hirdetés

2021.02.08. 14:28

Egyedülálló okospadon pihenhetünk meg Mátraszőlősön

Összefogással és támogatás által lépnek fel a klímaváltozás ellen Mátraszőlősön, ahol számos környezettudatos és egészséges életmóddal kapcsolatos programot szeretnének megvalósítani a jövőben.

Nagy Orsolya

Vezeték nélküli töltőkkel felszerelt és wifi hot spotként is működik, a művelődési ház teraszán helyezték el

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Pályázati támogatásból tesznek erőfeszítéseket a környezetvédelem érdekében, amelyre a helyi önkormányzat közel kilencmillió forintot nyert el.

A projekt célja, hogy elősegítsék az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra irányuló intézkedéseket, valamint, hogy megelőzzék és kezeljék az éghajlattal kapcsolatos kockázatokat. Növelni szeretnék a társadalmi tudatosságot, erősíteni a polgári védelmet és a katasztrófavédelmi rendszereket, valamint az infrastruktúrákat.

Nagy Ádám, a település polgármestere lapunknak elmondta, hogy nagyon jónak tartja a kezdeményezést, hiszen fontos környezetünk védelme és az arra való nevelés. Ezt már egészen fiatalkorban el kell kezdeni. A falu vezetője elárulta, hogy számos tervet szeretnének megvalósítani a támogatásból.

Vezeték nélküli töltőkkel felszerelt és wifi hot spotként is működik, a művelődési ház teraszán helyezték el
Fotó: Ladóczki Balázs / NMH

– Kiadványok és tanulmány is készült nemrégiben, de néhány előadást is tartottunk már. A jövőben pedig szeretnénk rendezvényeket szervezni a projekt keretében, amennyiben a vírushelyzet is javul. Terveink között szerepel, hogy a fiataloknak olyan foglalkozásokat tartsunk, ahol lehetőség nyílik újrahasznosított anyagokból ajándéktárgyakat készíteni, de lennének műhelyfoglalkozások, valamint az egészséges életmóddal kapcsolatos mérések és tanácsadások is. Ezenkívül nyári tábort is szeretnénk a gyerekeknek a környezettudatosság jegyében – közölte Nagy Ádám. Hozzátette: sajnos az elmúlt időszakban a járványügyi helyzet miatt nem sok mindenre volt lehetőség, de bíznak a legjobbakban.

A polgármester kiemelte, hogy a projekt egyik legérdekesebb eleme az az okospad, amely Nógrád megyében is egyedülállónak mondható, hiszen más településen nem található ilyen köztéri bútor.

Az okospad bárhol elhelyezhető, USB-portokkal, vezeték nélküli töltőkkel felszerelt, és wifi hot spotként is működik. Kizárólag a napenergia tölti, így a megújuló energiának köszönhetően nincs szüksége külön áramellátásra. Alapvető életfunkciókat is mér és Bluetooth-kapcsolattal rendelkezik.

Nagy Ádám kitért arra is, hogy a művelődési ház teraszán elhelyezett okospad hasznos szabadidős lehetőséget nyújt a fiataloknak. Mint mondta, a településen is lehetne javítani a környezetvédelem területén, ugyanakkor mindent megtesznek annak érdekében, hogy tiszta és rendezett falukép fogadja az oda érkezőket és a helyieket.

Szélsőséges lehet az időjárás, készülni kell erre is

Mátraszőlősön egyébként a mérsékelten száraz, hűvös éghajlat rendkívül sérülékennyé teszi a művelt kultúrtájat és az ökológiailag rendkívül fontos természetközeli területek ökoszisztémáját. A kiegyenlített időjárás itt is kezd szélsőségessé válni. Az erdők, a vízterületek és a nyílt völgyekben áthaladó különböző légtömegek jól működő szabályozórendszere még képes mérsékelni az éghajlatváltozás hatásait, azonban az emberek tudatos segítsége nélkül mindez kevés. Tenni kell a pozitív változásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában