Komoly befolyás

2024.01.09. 07:56

Behálózta a genderlobbi a baloldali pártokat

Donald Tusk a választási kampányban is tett ígéreteket a szivárványos közösségnek, és nem is kellett sokat várni arra, hogy az állami média LMBTQ-tartalmat sugározzon. A lengyelországi történések kapcsán a Magyar Nemzet felidézte, hogyan járultak hozzá a baloldali pártok az elmúlt évek során hazánkban az ­LMBTQ-lobbi térnyeréséhez.

MW

A Demokratikus Koalíció (DK) transzparensei a 20. jubileumi Budapest Pride felvonuláson 2015. július 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A lengyel Jog és Igazságosság pártja (PiS) nyolc év kormányzás után távozott a hatalomból, és a Donald Tusk vezette erők kerültek hatalomra, hamarosan jelentős változás állt be a lengyel közmédiánál.

Az européernek nem nevezhető módon lezajlott tisztújítás után pusztán néhány hetet kellett várni, hogy LMBTQ-tartalmat sugározzanak Lengyelországban. A műsorban azonos nemű pár folytatott beszélgetést, akik egy LMBTQ-zászlót is magukkal vittek a forgatásra. Mindez nem meglepő annak fényében, hogy Donald Tusk több olyan ígéretet is tett a választási kampányban, amelyek a szivárványos közösségnek szóltak, mint például a transzneműek nemének elismerése. A lengyelországi történések kapcsán érdemes felidézni, az elmúlt évek során hogyan viszonyultak hazánkban a baloldali pártok az LMBTQ-lobbihoz.

Érzékenyítés a kormányváltás előtt

Az ultraliberális tanok terjesztését az óvodákban 2010 előtt nem más vállalta magára, mint Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára. Egy kimondottan a genderideológia terjesztésére hivatott szervezetet is létrehoztak 2009-ben. Az Unifem-Ért Magyar Nemzeti Bizottság Egyesületet 

Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején alapították, székhelye a Szalay utca 4., tehát a családi cégbirodalom, az Altus székhelye, az egyesület képviselője pedig nem más, mint Dobrev Klára volt. 

Pártprogramok LMBTQ-módra

A Magyar LMBT Szövetség 2016-ban véleményezte a Demokratikus Koalíció választási programjának tervezetét, amelyben az „azonos nemű párok házasságára vonatkozó szövegrész pontosítására és a transzneműek önrendelkezési joga biztosításának szerepeltetésére” is tettek javaslatot – olvasható a szervezet web­oldalán található éves beszámolókban. Később teljes ajánlatlistát állítottak össze a 2018-as ország­gyűlési választáson induló pártoknak, s ezek valamennyi baloldali politikai formáció választási programjába bele is kerültek. „A 2018. áprilisi országgyűlési választásokhoz közeledve több politikai párt élt megkereséssel irányunkban programalkotásukhoz kapcsolódva.”

Javasla­taink közvetlenül beépültek a Demokratikus Koalíció, a Momentum és az Együtt választási programjába

– írták a beszámolóban. A baloldali pártok programpontjai­ban segítő Magyar LMBT Szövetségről érdemes megjegyezni, hogy csaknem egy évtizede lobbiznak azért, hogy a kormány biztosítsa a transzneműeknek a nemi átalakító műtétek teljes társadalombiztosítási finanszírozását. De az említett szövetséghez tartozik egyebek mellett az a Labrisz Leszbikus Egyesület is, amely korábban számos oktatási intézményben tartott diákoknak és pedagógusoknak LMBTQ-érzékenyítő foglalkozást, valamint az ő gondozásukban jelent meg az első ­LMBTQ-mesekönyv is Magyarországon. 

A Momentum 2021-ben egy ­LMBTQ+ szakpolitikai javaslatokat tartalmazó dokumentumot is feltöltött az oldalára, amelyben kifejtik többek között, hogy szerintük biztosítani kell a megfelelő szexuális felvilágosítást az iskolában, és érzékenyíteni kell a pedagógusokat is. A párt szerint emellett biztosítani kell a nem- és a névváltoztatás jogát a transzneműeknek, az egészségügyi szakemberek továbbképzésébe pedig érzékenyítőprogramokat illesztenének be.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában