Ukrán válság

2023.10.31. 06:01

Washington robbanthatta fel a gázvezetékeket Oroszország szerint

615. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán gabonát szállító vonatok 2023. április 16-án

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Jakub Porzycki

Lloyd Austin: Oroszország sikerrel járna Ukrajnában az amerikai segélyezés hiányában

Oroszország sikerrel fog járni Ukrajna elleni háborújában, ha az Egyesült Államok nem folytatja a kijevi vezetés támogatását - jelentette ki kedden Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.

Garantálhatom, hogy támogatásunk nélkül Vlagyimir Putyin orosz elnök sikerrel fog járni

 - hangoztatta Austin az amerikai szenátusban tartott meghallgatáson, amelyen az amerikai elnök által - részben Kijev támogatására - kért, összesen 106 milliárd dolláros költségvetési keretről folyt vita.

Az amerikai kongresszus 2022 februárja óta 113 milliárd dollár támogatást hagyott jóvá Ukrajna számára. A Fehér Ház közlése szerint mostanra kevesebb mint 5,5 milliárd dollár forrása maradt a kijevi vezetés segélyezésére az amerikai katonai készletekből.

Joe Biden amerikai elnök azt szeretné, ha a kongresszus 106 milliárd dolláros kiegészítő finanszírozást biztosítana, amelynek jelentős részét Ukrajna védelmének megerősítésére fordítanák, egy másik nagyobb összeget pedig Izrael, az indiai-csendes-óceáni térségben fekvő szövetségesek és a határvédelem között osztanák szét. 

Az előterjesztést viták övezik: míg Izrael mellett egységesen kiáll a republikánus képviselőházi többség, addig Ukrajna folytatódó katonai és egyéb támogatását a republikánus képviselők egy része feltételekhez kötné, illetve ellenzi, s ezért a szavazást a két kérdésről kettéválasztanák.

Ha most kihúzzuk alóluk a szőnyeget, Putyin csak erősebbé fog válni, és sikerrel fog járni mindabban, amit akar

 - jelentette ki a védelmi tárcavezető Antony Blinken amerikai külügyminiszter oldalán ülve.

A washingtoni meghallgatást tiltakozók zavarták meg, amikor a közel-keleti konfliktus került szóba. A biztonsági erők kivezették az ülésteremből a tiltakozókat.

Svájci alaktrészek vannak az orosz rakétavetőkben – állítják az ukránok

Egy védelmi és katonai szektorral foglalkozó hírportál az ukrán Militarny nevű híroldal értesüléseire hivatkozva arról ír, hogy a legújabb orosz MANPADS (Man-portable air-defense system – ember által hordozható légvédelmi rendszer) egyik újítása, amely feltűnést keltett, „a svájci Traco Power cég áramátalakítójának beépítése a rakéta multispektrális optikai hőkeresőjébe”. 

A jelentés szerint a svájci alkatrészek kulcsfontosságú szerepet játszottak e kifinomult önvezető rakéták teljesítményének fokozásában, ami jelentős előrelépést jelent Oroszország légvédelmi képességeiben.

Érdemes megjegyezni, hogy Svájc semleges státusza miatt korábban megtiltotta a fegyverek szállítását Ukrajnába, valamint a svájci fegyverrendszerek és lőszerek más országokból Ukrajnába történő reexportját.

A cikk folytatása a Mandiner oldalán olvasható!

Orosz biztonsági vezető: Washington robbanttatta fel a gázvezetékeket

Az Egyesült Államok felrobbanthatta az Északi Áramlat gázvezetékeket, katonai és biológiai kísérletek terepévé tette Ukrajnát, és felkészítette az Oroszország elleni harci cselekményekre

 – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára egy tomszki kihelyezett tanácskozáson.

Idézte Joe Biden amerikai elnök szavait, aki szerint az Ukrajnának és Izraelnek nyújtott katonai segély „bölcs befektetés, amely nemzedékeken át hoz majd hasznot az amerikai biztonságnak”. Patrusev azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy politikájával kiprovokálta és tovább szítja a közel-keleti válságot.

Ugyanígy tesz Ukrajnában is, ahol államcsínyt provokált ki, engedte a neonáci ideológia terjesztését, katonai és biológiai kísérletek kísérleti terepévé tette Ukrajnát, szemet hunyt a Donyec-medencei civilek meggyilkolása felett, és felkészítette a hazánk elleni katonai cselekményekre. Ilyen körülmények között állt Oroszország a Donyec-medence lakosságának védelmére, és akadályozta meg az agresszív tervek valóra váltását

– mondta a Kreml biztonsági illetékese.

Ráadásul az Egyesült Államok az ukrajnai válságot felhasználva elérte, hogy Európa és Oroszország megszakítsa gazdasági kapcsolatait és kiiktassa gazdasági versenytársait. Gazdasági problémáikat más országok rovására oldják meg. És annak érdekében, hogy Európa ne kaphasson gázt Oroszországtól, felrobbantották az Északi Áramlatot

– mondta.
A tanácskozáson megvitatták az orosz gazdaságra nehezedő szankciós nyomás fokozódásával kapcsolatos gazdaságbiztonsági kérdéseket, különös figyelmet fordítottak az Oroszország technológiai szuverenitását biztosító további intézkedésekre, valamint a szibériai régiók tudományos és termelési potenciáljának felhasználására.

Nem járul hozzá a gazdaság reálszektorában az innovatív tevékenység fokozásához a párhuzamos importmechanizmus további alkalmazása, amely nagyrészt betöltötte szerepét az árupiaci helyzet stabilizálásában

– hangoztatta Patrusev.
Kiemelte a hazai kutatások fontosságát a szankciós körülmények között, és rámutatott, hogy az elmúlt két évtized során mintegy negyedével csökkent a tudományos munkatársak száma Oroszországban, valamint arra, hogy hiányosságok mutatkoztak meg a szakemberképzésben is.

ENSZ: „alapos okkal feltételezhető”, hogy Oroszország hajtotta végre Hroza elleni rakétacsapást

„Alapos okkal feltételezhető”, hogy október 5-én Oroszország intézett szándékos, célzott rakétacsapást a kelet-ukrajnai Harkiv megyei Hroza falu ellen, amelynek következtében 59 civil vesztette életét, köztük egy nyolcéves gyermek, közölte az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziója kedden közzétett jelentésében. A küldöttség sajtószolgálatának közlése szerint a friss jelentésben arra a következtetésre jutottak, hogy 

Oroszország „vagy nem tett meg minden lehetséges intézkedést annak biztosítására, hogy a támadás szándékolt célpontja katonai célpont legyen”, vagy szándékosan civileket, polgári objektumot vett célba, ami mindenképpen a nemzetközi humanitárius jog megsértésének minősül.

Danielle Bell, a misszió vezetője kijelentette, hogy a támadás „meggyőző emlékeztetőül szolgál az ukrajnai háború emberekre gyakorolt hatására”, és hangsúlyozta, hogy a felelősöket bíróság elé kell állítani. A jelentés készítői kitértek arra: 

az incidens helyszínén talált kiterjedt károk és lőszermaradványok arra utalnak, hogy a robbanás valószínű oka egy orosz Iszkander rakéta volt, amely körülbelül 20-25 perccel azután találta el a falu egyetlen kávézóját, hogy 63 helyi lakos összegyűlt ott.

Az ENSZ emberi jogi megfigyelői dokumentálták, hogy az áldozatok mindegyike civil volt, azaz a kávézóban tartott rendezvényen, illetve annak közelében nem volt egy katona és katonai célpont sem.
A jelentésben részletezték a rakétacsapás rendkívül pusztító hatását is, rámutatva arra, hogy 15 helyi család egynél több hozzátartozóját veszítette el. Sok áldozatot kizárólag DNS-teszttel lehetett azonosítani, tették hozzá a világszervezet megfigyelői.

Az ENSZ-misszió a jelentésben felszólította Oroszországot, hogy vállalja a felelősséget a csapásból eredő polgári áldozatokért, folytassa le a támadás teljes körű és átlátható kivizsgálását az elkövetők felelősségre vonása és a jövőbeni hasonló támadások megelőzése érdekében, valamint biztosítson hozzáférést a jogorvoslathoz, beleértve a kártérítést is a közvetlen és közvetett áldozatok számára.

Jurij Szobolevszkij, a déli Herszon megyei tanács alelnöke a Facebookon közölte, hogy az oroszok ágyútüzet nyitottak hétfőn, és eltalálták a megye tudományos könyvtárának épületét, amelynek a negyedik emelete emiatt szinte teljesen leégett. A tisztségviselő a könyvtár elleni támadást az oroszok újabb terrorcselekményének nevezte. 

Több, mint 300 ezer orosz esett áldozatul

A DTEK ukrán energiavállat közlése szerint orosz csapatok az éjjel tüzet nyitottak a cég egyik hőerőművére a donyecki régióban, a közelben fekvő egyik település lakosai emiatt áram és ivóvíz nélkül maradtak.

Helyi kormányzók jelentették, hogy keddre virradóan az orosz erők sikertelen dróntámadást hajtottak végre a déli Mikolajiv megye ellen, ugyanakkor a keleti országrészben a Harkiv megyei Vovcsanszkot és a dnyipropetrovszki régióban lévő Nyikopol városokat ágyúzták. Utóbbi támadásokban magtárakban és elektromos vezetékekben keletkeztek károk, személyi sérülést azonban nem jelentettek.

Az ukrán vezérkar kedden közölte, hogy Oroszország ukrajnai embervesztesége meghaladta a 300 ezret.

 Előző nap mintegy 870 orosz katona esett el, az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 21 harckocsit, 25 tüzérségi és három légvédelmi rendszert, valamint 21 drónt.

Kilenc roham visszaveréséről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Három ukrajnai frontszakaszon kilenc rohamot vertek vissza orosz erők, amelyekben több mint 900 ukrán katona esett el vagy sebesült meg - közölte keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. 

Az összesítés szerint a legnagyobb veszteséget, 250 főt, az ukrán fél a limani frontszakaszon szenvedte el, a legtöbb támadással, öttel a kupjanszki frontszakaszon próbálkozott.

Az orosz jelentés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy légi és tengeri drónokat összeszerelő üzemet az Odessza megyei Malodolinszke környékén, egy MiG-29-es repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert, hét harckocsit – köztük két német Leopardot a kupjanszki frontszakaszon –, két amerikai Bradley gyalosági harcjárművet, tíz páncélozott harcjárművet, két amerikai gyártmányú M777-es, valamint egy-egy M198-as és egy 119-es vontatott, továbbá két M109-es önjáró tarackot. 

A felsorolásban szerepel még nyolc Storm Shadow pilóta nélküli manőverező repülőgép, két Neptun hajóelhárító rakéta, hat HIMARS-rakéta és 33 drón is.

A TASZSZ hírügynökség, katonai forrásokra hivatkozva az írta, hogy a Zaporizzsjában lelőtt drónok között szerepelt egy Reactive Drone Agric RDE616-os Baba-jaga nehéz hexakopter is, amely 40-50 kilogramm robbanóanyag szállítására képes.
Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek kedden a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy őrizetbe vett egy 46 éves, orosz állampolgárságú jaltai lakost, aki az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) megbízásából az Oleg Carjov volt ukrán parlamenti képviselő ellen múlt pénteken elkövetett merényletet koordinálta. 

A gyanúsítottól, aki idén februárban helyezkedett el abban a jaltai szanatóriumban, ahol a volt politikus lakott, egy házilag előállított pokolgépet foglaltak le.

Bahmutnál nyomulnak előre az ukránok

Az ukrán erők előrenyomultak a Donyecki Obalsztól 10 kilométerre délnyugatra fekvő Bahmuttól északkeletre fekvő Kurdiumivkától – közölte a Háborút Kutató Intézet (ISW) frissítésében.

Ukrajna eltalálta az orosz légvédelmi rendszert Krímben

Az ukrán fegyveres erők közölték, hogy "sikeresen eltalálták a légvédelmi rendszer egy stratégiai objektumát" a Krím nyugati részén, miközben orosz katonai bloggerek az Egyesült Államok által biztosított taktikai rakétarendszerét (ATACMS) sejtették a támadás mögött – írja az Origo a The Independentre hivatkozva.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy légvédelmi rendszerei nyolc Storm Shadow cirkálórakétát semmisítettek meg a Krím fölött egy újabb támadás során a terület ellen, amely Kijev szerint stratégiai célpont az ellenoffenzívában.

Több orosz forrás szerint a legutóbbi támadást "kombinált" nagy hatótávolságú támadófegyverek, például ATACMS, Storm Shadow rakéták és tengeri drónok alkalmazásával hajtották végre vasárnap és hétfőn.

Fico szerint érdeklődés nélkül fogadták Zelenszkij bejelentkezését az Európa Tanács ülésén

A Magyar Nemzet arról ír, hogy 

Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke arról számolt be egy videós bejelentkezésében, hogy „egyáltalán nem lepődtem meg, amikor láttam, hogy Zelenszkij videóüzenetét az Európai Tanács ülésén érdeklődés nélkül fogadták”. 

Mint ismert, Volodimir Zelenszkijnek ukrán államfő október 26-án, az uniós csúcson jelentkezett be Európa vezetőinek ülésén videókapcsolaton keresztül.

Az idők valóban változnak. Nem is olyan régen még mindenhol tapssal fogadták, most pedig nem engedik, hogy felszólaljon egyes termekben [a legfelsőbb törvényhozó testületek], ahogyan nemrég az Egyesült Államokban történt

– fogalmazott Szlovákia miniszterelnöke, aki azt is elmondta, hogy fáradtságot érzett az Ukrajnáról szóló vita alatt az Európai Tanácson és

az EU vakon másolja Joe Biden amerikai elnök kormányának politikáját, és a béke elérése helyett csak pénzt és fegyvereket ad Kijevnek.

Sajnálattal kell megállapítanom, hogy a békéről csütörtökön és pénteken az Európai Tanács brüsszeli ülésén egyáltalán nem esett szó

– idézi Szlovákia új vezetőjét a cikk, amelyet ITT lehet elolvasni. 

Feltételezhetően orosz helikopter hatolt be Japán légterébe

Egy feltételezett orosz helikopter engedély nélkül hatolt be Japán légterébe, Hokkaido területénél kedden – közölte a védelmi minisztérium.

Az esetet követően Tokió diplomáciai úton tiltakozását fejezte ki Moszkvának.

A helikoptert a Nemuro-félszigetről észlelték helyi idő szerint délután, válaszul a légvédelmi erők vadászrepülőgépeket küldtek a helyszínre - tudatta a minisztérium.

Őrizetbe vették Franciaországban Alekszej Kuzmicsov orosz oligarchát

Adócsalás, pénzmosás és a nemzetközi szankciók megsértésének gyanújával előállították Alekszej Kuzmicsov orosz oligarchát Franciaországban - közölte kedden a francia pénzügyi ügyészség.

Alekszej Kuzmicsev korábban az egyik legnagyobb oroszországi adófizetőnek számító Alfa Bank egyik főrészvényese volt.

A Saint-Tropez-ban hétfőn őrizetbe vett üzletember párizsi otthonában házkutatást tartottak és a földközi-tengeri Var megyében is nyomoztak az ügyében – számolt be róla az ügyészi hivatal.

Kuzmicsov kedden még őrizetben volt, de egyelőre nem emeltek vádat ellene. Ügyvédje sem nyilatkozott még az ügyben.

 A francia vámhatóság tavaly lefoglalta az orosz oligarcha La Petite Ourse és La Petite Ourse II nevű jachtját Kuzmicsov Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő szoros kapcsolatai miatt, az Európai Unió szankcióinak részeként.

Zelenszkij  úgy érzi, hogy a nyugati szövetségesei elárulták 

Közeli segítője szerint Zelenszkij úgy gondolja, „nem biztosítottak neki elegendő eszközt a háború megnyeréséhez, csupán a túléléshez” – írja a Mandiner.

Az ukrán elnök washingtoni látogatása után, a Time magazin elkísérte őt Kijevbe, hogy bemutassa, hogyan reagálnak majd a Washingtonban kapott jelzésekre, különösen a Zelenszkijt a saját kormányán belüli korrupció elleni harcra felszólító kitartó felhívásokra, valamint a háború iránti lelkesedés elhalványulására, amelynek nem látszik vége.

A lapnak nyilatkozott az ukrán elnök belső körének egyik tagja is, akitől megtudták hogy Zelenszkij elárulva érzi magát nyugati szövetségesei által,

akik nem biztosítottak neki elegendő eszközt a háború megnyeréséhez, csupán a túléléshez.

Arról is szó esett, hogy ennek ellenére Zelenszkij meggyőződése nem változott. A harctéren a közelmúltban elszenvedett kudarcok ellenére nem szándékozik feladni a harcot, és nem is akar semmiféle békéért folyamodni. Éppen ellenkezőleg,

az Ukrajna Oroszország feletti végső győzelmébe vetett hite olyan formát öltött, amely aggasztja néhány tanácsadóját.

Szerintük az ukrán elnök megingathatatlan, már-már messianisztikus. „

Becsapja magát” – mondta egyik legközelebbi segítője. „Kifogytunk a lehetőségekből. Nem nyerünk. De próbáld meg ezt elmondani neki.

Ukrajna helyett Izraelt támogatnák

A Fehér Ház azzal vádolja a republikánus képviselőházi képviselőket, hogy "politizálnak a nemzetbiztonsággal", miután Izrael, Ukrajna segélyét szétválasztották – írja a The Kyiv Independent a Fehér Ház közleményére hivatkozva.

A Fehér Ház arra figyelmeztette az amerikai képviselőház republikánus képviselőit a "nemzetbiztonság átpolitizálásától", miután olyan törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely szétválasztja az Izraelnek és Ukrajnának nyújtott támogatást, és az izraeli segélyt az adóhivatal finanszírozásának csökkentésével javasolja finanszírozni – adta hírül az Origo.

Intenzíven támadnak az oroszok Herszonban is

Herszon területen az orosz ágyúzás egy embert megölt és további 16-ot megsebesített – állítja a régió kormányzója.

Oleksandr Prokudin kormányzó a Telegramon közzétett bejegyzésében azt mondta, hogy 

Oroszország 98 támadást indított az elmúlt nap folyamán, 447 lövedéket lőttek ki aknavetőkből, tüzérségből, gránátvetőkből, tankokból, drónokból és repülőgépekből. Oroszország 36 lövedéket lőtt ki Herszon városára

 – idézi az Origo a kormányzót. 

Álmában gyilkolták meg a kilenctagú családot

Brutális gyilkosság történt az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai Volnovakha városában, ahol egy kilencfős családot, köztük két kisgyermeket lőttek le éjszaka otthonukban. Ukrajna és Oroszország is vizsgálatot indított az ügyben – írja a Mandiner.
Az ukrajnai Donyeck megyei ügyészség felvételeket készített a gyilkosság helyszínéről, amelyen látható, hogy a család több tagját ágyukban, egymást átölelve lőtték le, a falakon pedig vérfoltok vannak.

Ukrajna azt állítja, hogy a családot az orosz megszálló erők ölték meg egy összetűzést követően, míg az orosz hatóságok két orosz katonát tartóztattak le a gyilkosságok miatt.

Az ukrajnai Donyeck megyei ügyészség szerint a hónap elején „katonai egyenruhát viselő fegyveresek követelték, hogy az ott élő család hagyja el a házat, és adják át a helyet egy orosz katonai egységnek” – írja  a CNN.
Amikor a ház tulajdonosa ezt megtagadta, a fegyveresek megfenyegették a családot, majd távoztak – közölte hétfőn a hivatal előzetes információk alapján. 

Napokkal később a fegyveresek visszatértek, és lelőtték a család mind a kilenc tagját, akik akkor már aludtak

 – állítja az ukrán ügyészség, amely közölte, hogy előzetes vizsgálat indult az ügyben. 

Működik az új fekete-tengeri exportútvonal

Ukrajna új fekete-tengeri exportfolyosójának sikere az odesszai régió kikötőibe tartó vasúti kocsik számának meredek növekedéséhez vezetett – közölte az Ukrán Vasutak kereskedelmi osztályának igazgatóhelyettese. Az elmúlt héten az odesszai kikötőkbe tartó gabonát szállító vagonok száma 2676-ról 4032-re nőtt.

Augusztus óta több mint 700 000 tonna gabona hagyta el az ukrán kikötőket az új útvonalon, Ukrajna mezőgazdasági miniszterének első helyettese a múlt héten azt mondta, hogy az új folyosón áthaladó gabonaszállítmányok októberben meghaladhatják az egymillió tonnát.

Zelenszkij: az egység a leghatékonyabb fegyver

"Stratégiailag mindannyiunknak erősnek kell lennünk, egységesnek kell lennünk, és mindent meg kell tennünk, hogy ellenálljunk, hogy visszaszerezzük azt, ami a miénk, és bebizonyítsuk, hogy a szabadság valóban erősebb, mint a gyűlölet és az agresszió. Ehhez szükség van az egységünkre, az egységre közöttünk, egységre egész Európában, egységre Amerikában és egységre az egész szabad világban...

Az egység a leghatékonyabb, legpontosabb és legtávolabbi fegyver" - mondta éjszakai videójában az ukrán elnök.

Több mint kilencezren érkeztek hétfőn Magyarországra

Magyarország területére 2023. október 30-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5045 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4233 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 37 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

A hétfői eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában