Nagy-Britannia

2024.02.21. 10:23

Megdöbbentő állásfoglalás: a transz nők teje is lehet olyan, mint az anyatej

A transz nőknek olyan gyógyszert írnak fel, amelyet a nehézkes szoptatással küzdő anyák szednek.

MW

Illusztráció: anya gyermekével

Forrás: Shutterstock

A brit egészségügyi rendszer, az NHS egyik trösztje szerint a férfinak született, de nővé átoperált emberek által termelt anyatej ugyanolyan jó a csecsemőknek, mint a szülő anya által termelt tej. A University of Sussex Hospitals NHS Trust (USHT) a kampányolóknak írt levelében arról értekezik, hogy ha a transz nők egy meghatározott gyógyszer-kombinációt szednek, akkor egy idő után az általuk termelt tej hasonló ahhoz, amit egy baba születése után termelnek a nők – írja a V4NA.

A kórházi tröszt, amely többek között a Royal Sussex County Hospital, a Worthing Hospital és a Royal Alexandra Children’s Hospital kórházakat működteti, Nagy-Britanniában elsőként használta a „chestfeeding”, vagyis a „mellkasi szoptatás” kifejezést is, mert egyesek ezt befogadóbbnak tartják.

Mint ismert, a tröszt 2021-ben fektette le az azokat a klinikai irányelveket, amelyek a transz és nem bináris szülő embereket támogatja.

A V4NA cikke szerint a szoptatáshoz olyan gyógyszerre van szükség, mint a domperidon, amelyet a nehézkes szoptatással küzdő nőknek szoktat felírni és amely segít serkenteni a prolaktin nevű hormon termelését. A probléma ott van, hogy az orvosok csak a legvégső esetben írják fel a szoptató nőknek ezt a gyógyszert, mert ritka esetben káros mellékhatásai lehetnek a gyerekek szív- és érrendszerére. A transzneműek esetében azonban alapvető gyógyszernek számít, amelyet rendszeresen szednek, veszélybe sodorva ezzel a gyerekek egészségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában