Vízellátási problémák

2023.12.20. 16:19

Beütött a vízhiány a fővárosi agglomerációban

Csőzik László, Érd liberális polgármestere tavaly még azzal hencegett, hogy az ő víziközműcégük „jól bevált”, és ezért nem adják át az államnak – írja a Magyar Nemzet. Csőzik szerint a külföldi befektető, egy francia cég igencsak tőkeerős, ezért nekik könnyebb a dolguk. Az érdi polgármester most már nem dicsekszik privatizációs döntésével, viszont ugyanazt javasolja, mint Márki-Zay Péter a tavalyi választás előtt: kevesebb vizet kell használni.

MW

Csõzik László (LMP-Jobbik-DK-MSZP-CÉL-Momentum-Mindenki Magyarországa-Párbeszéd-Magyar Liberális Párt) érdi polgármester azt tanácsolja, fogyasszanak kevesebb vizet a helyiek

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Nekünk sokat segített a befektető (…) és ha visszatekintek az elmúlt 15 évre, akkor úgy látom, hogy folyamatosan mentünk felfelé

 – ezzel is magyarázta 2022 szeptemberében a  Klubrádióban „gyomorból jövő, vagy ösztönszerű” ellenkezését a víziközműcég állam részére történő átadásával kapcsolatban Csőzik László a Magyar Nemzet szerint, aki nem látta a „jó gazda gondosságát” a magyar államban. 

Az érdi polgármester 15 éve még az SZDSZ színeiben, alpolgármesterként vett részt a Veolia nevű francia cég helyi vízellátásba történő bevonásában, magyarul a víziközmű-szolgálatás részleges privatizációjában. „Ez egy hatékonyan működő cég” – mondta még tavaly Csőzik a víziközmű-társaságukról, és hozzátette, hogy „jut pénz fejlesztésekre”.

A pályafutását a több mint 1,2 milliárd forintos adóssággal megszűnt SZDSZ-ben kezdő politikus külön megemlítette, hogy Solymár környékén gyakorlatilag leállt a vízszolgáltatás, ami „egészen elképesztő 2022-ben”, míg náluk Csőzik szerint eljutottak egy olyan korszakba, hogy „ez fel sem merül”.

Az érdi polgármester úgy látja, hogy „20 év a különbség fejlettségben” köztük és a Solymár környéki víziközműcég között az általa funkcionális privatizációnak nevezett biznisznek köszönhetően. 

Kiváltottuk a régi, elaggott csővezeték nagy részét

 – dicsérte minden szerénységet félretéve saját korábbi, általa „bátornak” tartott magánosítási döntését Csőzik.

A minap azonban különös fénytörést kaptak az érdi polgármester ma már furcsán magabiztos és fölényeskedő mondatai.

Sok tízezer ember vízellátása került ugyanis veszélybe karácsony előtt Érden, Törökbálinton és Diósdon, amikor néhány nappal ezelőtt egy stratégiai fontosságú, 600 mm belső átmérőjű vezetéken keletkezett csőtörés.

Az elmúlt két éjjel pedig további csőtörések keletkeztek más vezetékeken Érden (Mecset utca, Erzsébet utca, Tárnoki út), Diósdon a Pacsirta utcában, ami tovább nehezítette a medencék tölthetőségét. 

Így keddre olyan mértékben csökkentek a medenceszintek, hogy mára már Törökbálinton és Diósd egy részén vízhiány lesz, ami akár a hétvégéig is eltarthat, miután a péntekre tervezett csőjavítás után idő kell az újratöltésekhez.

Sóskúton és Pusztazámoron csak rövidebb vízhiány várható, valamint Tárnokon és Érden sem kell vízhiánnyal számolni, igaz, utóbbiról az ÉrdMost a közösségi oldalán azt írta:

Jelenleg harminc százalékon áll a Fonó utcai glóbusz, ezért takarékoskodni kell a vízzel, mert ha elfogy, akár fél nap, kritikus esetben egy nap, amíg újratölt itt a rendszer.

A privatizációpárti polgármester tanácsai vészhelyzet esetén 

Hiába tehát a karácsonyi előkészületekben különösen rosszkor érkező vízhiány, az érdi polgármester az új helyzetben is feltalálta magát. Az Atv.hu-nak ugyanis arról beszélt, hogy

ha mindenki képes a fogyasztását a negyedére csökkenteni, akkor megoldhatják a problémát.

Hogy a tavalyi fölényeskedő magabiztosságnak nyoma sincs, arra Csőzik közösségi oldalon közzétett üzenete is bizonyíték:

Ha pár napig mindnyájan kevesebb vizet fogyasztunk, akkor lehet esélyünk rá, hogy nem apadnak el a csapok – legfeljebb naponta egy-két órára kell teljes vízkorlátozással számolni

– írta közösségi oldalán a privatizációpárti polgármester, aki tavaly még arról értekezett a Klubrádióban, hogy a solymári vízhiányhoz hasonló helyzet „náluk fel sem merül”.

A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható el!

Szentkirályi Alexandra: a Fővárosi Vízművek azóta képtelen normális ellátást biztosítani

A kormányszóvívő közösségi oldalán reagált egy másik balliberális vezetésű városban, Budapesten a Fővárosi Vízművek körül kirobbant botrányra. Véleménye szerint ugyanis a cégnél eltűnik a pénz, és képtelenek normális szolgáltatást nyújtani Budapesten és annak környékén.

A Fővárosi Vízművek azóta képtelen normális ellátást biztosítani, mióta Karácsony Gergely és Gyurcsány emberei vezetik a fővárost

 – zárta bejegyzését Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő.

Fidesz: Karácsony Gergelyék vezetése óta nincs normális vízellátás

A Fidesz fővárosi szervezete szerint csak Budapest és agglomerációjának lakosainál fordul elő, hogy hiába fizetik meg a vízdíjat, mégsem kapnak normális szolgáltatást.

A Facebook-oldalukon szerdán azt írták: a Fővárosi Vízművek azóta „képtelen normális ellátást biztosítani, mióta Karácsony Gergely és Gyurcsány emberei vezetik a fővárost”.

Úgy fogalmaztak:

„Karácsony Gergely nem a megoldás, hanem maga a probléma”.

Azt kérdezték, „miért van az, hogy a Fővárosi Vízműveknél eltűnik a pénz, és színvonalas ellátás helyett a fülük botját sem mozdítják?”

Ebből elég!

– áll a bejegyzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában