Hirdetés

2022.07.26. 09:20

Kedvező vitaminforrások, amiket mindennap fogyasztanunk kellene

Rendszeresen halljuk a reklámokból, a hirdetésekből és az életmód-tanácsadóktól, hogy mennyire fontos, hogy szervezetünket vitaminokkal is feltöltsük. Ennek oka abban rejlik, hogy testünk képtelen lenne ezen anyagok nélkül ellátni a feladatát, azaz: életben tartani bennünket. A vitaminpótlással gondoskodhatunk arról, hogy szervezetünk megfelelően működjön, beleértve a hormonháztartást és az enzimeket is. Nem kérdés hát, hogy miért kell napi szinten fogyasztanunk belőlük!

(x)

Mindent a vitaminokról

A vitaminoknak két fajtáját különböztetjük meg: a zsírban- és a vízben oldódóakat. A zsírban oldódók tovább vannak jelen a szervezetben, mint vízben oldódó társaik, így nincs szükség napi pótlásukra. Közéjük tartozik az A-, D-, E- és K-vitamin is, ám a B-vitamin-féléket és a C-vitamint naponta kell pótolunk szervezetünk egészsége érdekében.

A 9 alapvető vitamin 

A vitaminok születésünktől kezdve végigkísérik az életünket. A csecsemők jellemzően cseppek formájában jutnak hozzá a D-vitaminhoz, így segítve a kalcium beépülését a csontokba. Ez az adalék gyerek- és tinédzserkorban sem veszít fontosságából, annál is inkább, mert nemcsak beépíti a kalciumot a szervezetünkbe, hanem segít bent is tartani azt. Az E-vitamin is hasonlóan segédkezik a csontoknak, így ennek pótlását sem érdemes elhanyagolni. Fiatal felnőtt- és felnőttkorban már a B-vitaminok is fontosabb szerephez jutnak, különösen a B12. A negyvenes éveinkben ismét különösen fontossá válik a D-vitamin pótlása, akárcsak az Omega-3 bevitele. 

Természetesen a C-vitamint sem véletlenül reklámozzák annyira, de a hiedelmekkel ellentétben nem csak influenzás időszakban hasznos, ugyanis nők esetében segíti a vas felszívódását a menstruáció alatt. Mindkét nem számára jó hír, hogy a csontritkulás esélyét is csökkenthetjük vele. Az A-vitamintól a koleszterinszint javulását várhatjuk, míg a B-vitaminok családja az erőnlét és a lelki egyensúly megtartásában van nagy szerepe. A már említett B12 vitaminon túl négy különösen fontos tagja van a B-vitaminok széles családjának. A B6 vitamin az izomszövetek építésében fontos, a B7 a szénhidrátok és zsírok lebontásában nélkülözhetetlen, a B8 segíti a zsírok felhasználását, míg a B9 az érelmeszesedés ellen kiváló.

Vitaminforrások a mindennapokban

Vannak olyan vitaminok, amelyeket naponta magunkhoz kellene vennünk. A zsírban oldódó vitaminok pótlása nem szükséges naponta, hiszen a máj és a zsírszövet gondoskodik arról, hogy a szervezetünkben maradjon. Ennek egyik hátulütője, hogy akár túl is adagolhatjuk ezeket a vitaminokat, de aggodalomra nincs ok, hiszen csupán táplálékkal bevitt elemekkel rendkívül nehéz túladagolni magunkat. 

A zsírban oldódó vitaminok egyik alappillére az A-vitamin, ami a D-vitaminhoz hasonlóan sok minden más mellett a fogakra és a csontokra is jó hatással van. Rendkívül sok élelmiszerben találkozhatunk vele, így a tojássárgájában, a zsírosabb halfélékben, a májban, a paradicsomban, a tejben, a sárgabarackban és a mangóban. A D-vitamin a tejtermékekben és a gombákban a leggyakoribb, míg az E-vitamin a dió- és olajfélékben fordul elő leginkább.

A K-vitamin a véralvadást segíti, és leginkább leveles növényekben található meg, úgyhogy fogyasszunk sok főzelékfélét, különösen, ha spenótból, kelkáposztából vagy brokkoliból készül!

A vízben oldódó vitaminokat még tabletta formájában sem adagolhatjuk túl, ugyanis a felesleg izzadság vagy vizelet formájában távozik a szervezetből. A C-vitamin megjelenési formája mindenki által ismert: leginkább a citromban találkozhatunk vele, de a paprika és a csipkebogyó C-vitamin-tartalma is rendkívül magas

A B-vitaminokról általánosságban elmondható, hogy az anyagcserére és az idegrendszer működésére vannak jó hatással. Leginkább a gabonafélékből, a hüvelyes zöldségekből és állati belsőségekből vehetjük magunkhoz.

A B6-vitamin segítséget nyújt a fertőzések leküzdésében, így betegséget idején különösen ajánlatos tőkehalat, pulykahúst, banánt és teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat fogyasztani. 

A B7, vagy más néven H-vitamin bőrünket és hajunkat táplálja, melyhez szükségünk van olyan csonthéjasok fogyasztására, mint a mogyoró, a mandula és a dió. Ezen kívül sertésmájban, túróban és karfiolban is magas számban megtalálható. 

A B8 képes rá, hogy közvetlenül az agysejtekbe kerüljön, így kifejezetten hasznos elem, ha úgy érezzük, memóriánk cserben hagy bennünket. Elsősorban a májfélékben, a tojássárgájában és a búzacsírában van jelen. Ha azt tűztük ki célul, hogy ezzel a természetes módszerrel szerezzük vissza elveszettnek hitt emlékezetünket, tegyük le a poharat, ugyanis az alkohol gátolja a B8-vitamin felszívódását!

A B-vitaminok utolsó képviselője, a B9 érelmeszesedés ellen tökéletes ellenszer, úgyhogy ne mellőzzük a hús- és tejtermékek fogyasztását, de a szója és az olajos magvak is barátaink lehetnek, ha B9 vitaminhoz szeretnénk jutni. 

A vitaminok rendkívül fontosak, és szerencsére úgy alkotta meg a természet, hogy szinte mindhez hozzájuthassunk. Ehhez egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükség, ügyelve arra, hogy minden fontos elemet megadjunk a szervezetünknek.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában