Hegyi-Karabah

2023.10.01. 22:34

Örmények ezrei tüntettek Brüsszelben Azerbajdzsán ellen

Örmények ezrei tüntettek vasárnap Brüsszelben Azerbajdzsán ellen az azeri villámoffenzíva múlt heti győzelme és a hegyi-karabahi örmény szakadárok kapitulációja nyomán.

MW

Örmények tüntetnek Brüsszelben

Forrás: AFP

A tüntetők azzal vádolták az Európai Uniót, hogy az azerbajdzsáni gázszállításokért cserébe szemet huny az örmények szenvedése felett. A transzparensek egyikén "Eladó 2000 év örmény civilizáció azeri gázért" felirat volt olvasható. 

A belga fővárosban tartott megmozdulásra Európa különböző pontjairól érkeztek külföldön élő örmények. 

A szervezők szerint tízezren mentek el a tüntetésre. A tiltakozó akció résztvevői etnikai tisztogatással vádolták Azerbajdzsánt Hegyi-Karabahban. 

Felhívásukban nemzetközi és humanitárius jelenlétet szorgalmaztak Örményországban, illetve Azerbajdzsán elleni szankciókat követeltek. 

Nazeli Bagdaszárján, Nikol Pasinján örmény miniszterelnök szóvivője vasárnap közölte, hogy 

a mintegy 120 ezres Hegyi-Karabahból Örményországba kényszerből áttelepülők áradata az utóbbi 24 órában alábbhagyott, s a folyamat a végéhez közeledik. 

"Az utolsók, akik még át akarnak költözni Örményországba, azt most teszik. Örményországba 100 514 kényszerből áttelepülő érkezett eddig. A legutóbbi adatokhoz képest ez minimális növekedést jelent" - fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában