Határon túl

2024.01.21. 18:41

Szili Katalin: a magyar nemzetet a kultúrája segítette át a múlt megrázkódtatásain

A magyar kultúra volt az, ami az elmúlt századok megrázkódtatásain és katasztrófáin átsegítette és megőrizte a nemzetet – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó a felvidéki Galántán, ahol beszédet mondott a magyar kultúra napja alkalmából a Csemadok által rendezett ünnepségen és díjátadón vasárnap.

MW

Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A felvidéki magyarok legnagyobb kulturális és közéleti szervezetének, az idén 75 éves Csemadoknak az ünnepségén a politikus felidézte a magyar kultúra napja létrejöttének okát, előzményeit, illetve a magyar kultúra mibenlétéről, összekötő szerepéről és megőrzésének fontosságáról beszélt.

A magyar kultúra olyan, mint egy nagy ház, ami biztonságot, védelmet, erőt nyújt. A kultúra egy közösség karaktere, egy olyan építmény, melynek a bejárata a nyelv

 – fogalmazott Szili Katalin.
Hozzáfűzte: 

a magyar kultúra napja alkalom arra, hogy tükröt állítsunk magunk elé, s számvetést készítsünk, hogy valóban őrizzük-e anyanyelvünket, igényes nemzeti kultúrára és a haza szeretetére neveljük-e gyermekeinket? Megállapította, bár ezekre a kérdésekre sokféle választ lehet adni, látni kell, hogy e tekintetben ugyanaz a dolgunk, mint őseinké: továbbadni, amit kaptunk, a családban, az iskolában, a közösségben.

A miniszterelnöki főtanácsadó úgy vélekedett: a kultúra az, ami összeköt minket a múlttal, a jelennel és a jövővel, a kultúránk és közösségi emlékezetünk az, ami magyarrá tesz bennünket. Hozzátette: 

a kultúra őrzője és továbbadója pedig a szülő, a család, a közösség és nem utolsósorban az oktatás.

Kiemelte: az iskola a kultúra záloga és legfőbb őrzője, amely megerősíti és építi a családból hozott alapokat, a felvidéki magyar iskola pedig érvényesülést, tovább élést és lehetőségeket jelent.

Biztosítja a magyar kultúra tovább élését, hiszen a magyar nyelv és a magyar kultúra csak magyar iskolában sajátítható el

– mondta Szili Katalin.

A Csemadok ünnepségén átadták a szervezet életműdíjait, közművelődési díjait, a Gyurcsó István-díjat, valamint a felvidéki magyar közösségnek és a Csemadoknak nyújtott segítségért odaítélt Fábry Zoltán-díjakat is. 

Utóbbi kitüntetést idén Szili Katalin, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, továbbá Czimbalmosné Molnár Éva, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője kapta.

Beszédében Szili Katalin megköszönte az elismerést.

Azért is fontos ez a kitüntetés, mert egy közösségtől kapom, egy közösség ítélte oda

– fogalmazott a miniszterelnöki főtanácsadó, aki sok sikert kívánt a felvidéki magyaroknak, a közösséget állhatatos munkával összetartó Csemadoknak.
Felszólalását úgy zárta, hogy demokráciáról csak akkor lehet beszélni, amikor a kisebbségek ügye rendezett. Szili Katalin köszöntője előtt beszédet mondott Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke is. Ő arra figyelmeztette a felvidéki magyar közösséget, hogy idén is két nagy kihívás vár rájuk az európai parlamenti és az államfőválasztás formájában, amelyek során a közösségnek ismét meg kell mutatnia az erejét és az egységét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában