Kertrendezés

2023.03.29. 11:05

Milyen kerti szerszámokra lesz szükségünk tavasszal?

A tavasz egyértelműen a kertrendezés legaktívabb időszaka. Ilyenkor még nincs nagy kánikula, de a rovarok sem kergetik őrületbe a kertészt. Remek időszak tehát rendbe szedni a növényeket és úgy általában a kertet. Mivel kezdjük a műveletet?

(X)

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Alexander Raths

Szedjük össze a szerszámokat, majd nézzük át őket
Szinte minden kertimádó elköveti azt a hibát, hogy ősszel már az összes szerszáma szanaszét található a kert különféle részein, hiszen az őszi kertrendezés gyakran nagyon időjárásfüggő. Ősszel, ha egyik nap el is kezdjük, másik nap lehet, hogy abba kell hagyni a rossz idő miatt az egész kertészkedést, és mondjuk bent folytatjuk fedett hely alatt a cserepes növényekkel. Ezért nem csoda, hogy összevissza rakjuk a szerszámainkat. Tavasszal viszont kiszámíthatóbb az időjárás és van időnk összeszedni, na meg átnézni a kerti eszközeinket. A metszőollókat olajozzuk meg, az ásót élezzük, a szerszámok közül pedig válogassuk ki a csereszabatosakat, majd nézzünk szét az új, modern kézi szerszámok között, és szerezzük be, amire szükségünk van. Hogy mire gondolunk? Néhány példa: gereblyék, fogók, csákányok, lapátok, bozótvágók, kapák, kések, ollók, fűrészek, ásók, fejszék és fahasítók.

Mérjük fel, hogy pontosan mi a tervünk kertügyben
Ki kéne már vágni azt a beteg facsonkot? Vagy éppen teljesen át akarjuk alakítani a virágágyásokat? Akkor okvetlenül végig kell gondolnunk, hogy milyen eszközökre lesz szükség, és az rendelkezésünkre áll-e vajon? Nincs is annál rosszabb ugyanis, amikor a kertrendezés napján hiányoznak mondjuk azok azok erős fejszék, amik a vastagabb ágakat is képesek elvágni. Ha tehetjük, még előre szerezzük be a megfelelő eszközöket. A jó fejszék megkönnyítik a favágást és aprítást, hiszen magas minőségű acélból készülnek, a nyelük pedig kézre áll, így kényelmes fogást biztosít.

A,Closeup,Shot,Of,Man,Hands,With,A,Log,And
Fotós: Soina Anastasia / Forrás: Shutterstock.com

Szerezzük be a szükséges földféléket
Minden kertész tudja, hogy a növények gondozása nem csak a kerti talajon múlik. A hortenziáknak savanyúbb talaj kell, ezért ott általában pótolni szoktuk a földet savanyú virágfölddel. A friss ültetéseknek komposzttárgya, a palántáknak meg humuszban gazdag talaj szükséges. A legjobb tehát, ha a növényeinkre szabva mindig tartunk pár litert a szükséges virágföldből. Ez akkor is hasznos, ha esős időben például a terasz alatt kell palántáznunk: praktikusabb, mint ha egy esőköpeny burkolásában kerülgetnénk a sártengert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!