Érezhető segítség a tanároknak

2023.10.05. 10:00

Nagy-Vargha Zsófia: a tehetséggondozó munka folytatására szeretnénk ösztönözni a pedagógusokat

A Köbüki-pályázatnak köszönhetően havi nettó 75 ezer forintos ösztöndíjban részesülhetnek a tehetséggondozásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó középiskolai pedagógusok. A tehetséggondozás fontosságáról és vidéki jelentőségéről is beszélgettünk Nagy-Vargha Zsófiával, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkárával.

Balázs D. Attila

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára

Forrás: MW

A Köbüki tanári ösztöndíjhoz hasonló célzott támogatásra eddig még nem volt példa Magyarországon. Mi a céljuk ezzel az új ösztöndíjjal?

Az idén 15 éves Nemzeti Tehetség Programon (NTP) belül ez valóban egy új program, viszont eddig is figyeltünk arra, hogy a pedagógusok munkáját elismerjük. Gondoljunk csak a „Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért” vagy a „Kiváló versenyfelkészítő” díjra. Ez utóbbival azokat a kiemelkedően eredményes pedagógusokat ismerjük el, akik sikeresen támogatták diákjaikat az országos középiskolai tanulmányi versenyen (OKTV) való szereplésben. Mindezek mellett úgy véltük, hogy „magasabb szintre” kell emelni a köszönetnyilvánítást. Ebből a megfontolásból született a Köbüki tehetséggondozó ösztöndíj, amelynek kettős célja van: egyrészt elismerjük azt az erőfeszítést, amelyet a kiemelkedő tehetséggondozó pedagógusok végeztek az elmúlt években, másrészt szeretnénk őket arra ösztönözni, hogy ezt az értékes munkát folytassák.

Meddig lehet jelentkezni, és kiknek a jelentkezését várják?

A pályázati határidőt meghosszabbítottuk, 2023. október 12-éig lehet jelentkezni. Némileg módosítottunk a kiíráson: a versenyeredményeken kívül nagyobb hangsúlyt kap az is, ha valaki kiváló tehetséggondozó tevékenységet végez. Értjük ezen például a tehetségmentorálást, tehetségműhely-vezetést, illetve a kettős különlegességű, azaz valamilyen speciális okból hátrányt szenvedő tehetségek gondozását. Maga a kiírás középfokú oktatási intézményekben dolgozó pedagógusokra vonatkozik. Alapfeltételként hároméves szakmai gyakorlattal kell rendelkezni középfokú oktatási intézményben, meghatározott tantárgyakat kell tanítani, és tehetséggondozó munkát kell folytatni. Szerettünk volna nagyobb figyelmet szentelni a természettudományi tárgyak – matematika, fizika, kémia, biológia, földrajz és az informatika, digitális kultúra – oktatóinak, valamint olyan tanárok is pályázhatnak, akik a magyar kultúrát erősítik a fiatalok körében magyar nyelv és irodalom, történelem, ének, illetve zene tanításával.

A vidéki középiskolákban zajló tehetséggondozó munkát is erőteljesebben ösztönöznék?

Igen, hiszen nemcsak azok nyerhetik el az ösztöndíjat, akik jelentős versenyeredményeket tudnak felmutatni, hanem azok a pedagógusok is, akik kedvezményezett, fejlesztendő vagy komplex programmal fejlesztendő járásban dolgoznak. A feltételeket úgy határoztuk meg, hogy a pályázatot az ország minden szegletéből eséllyel lehessen benyújtani.

Hogyan zajlik a pályázatok elbírálása?

Az elbírálás pontozásos rendszer alapján zajlik. Ahogyan már említettem, vannak alapvető kritériumok, amelyeket teljesíteniük kell a pedagógusoknak, és amelyekkel már pontokat tudnak gyűjteni. Ezen felül lehet még többletpontokat szerezni például azáltal, hogy valaki akkreditált tehetségpontok munkájában vesz részt, az elmúlt három évben tudományos diákköri konferenciára, egyetemi felkészítő programokba delegált diákokat vagy tehetség-tanácsadással, pályaorientációval foglalkozott. Az is többletpontot hoz, ha a pályázó pedagógus emelt szintű érettségire készített fel diákokat. A részletekért érdemes megtekinteni a pályázati kiírást a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő honlapján.

Az ösztöndíjat elnyerő tanárok hány hónapon át részesülnek a havi nettó 75 ezer forintos ösztöndíjban? Kell-e plusztevékenységet vállalniuk az eddig végzett és jelenleg is folyó tehetséggondozói munka mellett?

Az ösztöndíj elnyerése nem kötött pluszmunkához, nem jár többletfeladattal. A pályázási folyamat egyszerű és áttekinthető, ezért minden érintettet arra biztatok, hogy bátran vágjon neki az űrlap kitöltésének. A havi nettó 75 ezer forint a tanév tíz hónapjára jár. Miután az eredményhirdetés novemberben várható, természetesen szeptemberig visszamenőleg részesülnek a tanárok az ösztöndíjban, majd pedig havonta kapják meg.

A tehetséggondozás szervezetten zajlik a Nemzeti Tehetség Programon keresztül, az NTP alapja pedig az adófizetők 1 százalékos felajánlása, amelyet az állam évről évre kiegészít. Lehet tudni, hogy mekkora összeggel támogatták idén az adófizetők a programot?

Azért is különösen fontos az a szempont, hogy az adó második 1 százalékát fel lehet ajánlani az NTP-nek, mert kifejezi, hogy a tehetséggondozás közös nemzeti ügyünk. Az NTP komplex rendszerével évente 300–350 ezer fiatalt érünk el. Idei végleges adataink még nincsenek, de a NAV szeptemberi jelentése alapján már látszik, hogy több mint 250 ezren ajánlották fel az adójuk második 1 százalékát. Ez több mint 2 milliárd forintot takar, ami rekordösszegnek számít a Nemzeti Tehetség Program történetében. Ez is bizonyítja: a magyar adófizetők, a magyar családok fontosnak tartják a fiatalok tehetséggondozását. Hiszen minden forint, amit a tehetséggondozásra fordítunk, befektetés a jövőbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában