Természeti katasztrófa

2024.02.06. 12:13

Kövér László részvétét fejezte ki a Valparaíso térségében pusztító erdőtüzek miatt (frissült)

A dél-amerikai ország középső részén harmadik napja tomboló erdőtüzek több mint 110 ember halálát okozták, több százat pedig eltűntként tartanak nyilván.

MW

Erdõtûzben kiégett házának romjai között Aminta Guerra a chilei Vina del Marban 2024. február 5-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Esteban Felix

Kövér László házelnök kedden részvétét fejezte ki a Chilei Képviselőház és a Chilei Szenátus elnökének a Valparaíso térségében pusztító erdőtüzekkel kapcsolatban – közölte az Országgyűlés sajtóirodája kedden az MTI-vel.

BORIC, Gabriel
A pusztítás nyomait nézik emberek a chilei Valparaíso régióban tomboló erdőtűz után Vina del Mar településen 2024. február 4-én
Fotó: Adriana Thomasa / Forrás: MTI/EPA/EFE

A tájékoztatás szerint az Országgyűlés elnöke részvéttáviratában mély együttérzését fejezte ki Ricardo Cifuentes Lillo képviselőházi és Juan Antonio Coloma Correa szenátusi elnöknek a Valparaíso térségében pusztító erdőtüzek által okozott drámai veszteségek miatt, amelyek emberéleteket követeltek, valamint komoly anyagi és természeti károkat okoztak.

„Engedje meg, hogy Magyarország Országgyűlése nevében mély együttérzésemet fejezzem ki ezekben a nehéz időkben. Chile Kongresszusa és a chilei nép mellett állunk, imáinkba foglaljuk az áldozatok emlékét és sok erőt kívánunk a tragédiában kárt szenvedett családoknak az újrakezdéshez” – fogalmazott Kövér László.

Tovább nőtt a chilei erdőtüzek halálos áldozatainak száma, és még mindig többszáz eltűnt után kutatnak

Chilében 131-re nőtt keddre az ország középső részén pusztító erdőtüzek halálos áldozatainak száma, és több mint háromszáz eltűntet továbbra is keresnek – közölték a helyi hatóságok.

A hatóságok becslése szerint a péntek óta tartó valparaísói erdőtüzek okozta kár vetekszik a 2010-es földrengés okozta pusztítás mértékével. Hatósági közlés szerint jelenleg 10 régióban összesen 165 tűz ég.

Gabirel Boric elnök kedden a térségbe utazott, és elmondta, hogy legalább háromezer lakóépület semmisült meg.

A hatóságok nem zárják ki, hogy szándékos gyújtogatás történt. Manuel Monsalve belügyminisztériumi helyettes államtitkár külön ügyész kirendelését kérte hétfőn a tűzesetek kivizsgálására. Carolina Tohá belügyminiszter pedig egy helyi lapnak nyilatkozva azt mondta: „kellő bizonyíték áll rendelkezésükre” ahhoz, hogy feltételezzék, csoportosan elkövetett szándékos gyújtogatás áll a háttérben. Boric elnök ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy több gyanúsítottat őrizetbe vettek. Mint mondta: „a gyújtogatók rács mögé fognak kerülni”.

Az állami halottkémi hivatal kedden az X-en közölte, hogy eddig 35 holttestet tudtak azonosítani.

Az Egyesült Államok kormánya helyi idő szerint hétfőn közleményben fejezte ki részvétét, és minden szükséges segítséget felajánlott Chilének a katasztrófával kapcsolatban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában