Vatikán

2024.03.03. 16:16

Ferenc pápa azonnali tűzszünetet sürgetett a közel-keleti térség egészében

Azonnali tűzszünetet, a túszok szabadon engedését, valamint a civil lakosságnak szánt humanitárius segítség biztonságos célba juttatását szorgalmazta Ferenc pápa a közel-keleti konfliktusról mondott beszédében a Szent Péter téren vasárnap.

MW

Ferenc pápa integet a híveknek vatikáni lakosztályának a római Szent Péter térre néző ablakából 2024. március 3-án, az Úrangyala (Angelus) imádság elmondása után

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Fabio Frustaci

 A katolikus egyházfő kijelentette, nap mint nap fájdalommal a szívében hordozza a palesztin területeken és Izraelben élők szenvedését, amelyet az ott zajló konfliktus okoz. 

"A több ezer halott, sebesült, otthon nélkül maradt ember, és a hatalmas pusztítás fájdalmat okoz, borzalmas következményekkel a legkisebbekre és a védtelenekre, akik látják, hogy jövőjük kockára lett téve" 

- mondta az egyházfő. 

Ferenc pápa feltette a kérdést: "valóban van aki, azt hiszi, hogy ilyen módon jobb világ építhető, és elérhető a béke? Elég volt! Mindannyian mondjuk azt, hogy elég volt ! Álljatok le!". 

Tárgyalásokat sürgetett azonnali tűzszünet érdekében a Gázai-övezetben és az egész térségben, továbbá a túszok azonnali szabadon engedését és hazatérését. 

A pápa azt kérte, hogy a civil lakosság biztonságban hozzájuthasson a humanitárius segítséghez, amelyet sürgősnek nevezett. 

Ferenc pápa a "meggyötört" Ukrajnára is emlékeztetett, hangoztatva, hogy ott is naponta sokan halnak meg és szenvednek. 

Március 5-én lesz a leszereléssel és a nonproliferációval kapcsolatos tudatosság nemzetközi napja, amelyet az ENSZ tavaly hirdetett meg. A nemzetközi napra emlékeztetve Ferenc pápa kifejtette, a világban hatalmas mennyiségű erőforrást "pazarolnak" háborús kiadásokra, amelyek folyamatosan nőnek a jelenlegi konfliktushelyzetben. 

"Remélem, hogy a nemzetközi közösség megérti, hogy a leszerelés mindenekelőtt erkölcsi kötelesség" - mondta az egyházfő. Hozzátette, ehhez bátorság kell a nemzetek részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában