Szöul

2024.01.09. 23:30

A dél-koreai parlament elfogadta a kutyaevés betiltásáról szóló törvényt

Elfogadta kedden a dél-koreai parlament azt a törvényjavaslatot, amely betiltja a kutyák levágását és húsuk forgalmazását, ezzel véget vetve az elmúlt évtizedekben egyre népszerűtlenebb hagyománynak.

MW

„Kutyahúsmentes Korea jön” jelentésű feliratot tartva ünnepelnek helyi állatvédők a szöuli parlament előtt, miután a törvényhozás elfogadta a kutyahús forgalmazását betiltó törvényjavaslatot 2024. január 9-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Dzson Hon Kjun

A törvényt 208 igen szavazattal, két tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül fogadták el. 

A törvényjavaslat értelmében

 tiltott a kutyák húsipari tenyésztése vagy levágása, valamint a kutyahús forgalmazása is. 

A kutyahúsfeldolgozókra legfeljebb három év börtönbüntetést vagy 30 millió von (7,5 millió forint) összegig terjedő pénzbírságot szabhatnak ki. Azok, akik a húsukért tenyésztenek vagy forgalmaznak kutyákat legfeljebb két év szabadságvesztésre vagy 20 millió von (5 millió forint) pénzbírságra számíthatnak. 

A javasolt jogszabály három év türelmi idő után fog életbe lépni, 

így 2027-ig a tenyésztőknek és a forgalmazóknak lehetőségük van átállni más tevékenységre. 

A kutyahús-farmoknak, -forgalmazóknak és a kutyahúst kínáló éttermeknek jelenteniük kell vállalkozásaikat a regionális önkormányzatoknál. Továbbá a törvény támogatási intézkedéseket is tartalmaz, hogy segítse az önkormányzatokat az ilyen jellegű vállalkozások bezáratásában. 

A tavalyi hivatalos statisztikák szerint mintegy 1150 kutyahústelep, 34 hentesüzlet, 219 forgalmazó és körülbelül 1600 étterem működik országszerte, amely kutyahússal is foglalkozik. 

A kormányzó Népi Erő Párt (PPP) és az ellenzéki Koreai Demokrata Párt közösen már múlt év végén szorgalmazta a kutyaevést tiltó jogszabály beterjesztését. Akkor 

a törvényjavaslatról értesült tenyésztők és feldolgozók azzal fenyegették meg a kormányt, hogy szabadon engednek kétmillió kutyát az elnöki hivatal közelében. 

Jun Szok Jol dél-koreai elnök és felesége a korábbiakban többször is nyíltan kifejezték ellenérzésüket a kutyahús fogyasztásával kapcsolatban. 

A kutyahús fogyasztása az utóbbi évtizedekben drámai mértékben visszaesett, melynek egyik fő oka a hagyomány nemzetközi elítélése. Másfelől 

a dél-koreai fiatalok már inkább kiskedvencként tekintenek a kutyákra, 

nem pedig élelmiszerként, így a kutyahúsból készült ételek már csak az idősebb korosztály körében elterjedtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában