Izraeli–palesztin konfliktus

2024.02.14. 07:21

Izraeli túszok családjai a Hamász-vezetők felelősségre vonásáért tüntettek Hágában

Az izraeli–palesztin háború 131. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli túszok családjai a Hamász-vezetők felelősségre vonásáért tüntettek a Nemzetközi Büntetőbíróságnál Hágában

Fotó: ANP via AFP

Vöröskereszt: Rafah biztonságos evakuálására és több humanitárius segítségre van szükség

A palesztin Gázai övezet déli részében található Rafah ellen tervezett nagyobb izraeli szárazföldi katonai műveletek megkezdése előtt a városban élő civil lakosság biztonságos kimenekítésére és a humanitárius segélyszállítmányok fokozására szólított fel szerdán a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (IRCR).

Biztosítani kell, hogy a civilek elfogadható egészségügyi és élelmiszer-ellátással bíró, biztonságos területekre jussanak anélkül, hogy a családokat szétválasztanák

– áll a szervezet Genfben kiadott közleményében, amelyben humanitárius katasztrófa veszélyére figyelmeztetnek Rafahban és térségében.

Az ICRC azt is fontosnak nevezte, hogy a harcok befejeztével a kimenekítettek haza tudjanak térni. Aláhúzta továbbá, hogy

a nemzetközi humanitárius jog tiltja, hogy civileket élő pajzsként használjanak, mint ahogy az aránytalan, a szükségesnél több halálos áldozattal és pusztítással járó támadásokat is.

Az ICRC adatai szerint mintegy másfél millió palesztin menekült el Rafah körzetébe a kétmilliós lakosú Gázai övezetből, ők jelenleg mintegy 60 négyzetkilométernyi területen tartózkodnak.

Palesztin asszonyok és gyerekek egy izraeli légicsapásban lerombolt lakóház romjai között a Gázai övezet déli részén lévő rafahi menekülttáborban 2024. február 12-én
Fotó: Hatem Ali / Forrás: MTI/AP

Szélsőséges viszonyok között is „fenn kell tartani az emberiesség alapelveit” – áll a genfi székhelyű szervezet közleményében, amelyben azt írják, hogy a harcok tavaly októberi kitörése óta számos palesztinnak már több ideiglenes tartózkodási helyéről is tovább kellett menekülnie.

Rik Peeperkorn, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) palesztin területekért felelős képviselője szintén Genfben arról beszélt szerdán, hogy a térségben az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll, miután a kórházak túlzsúfoltak, az egészségügyi ellátmány kevés, a kórházi dolgozók pedig kimerültek. Mint mondta, jelenleg mindössze három működő kórház van a régióban, és most azon dolgoznak, hogy további három ideglenes létesítményt hozzanak létre a sebesültek kezelésére. Peeperkorn szerint az izraeli szárazföldi hadművelet „elképzelhetetlen méretű humanitárius katasztrófához” vezethet Rafahban.

Izraeli túszok családjai a Hamász-vezetők felelősségre vonásáért tüntettek a Nemzetközi Büntetőbíróságnál

A Hamász palesztin szélsőséges szervezet által Izraelből elrabolt túszok hozzátartozói szerdán Hágában felszólították a holland városban székelő Nemzetközi Büntetőbíróságot (ICC), hogy adjon ki elfogatóparancsot az iszlamista szervezet vezetői ellen.

Helyszíni beszámolók szerint a túszok hozzátartozói közül mintegy százan gyűltek össze a bíróság székháza előtt, és nemzetközi jogi vizsgálat lefolytatását követelték emberiesség elleni bűnök, köztük túszejtés, szexuális erőszak, kínzás és gyilkosság ügyében.

A Hamász Izrael ellen tavaly októberben elkövetett átfogó terrortámadásában mintegy 1200 ember halt meg. A palesztin szervezet fegyveresei körülbelül 250 túszt ejtettek és vittek át a Gázai övezetbe, és azóta közülük többeket megöltek, másokat szabadon engedtek, vagy az izraeli hadsereg kiszabadított. Izraeli források szerint a Hamász legkevesebb 130 embert továbbra is fogva tart.

Karim Khan, a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze december elején, Izraelben és a palesztin területeken tett látogatását követően hangsúlyozta: az ártatlan izraeli civilek ellen elkövetett támadások az emberiség lelkiismeretét sokkoló legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények közé tartoznak. Olyan bűncselekményekről van szó, melyek kivizsgálására a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozták – mondta.

Az izraeli-palesztin konfliktus minden szereplőjének be kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot, a Nemzetközi Büntetőbíróság feladata, hogy biztosítsa a törvény védelmét mindenki számára – tette hozzá.

Török elnök: Ankara kész együttműködni Egyiptommal a Gázai övezet újjáépítésében

Törökország kész együttműködni Egyiptommal a Gázai övezet újjáépítésében – közölte szerdán kairói látogatásán Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfővel közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy megbeszéléseik központi témája a palesztin terület háború okozta humanitárius katasztrófája volt.

Folytatjuk az együttműködést, és közös erővel törekszünk arra, hogy vége legyen a vérontásnak a Gázai övezetben

– mondta Erdogan. Hozzátette: 

Törökország eltökélt abban, hogy minden szinten intenzívebbé tegye a kapcsolatokat Egyiptommal a térség békéjének és stabilitásának megteremtése érdekében.

Erdogan, aki a két ország kapcsolatának megromlása miatt 2012-ben járt legutóbb Egyiptomban, a találkozót fordulópontnak nevezte a kétoldalú kapcsolatok szempontjából. Ígéretet tett arra, hogy már rövid távon évi 15 milliárd dollárra emelik a kétoldalú kereskedelem értékét. Hozzátette, hogy 

Ankara és Kairó energetikai és védelmi együttműködést is fontolgat.

Szíszi méltatta a két nép közti jó viszonyt, valamint a folyamatos növekedést mutató kereskedelmi és befektetési együttműködést.

Ankara és Kairó között amiatt romlott meg az államközi viszony, hogy Egyiptomban a hadsereg – Szíszi akkori vezérkari főnök vezetésével – 2013-ban eltávolította a hatalomból a demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi elnököt. Murszi a Muszlim Testvériség iszlamista mozgalom jelöltjeként nyerte meg egy évvel korábban az elnökválasztást. A két ország kapcsolata azonban azóta jelentősen javult, tavaly neveztek ki kölcsönösen nagyköveteket, és a múlt héten Törökország jelezte, hogy hajlandó eladni harci drónokat Egyiptomnak.

Az izraeli miniszterelnök ezúttal nem engedte el hazája küldöttségét a túsztárgyalásokra

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ezúttal nem engedte el hazája küldöttségét a kairói tárgyalásokra, amelyeken a Gázai övezetbe túsznak elhurcolt emberek szabadon engedésének feltételeiről tárgyaltak volna közvetítők útján a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezettel.

Izrael nem enged a Hamász tévhiten alapuló követeléseinek. A szervezetnek enyhítenie kell feltételein

–olvasható a miniszterelnöki hivatal közleményében. Ezt azután adták ki szerdán, hogy a helyi média jelentette: 

Netanjahu nem hagyta jóvá az izraeli delegáció visszaküldését Kairóba, a még a Hamász fogságában lévő 134 élő vagy holt túsz elengedéséről szóló tárgyalások következő fordulójára.

„Kairóban a Hamász nem tett semmilyen új javaslatot, amelynek részeként elengedné túszait” – közölte a miniszterelnöki hivatal az előző, keddi egyezkedésről. 

Csak a Hamász álláspontjának megváltozása teheti lehetővé a tárgyalások folytatását

– tették hozzá.

NETANJAHU, Benjámin
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök 
Fotó: Ronen Zvulun / Forrás: MTI/EPA/Reuters pool

Az elrabolt izraeliek családtagjai dühödten reagáltak a bejelentésre. Kijelentették, hogy ez a halálos ítélettel egyenlő az életben lévők számára.

„A kormány egyes tagjai szemmel láthatóan úgy döntöttek, hogy feláldozzák az elraboltak életét, de ezt nem ismerik be”

– közölte képviselőjük.

A túszok szabadon bocsátásáról folytatott tárgyalások első szakasza jelentős előrelépés nélkül ért véget kedden. Egy jelen lévő amerikai tisztségviselő beszámolója szerint a tárgyalás nem lehetetlenült el, de nem volt áttörés. A közvetítésben szintén részt vevő egyiptomi tisztségviselők pedig úgy vélekedtek, hogy az egyeztetés folytatódik a következő napokban.

Német külügyminiszter: összeomlás szélén a Gázai övezet, tűzszünetre van szükség

A palesztin Gázai övezet az összeomlás szélén áll, ezért mielőbbi tűzszünetre van szükség – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdán Berlinben, az övezetben található Rafah elleni szárazföldi műveletek leállítására szólítva fel Izraelt.

Baerbock szerint így részben megelőzhető lenne, hogy a Hamász szélsőséges palesztin szervezet tavaly októberi izraeli terrortámadása óta – az izraeli megtorló hadműveletek miatt – Rafahba menekült mintegy 1,3 millió palesztin civil helyzete tovább romoljon.

A miniszter szerdán Izraelbe utazott. Előző nap Rijád al-Maliki palesztin külügyminisztert fogadta Berlinben, és találkozójuk után kijelentette, hogy a Gázai övezetben „több humanitárius segélyre és tűzszünetre van szükség”. Felszólította egyúttal Izraelt, hogy tegyen eleget nemzetközi humanitárius jogi kötelezettségeinek, és a rafahi katonai műveletek előtt nyisson biztonságos folyósokat a civil lakosság védelme érdekében.

Palesztinok sátrai a Gázai övezet középső részén fekvõ Deir el-Balahban létesített belföldi menekülttáborban 2024. február 13-án
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

A német külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Baerbock izraeli tárgyalásain a humanitárius tűzszünethez vezető politikai útról is szó lesz, amely „lehetőséget teremtene további túszok szabadon bocsátására és a fenntartható tűzszünetről szóló tárgyalások megkezdésére” – mondta.

Baerbock ötödik alkalommal tesz látogatást Izraelben a Hamász októberi támadása óta. A tervek szerint találkozik Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, Jichák Hercog államfővel és az ellenzék részéről Jaír Lapiddal is.

Mihamarabbi megállapodásra szólította fel a Hamászt a palesztin elnök

Mahmúd Abbász palesztin elnök a Wafa palesztin hírügynökség szerdai jelentése szerint mihamarabbi megállapodás megkötésére szólította fel a Hamász iszlamista terrorszervezetet a túszok szabadon engedéséről Izraellel a Rafah elleni izraeli támadás megelőzésé és a palesztin nép védelme érdekében.

A népet meg kell kímélni egy újabb katasztrófától

– fogalmazott a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke a Wafa hírügynökségnek adott interjúban. 

A Rafah elleni támadás több ezer áldozatot, szenvedést és kitelepítést eredményezne

– mondta.

Jelenleg lassan haladnak a tárgyalások a tűzszünetről és az iszlamista Hamász által fogva tartott további túszok szabadon bocsátásáról. Egy keddi kairói találkozón az Egyesült Államok, Izrael, Katar és Egyiptom magas rangú képviselői nem jutottak megállapodásra, de folytatódnak a megbeszélések.

A tárgyalások a Hamász és más szélsőséges palesztin csoportok által október 7-én Izraelből a Gázai övezetbe elrabolt túszok cseréjéről szólnak az izraeli börtönökben lévő palesztin foglyokért cserébe. A napirenden szerepel még egy esetleges tűzszünet időtartama és a Gázai övezet hiányt szenvedő lakosságának szánt segélyszállítmányok kérdése is.

Izraeliek tiltakoznak a Gázai övezetbe érkező humanitárius segélyszállítmányok ellen az Egyiptom és Izrael közötti Nicana átkelőnél 2024. február 14-én
Fotó: Atef Szafadi / Forrás: MTI/EPA

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a múlt héten utasította a hadsereget, hogy terjessze a kormány elé a rafahi offenzíva és a helyi lakosság evakuálásának terveit. Az akció célja az iszlamista Hamász ottani utolsó harcoló egységeinek megsemmisítése lenne.

A Gázai övezet Egyiptommal határos déli részén fekvő Rafah elleni katonai offenzíva rendkívül problematikus lehet, mivel az eredetileg 300 ezer lakosú város jelenleg még mintegy egymillió menekültnek is otthont ad, akik többsége az izraeli hadsereg utasítását követve érkezett oda.

Egyelőre nincs megállapodás, de folytatódnak a tűzszüneti tárgyalások Kairóban

Médiajelentések szerint a kairói tárgyalófeleknek nem sikerült megegyezniük a gázai háború lezárásáról és további túszok cseréjéről, de az Egyesült Államok, Izrael, Katar és Egyiptom magas rangú képviselői megállapodtak a tárgyalások folytatásáról – közölte egy meg nem nevezett egyiptomi tisztviselő szerdán.

Egy lehetséges megállapodás részeként a még mindig a Gázai övezetben fogva tartott túszokat több szakaszban cserélnék ki Izraelben fogva tartott palesztinokra.

Az izraeli Ofer katonai börtönből kiszabadult palesztin túszok érkeznek a Nemzetközi Vöröskereszt buszával Rámalláhba 2023. november 30-án
Fotó: Alaa Badarneh / Forrás: MTI/EPA

Az Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok által tető alá hozott ideiglenes tűzszünet során tavaly novemberben 105 túszt engedtek szabadon 240 palesztin fogolyért cserébe. Jelenleg 134 embert tart még fogva a Hamász, de Izrael becslései szerint közülük legalább harmincan már nincsenek életben.

Hamász-források szerint a szervezet nem küldött képviselőt a kairói tárgyalásokra. Iszmail Haníje, a Hamász vezetője Katarban találkozott Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszterrel.

Minden megállapodásnak garantálnia kell a tűzszünetet, a megszálló hadsereg kivonulását a Gázai övezetből és egy komoly fogolycsere-megállapodás megkötését

– idézte Haníjét a terrorszervezet közleménye.

Libanoni rakétatámadás ért izraelieket

Megölt egy, és megsebesített nyolc izraelit egy libanoni rakétatámadás az ország északi részén, Galileában – jelentette az izraeli mentőszolgálat szerda délelőtt.

Az izraeli mentőszolgálat egy holttestet talált a Galileában fekvő Cfátban egy eltalált épületben, és nyolc sebesültet vittek kórházba a Libanonból indított rakétatámadás után. Egy ember súlyosan, ketten közepesen, a többiek könnyebben sérültek meg a mentők jelentése szerint.

Cfát önkormányzata bejelentette a piac bezárását, és az iskolai oktatás felfüggesztéséről értekeznek. A cfáti Ziv Kórház közelében is észlelték egy rakéta becsapódását.

Az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője arról számolt be, hogy tíz rakétát indítottak Galilea felé Libanonból, és az IDF ellencsapással válaszolt. A rakéták az IDF szerint az izraeli hadsereg északi parancsnokságát, valamint a határ menti kibucokat vették célba.

Az IDF szóvivőjének beszámolója szerint a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júniszban és az övezet középső részein mintegy húsz iszlamista fegyverest öltek meg az izraeli csapatok az elmúlt napon. Egy kommandós egység számos fegyvert, és a Hamász terrorszervezet alagútjainak újabb bejáratait is megtalálta.

Palesztin jelentések szerint a Hán-Júniszban található Nasszer kórházban menedékre lelt, északról kitelepített gázaiak szerda reggel az IDF figyelmeztetései nyomán elhagyták a kórházat.

A Hamász felügyelte gázai egészségügyi minisztérium szerint az IDF az elmúlt napokban nyomást gyakorolt evakuálásuk érdekében. Az övezet más vidékeiről érkezettek távoztak, de eddig egyetlen beteget sem vittek ki, és az egészségügyi személyzet is a helyén maradt.

A gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok családjainak képviselői a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordulnak, ahol pert indítanak a Hamász vezetői ellen. 

Ez nem csak a mi történetünk. Ha nem állítjuk le, akkor holnap az egész világ története lesz

– nyilatkozták Hágába indulásuk előtt az izraeli médiának.

Tüntetők hatoltak be szerda délelőtt a kormányzó jobboldali Likud párt tel-avivi központjába, ahol a padlóhoz ragasztották magukat, kormányváltást, és a harcok beszüntetését követelték.

Az Irányváltás nevű mozgalom aktivistái Benjámin Netanjahu miniszterelnök ottani irodája mellett a jelenlegi kormánnyal szembeni bizalmi szavazást, és új választások kiírását sürgették. A helyszínre érkező rendőrök eltávolították a tiltakozókat.

Videón a Hamász túszainak kiszabadítása

Az X közösségi oldalon megosztott felvételen az látszik, ahogy kiszabadítják a két férfit a Hamász fogságából.

Az akcióban heves tűzharc alakult ki az Izraeli Védelmi Erők és a Hamász között. 

A felvételen jól látható, ahogy az izraeli egységek behatolnak abba az épületbe, ahol a hatvanéves Fernando Marmant és a hetvenéves Louis Hart tartják fogva Rafahban. A CNN amerikai hírtelevízió beszámolója szerint a túszok 128 napot töltöttek fogságban. Mindkét férfi viszonylag jó egészségnek örvend, és azóta újra találkozhattak a családjukkal – írja Magyar Nemzet.

Az izraeli hadsereg szerint rábukkantak az egyik Hamász-vezető hátrahagyott rejtekhelyére

Megtalálták a Hamász iszlamista terrorszervezet vezetőjének, Jahja Szinvarnak Hán-Júniszban hátrahagyott rejtekhelyét a Gázai övezetben – közölte az izraeli hadsereg szóvivője Daniel Hagari kedd este.

Szinvar a Hamász más magasrangú vezetőivel egy földalatti létesítményben tartózkodott, miközben felettük nagyban zajlott a háború

– közölte Hagari szerdán. 

Volt élelmük, fürdőszobájuk és emellett széfjeikben több millió izraeli sékelt (NIS) és amerikai dollárt halmoztak fel

– mondta a szóvivő.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) egy rövid videót is közzétett, amelyen jól látható a feltételezett rejtekhely. A felvételt a Hamász Hán-Júnisz-i földalatti alagutakba telepített biztonsági kamerái rögzítették, ahogy azt is, ahogy Szinvar egyik feleségével és gyerekével elmenekül a helyszínről.

Február elején a Hamász-tagokat és Szinvar néhány családtagját tartóztatták le terrorista tevékenységben való részvétel gyanújával

 – mondta Hagari. Köztük volt Szinvar apja, Rafa Szalama is.

A letartóztatott személyek kihallgatása során az izraeli biztonsági szolgálatok fontos információkhoz jutottak – tette hozzá Hagari.

A keddi eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában