Tanárok, óvónők

2023.12.30. 15:43

Kiderültek a részletek a pedagógusok béremeléséről

A kormány döntése alapján 2024. január elsejével, 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógus átlagbér.

MW

Gulácsiné Kozma Sarolta kémiatanár a tanulókkal együtt kémiai kísérletet mutat be a Budajenõi Általános Iskola kormányzati támogatással kialakított új természettudományos szaktantermének átadásán 2022. május 31-én

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Ahogy tegnap megírtuk, a pedagógusbér-emeléssel a pályakezdő gyakornokok fizetése a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényben a 2023. évre rögzített 400 000 forintos illetményhez képest 528 800 forintra emelkedik, és ennél kevesebbet más pedagógusok sem kereshetnek.

A pedagógus minősítést és az intézményi tanfelügyelet eljárásait is újraszabályozzák. Erre azért van szükség, mert az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében a pedagógus tanfelügyelet és az intézményvezetői tanfelügyelet megszűnik, az új szabályok értelmében pedig a pedagógus minősítés is önkéntessé válik, az előmenetelhez szükséges gyakorlati idő pedig jelentősen csökken.

Az új szabályozás szerint a pedagógus havi illetménye nem lehet kevesebb pedagógus I besorolás esetén 538 000 forintnál, pedagógus II kategóriában 555 000 forintnál, mesterpedagógusnál 630 000 forintnál, kutatótanár esetében pedig 750 ezer forintnál.

A belügyi tárca javaslata a mesterfokozat meglétét további kétszázalékos, a matematika, digitális kultúra, természettudomány-környezettan, fizika, kémia, biológia, földrajz szakos szakképzettséget pedig az e tantárgyakat tanító pedagógusok vonatkozásában további négyszázalékos illetményemeléssel ismerné el – közölte a Belügyminisztérium.

Orbán Viktor miniszterelnök a pedagógusok béremeléséről a napokban azt közölte:

egy hároméves bérfejlesztési programban 2024. január 1-jétől – vagyis a februári fizetésekben látható módon – 32,2 százalékos béremelést akar a kormány végrehajtani.

Ennél ugyan kisebb mértékű, de jelentősebb emelés lesz 2025. és 2026. január 1-jétől – tette hozzá.

A béremelési program végén a pedagógusok átlagfizetése 800 ezer forint lesz 

– mondta a miniszterelnök. Azt is megjegyezte: az említett bérek átlagok, a teljesítmény és a földrajzi elhelyezkedés alapján lesznek majd különbségek.

Közleményében a Fidesz azt írta: 

Már egy éve megemelkedhetett volna a tanárok bére, ha a baloldal európai parlamenti képviselői nem akadályozták volna, hogy Magyarország megkapja a nekünk járó forrásokat. Dobrev Klárától Cseh Katalinig mindannyian támadták Brüsszelben a saját hazájukat és aktívan akadályozták a tanárok bérének emelését! 2024-ben lehetősége lesz a magyaroknak arra, hogy véleményt mondjanak és leválthassák a baloldal képviselőit az európai parlamenti választáson!

Közösségi oldalán Dömötör Csaba a 2024-es év jelentősebb változásairól osztott meg információkat:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában