Hirdetés

2022.03.18. 14:05

Tippek falhoronymarók használatához

Lassan itt a tavasz, és a jó idővel a barkácsolók jelentős része is megújult kedvvel vág bele a kisebb-nagyobb otthoni munkákba. A melegebb időjárás a lakásfelújítási munkálatokhoz is előnyösebb. A DIY otthonfelújítás több okból kifolyólag is egyre népszerűbb, viszont alaposságot, összeszedettséget és némi utánajárást igényel. Nincs ez másképp a vezetékek és kábelek elvezetésére szolgáló falhornyok kialakításánál sem. Ezért mi is billentyűzetet ragadtunk, hogy összefoglaljuk neked a legfontosabb tanácsokat - ha ezeket figyelembe veszed, semmi nem fog félremenni!

Forrás: Freepik; Zákány

Az idősebb generáció jó része rengeteg mindenhez értett. Az én nagyapám például a vízvezetékektől kezve a fűnyírón át a tetőszerkezetig mindent megszerelt, ami csak javításra szorult a házban. Utánuk felnőtt egy generáció, a szüleim korosztálya, akik mindenhez szerelőt hívtak, és eszükbe sem jutott volna falhoronymarót fogni a kezükbe. Ma pedig reneszánszát éli a csináld magad, amit az építőiparban fellelhető állapotok is nagy mértékben elősegítenek: nehéz jó szakembert találni, és az árak is az egekben. Sokat spórolhat, aki lakásfelújításnál a munkák egy részét maga elvégzi.


A falhoronymaró és működése

Kezdjük az alapokkal! A falhoronymaró egy speciális gép, amelyet a falban vezetett csövek és vezetékek elhelyezésére szolgáló vájatok, szaknyelven hornyok vagy csatornák kialakítására használnak. Lényegében egy dupla pengéjű sarokcsiszoló, amellyel tökéletes, egyenletes mélységű és szélességű párhuzamos vágásokat ejthetünk a falban, amelyek közül aztán már gyerekjáték egy vésőgéppel eltávolítani a felesleges anyagot. Sokkal gyorsabban és hatékonyabban lehet vele dolgozni, mint egy sima flexszel, ráadásul jóval kevesebb kárt tesz a falban. Mivel görgőkkel van felszerelve, csak tolnod kell a falon, nem neked kell tartanod az egész gép súlyát, a porszívó pedig óriási bónusz, sokkal könnyebbé teszi a dolgod. A falhoronymaró nem egy bonyolult masina, de használatához nem árt, ha pár dolgot észben tartasz.


⦁ Dolgozz a megfelelő géppel!
Akár bérelsz, akár vásárolsz, a megfelelő gép kiválasztása már fél siker. Az otthoni munkákhoz általában az 1300 kW körüli teljesítményű masinákat ajánlják. Ezekkel gond nélkül tudod vágni a téglafalat, de jó minőségű korongokkal az Ytong-téglákkal vagy más betonelemekkel is megbirkóznak. Ha bizonytalan vagy a teljesítményt illetően, inkább kérdezz meg egy szakembert, minthogy levedd az első gépet, ami kezed ügyébe kerül. Ha ugyanis alulméretezed a teljesítményt, és ne adj’ Isten épp betonfalat kell vágnod, egy kínszenvedés lesz a munka.
A beépített porszívó rengeteget segít. A keletkező por nagy részét elszívja, így nemcsak sokkal jobban fogsz látni, de a tüdődet is kíméled. Mindenképpen olyan géppel dolgozz, amely vagy beépített porszívóval rendelkezik, vagy ráköthető egy ipari porszívóra (ebből a szempontból a kis teljesítményű otthoni készülékeket elfelejtheted). Porszívó nélkül neki se állj, csak megkeseríted az életed!
 

Forrás: Freepik; Zákány

⦁ Csak okosan!
A hornyok kialakítása nem tartozik a legveszélyesebb munkák közé, de azért nem árt, ha észnél vagy. Viselj védőfelszerelést, azaz húzzál védőszemüveget, fülvédőt és maszkot. A védőszemüvegre az esetleg feléd repülő apró tégla- és betondarabok miatt lesz szükséged, a maszkra a por miatt, a fülvédőre pedig azért, mert a falhornyok kialakítása minden, csak nem halk. (Ha lakásban laksz, érdemes a szomszédnak is szólni előtte, nehogy éppen üzleti Zoom-hívásban legyen).
Védőfelszerelés nélkül szigorúan tilos falhoronyvágókat használni! (Ez igaz a következő lépésre, a vésőgép használatára is).


⦁ Az alapossággal kezdődik minden
Minden munkára igaz, hogy nagyon fontos az előkészületi fázis. Ha látod magad előtt az egész folyamatot annak buktatóival együtt, és megfelelően előkészítetted a helyszínt, nem érhet meglepetés, főleg, ha előtte utánaolvastál, hogyan is kell csatornákat kialakítani. Érdemes pár oktatóvideót is megnézned, ezekben nagyon jól bemutatják, hogy hogyan képzeld el a munkafolyamatot. Az előkészületekhez hozzátartozik még a jelölő használata és a gép előzetes ellenőrzése is.
A vágás előtt mindenképpen jelöld ki a vágás „nyomvonalát”, így már csak irányban kell tartanod a gépet. Használj jól látható jelölőt.
A gép előzetes ellenőrzése során bizonyosodj meg róla, hogy jól van-e beállítva a vágási mélység és szélesség, illetve hogy nincs-e eldugulva a porszívó szűrője!


Ha úgy döntesz, itt az ideje, hogy vásárolj egy falhoronymarót, válassz egy megbízható szerszám webáruházat, mint amilyen a Zákány Szerszámház, ahol remek gépek közül válogathatsz! Ha esetleg felmerülne kérdésed, nyugodtan vedd fel velük a kapcsolatot, nagyon szívesen állnak rendelkezésedre!

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában