Harc a radikalizmus ellen

2024.03.10. 23:20

Európai Bizottság: a terroristák nem kelthetnek félelmet és gyűlöletet a társadalmakban

Európai Bizottság elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelem mellett, és nem hagyja, hogy a terroristák félelmet és gyűlöletet keltsenek a társadalmakban – jelentette ki a brüsszeli testület a terrorizmus áldozatainak március 11-én esedékes európai emléknapja alkalmából vasárnap.

MW

Az Európai Bizottság elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelem mellett

Forrás: Shutterstock

Fotó: Prazis Images

Közleményében az uniós bizottság hangsúlyozta, az áldozatok emléke tovább él, és megrendítő emlékeztetőül szolgál a terrorizmus tartós hatásaira.

Megingathatatlan egységben védjük értékeinket, köztük a békét, valamint az egymás iránti tiszteletet és szolidaritást

– fogalmaztak.

Emlékeztettek, 2020-ban a testület terrorizmusellenes menetrendet terjesztett elő a fenyegetések jobb előrejelzése, megelőzése, védelme és az azokra való reagálás érdekében, ami – mint kiemelték – alapvető fontosságú az áldozatok emléke, a túlélők támogatása, valamint a radikalizálódás megelőzése szempontjából. 

A terrorista tartalomról szóló online rendelet 2023. decemberi hatályba lépése óta pedig több mint 300 vonatkozó bejegyzést távolítottak el az internetről – közölték.

A brüsszeli testület kijelentette:

a terrorizmus elleni küzdelem az áldozatok melletti kiállást is jelenti.

 Az Európai Bizottság határozottan elkötelezett az áldozatok támogatása mellett, és hangsúlyozza a terrortámadások túlélőinek megfelelő támogatása és védelme szükségességét.

Az emléknapon megújítjuk elhatározásunkat az áldozatok támogatása, valamint a befogadó és ellenálló társadalmak előmozdítása iránt

– tette hozzá közleményében az Európai Bizottság.

A terrorizmus áldozatainak európai emléknapjának megtartásáról az Európai Parlament húsz évvel ezelőtt határozott a 2004. március 11-i madridi terrortámadások emlékére. Ezen a napon tíz pokolgép robbant a spanyol főváros pályaudvarain, az al-Kaida iszlamista terrorszervezet által elkövetett merényletek 193 halálos áldozatot követeltek. Az emléknapon az elmúlt években elkövetett terrortámadások áldozatairól is megemlékeznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában