Ukrán válság

2023.10.17. 08:36

Az ukrán különleges erők csapást mértek két orosz megszállás alatt levő reptérre

601. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz légitámadásban megsérült lakóház előtt egy lakó a kelet-ukrajnai Harkivban 2023. október 6-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jakiv Ljasenko

Huszonhárom roham visszaveréséről számolt be az orosz védelmi tárca

Az orosz fegyveres erők négy frontszakaszon 23 rohamot vertek vissza, amelyekben mintegy 1175 ukrán katona esett el vagy sebesült meg - közölte keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz összesítés szerint az ukrán fél a legnagyobb, mintegy 485 fős emberveszteséget a Donyeck körzetében dúló harcokban szenvedte el, ahol kilenc támadást kísérelt meg. A jelentés a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy Mi-8-as helikoptert, nyolc harckocsit - közülük hetet a zaporizzsjai frontszakaszon -, 25 páncélozott harcjárművet -- közölük tízet a kupjanszki, hetet pedig a zaporizzsjai frontszakaszon -, két lengyel Krab és egy amerikai M109-es Paladin önjáró löveget, valamint öt operatív-taktikai rakétát, négy GLSDB irányítható légibombát és 34 drónt.

Az ukrán elnök megerősítette, hogy Ukrajna ATACMS rakétákat használ

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti videóüzenetében megerősítette, hogy Ukrajna már használ amerikai gyártású ATACMS taktikai ballisztikus rakétákat.

Köszönet mindenkinek, aki Ukrajnáért harcol és dolgozik! Köszönöm mindenkinek aki segít! Ma pedig külön köszönet az Egyesült Államoknak. A Biden elnökkel kötött megállapodásaink teljesülnek, méghozzá nagyon pontosan. Az ATACMS-ok beváltak

– mondta az államfő a közösségi oldalakon közzétett videofelvételen.

A The Wall Street Journal amerikai lap a nap folyamán arról számolt be, hogy az Egyesült Államok az elmúlt napokban titokban "kis számú" nagy hatótávolságú ATACMS rakétát küldött Ukrajnába, és az ukrán védelmi erők már bevetették őket az oroszok által megszállt Luhanszk és Bergyanszk repülőterei ellen – fűzte hozzá az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az ukrán különleges műveleti erők kedden adtak hírt arról, hogy hétfő éjjel az ukrán hadsereggel együttműködve csapást mértek a két reptérre, amelyeken megsemmisítettek kilenc, speciális berendezésekkel felszerelt orosz katonai helikoptert, egy légvédelmi kilövőállást és egy lőszerraktárt. A támadásokban a közlés szerint több tucat orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg. Az ukrán különleges erők sajtószolgálata által kiadott közleményben nem tértek ki arra, milyen fegyverrel mérték a csapásokat a légikikötőkre.

Az ukrán kikötők 40 százalékát megsemmisítették az oroszok

Amióta Oroszország kilépett az ukrajnai gabonafolyosó biztonságának garantálásából, az agrárexport célú ukrajnai kikötői infrastruktúra mintegy 40 százaléka megsemmisültszámolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

A lesújtó adatról Olekszandr Kubrakov kormányfőhelyettes tett közé bejegyzést közösségi oldalán. Az infrastruktúráért felelős miniszterelnök-helyettes tájékoztatása alapján amióta megszűnt a gabonafolyosó, Oroszország 17 légi csapást intézett a Fekete-tenger partján fekvő ukrán kikötők ellen, amelyek során az ottani kapacitás 40 százaléka megsérült vagy tönkrement, valamint 300 ezer tonnányi termény is odaveszett. 

A teljes cikk ITT olvasható el.

Az ukrán különleges erők csapást mértek két orosz megszállás alatt levő reptérre

Az ukrán különleges műveleti erők a hadsereg katonáival együttműködve csapást mértek az orosz megszállás alá került, Zaporizzsja megyében lévő bergyanszki, és a Donyec-medencében található luhanszki repülőterekre, ahol megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz katonai helikoptert – közölte a különleges erők sajtószolgálata kedden a Telegramon.

A közlemény szerint a különleges erők információkat kaptak arról, hogy az oroszok az általuk ideiglenesen megszállt Bergyanszkban és Luhanszkban lévő repülőtereken jelentős mennyiségű légi járművet állomásoztatnak, valamint nagy mennyiségi speciális felszerelést és lőszert halmoztak fel. 

A megadott információkat ellenőriztük, és igaznak bizonyultak. A koordinátákat és a szükséges adatokat átadtuk a fegyveres erők alakulatainak

– írta a sajtószolgálat.

Hozzátette, hogy keddre virradó éjszaka csapást mértek a repterekre, aminek következtében az orosz erők jelentős veszteségeket szenvedtek. A legfrissebb adatok szerint két légikikötőben megsemmisült kilenc, speciális berendezésekkel felszerelt helikopter, egy légvédelmi kilövőállás és egy lőszerraktár, továbbá megrongálódtak a repülőterek kifutópályái. A különleges erők még hozzátették, hogy a bergyanszki lőszerraktár hajnali 4 óra előtt felrobbant, a luhanszki reptéren pedig délelőtt 11 óráig tartottak a robbanások. A különleges erők értesülései szerint több tucat orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője az ukrán Szabadság Rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy az orosz erők által használt repülőterek elleni támadások Ukrajna számára azért fontosak, mert közel vannak a frontvonalhoz, és az ott lévő helikoptereket aktívan vetik be az ukrán csapatok haditechnikájának megsemmisítésére. 

Az ellenség igyekszik közelebb tartani a helikoptereket a harci érintkezési vonalhoz. Luhanszk és Bergyanszk közel van a frontvonalhoz. Sajnos, a megszállóknak modernebb helikoptereik vannak, korszerűbb fegyverekkel felszerelve. Vannak például nagy hatótávolságú páncéltörő irányított rakétáik

– fejtette ki a szóvivő.

Ukrajnában körözést adtak ki a parlament egyik képviselője ellen

Ukrajnában körözést adtak ki a parlament egyik képviselője, Jaroszlav Dubnyevics ellen, akit 56,7 millió dollár (20,66 milliárd forint) értékű gáz elsikkasztásával gyanúsítanak – közölte Ukrajna Nemzeti Korrupcióellenes Hivatala (NABU).

A NABU keresi Ukrajna jelenlegi (parlamenti) képviselőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy megszervezte az állami vagyon (földgáz) elsajátítását több mint 2,1 milliárd hrivnya értékben, és a törvénytelenül szerzett haszon legalizálásával

– áll a közleményben.

A múlt szerdán a Korrupcióellenes Különleges Ügyészség közölte, hogy 2,1 milliárd hrivnya értékű földgáz elsikkasztásával vádolja a Rada hivatalban lévő képviselőjét. Az ügyészség nem nevezte meg az ügyben érintett személyt, azonban Szerhij Lescsenko, az ukrán elnöki hivatal vezetője azt mondta, hogy Dubnyevicsről van szó.

A nyomozás szerint a képviselő 2013 és 2017 között öt másik személy közreműködésével egy olyan rendszert szervezett, amelynek célja az volt, hogy az általa irányított tisztségviselők közreműködésével földgázt tulajdonítsanak el a Lviv megyei novojavorovszki és Novij Rozgyil-i hőerőművekben.

Újra nukleáris kísérleteket végezhet Moszkva

Oroszország hamarosan kiléphet a nukleáris kísérleteket tiltó egyezményből, miután az állami duma elfogadta a kilépési szerződés első olvasatát. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a kilépést követően Oroszország és az Egyesült Államok egy szintre kerülnének, hiszen Amerika aláírta a szerződést, de sosem ratifikálták azt.

Herszont támadják az oroszok

Az orosz hadsereg ismét Herszont támadta, ennek során három ember sérült meg.

Akcióban az FSZB

Az FSZB (a KGB utódszervezete) a Krímen több személyt is letartóztatott, akik kapcsolatban állhatnak az ukrán titkosszolgálattal. Az egyik gyanúsítottnál töltényeket és robbanószerkezetet is találtak.

Ukrajna támogatása prioritás marad

Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere kijelentette, hogy Ukrajna támogatása továbbra is "elsődleges prioritás" marad az Egyesült Államok és Európa számára, megerősítve a Biden-kormányzat elkötelezettségét Kijev támogatása mellett, "ameddig csak kell" . Yellen azt mondta újságíróknak, hogy Joe Biden kiegészítő finanszírozási kérelmet nyújt be Ukrajnának és Izraelnek, "amint működőképes képviselőházunk lesz".

Nagyobb diplomáciai nyomás

Moszkva nagyobb diplomáciai nyomásra számíthat az 57 tagú EBESZ-től – véli a testület soros elnöki címét betöltő Észak-Macedónia vezető diplomatája. Bujar Oszmani külügyminiszter felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel az Ukrajna elleni támadásokkal és vonja ki erőit.

Ukrajna kizáratná Oroszországot az EBESZ-ből

Ukrajna felszólította az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), hogy zárja ki köreiből Oroszországot. Arra figyelmeztetnek, hogy a szervezet "lassú halállal" néz szembe, ha Moszkva tag marad. Az EBESZ-t azért hozták létre, hogy enyhítse a kelet és nyugat közötti feszültséget a hidegháború idején, és segítse tagjait az olyan kérdések koordinációjában, mint az emberi jogok és a fegyverzetellenőrzés.

Főleg kínai drónokat használnak az oroszok

Az orosz drónok többnyire Kínából származnak, Moszkva pedig több mint 618 millió dollárt költ egy új nemzeti projektre, hogy saját maga készítse el őket – mondta Anton Siluanov orosz pénzügyminiszter. "A feladat az, hogy 2025-re az összes drón 41%-án legyen "Made in Russia" felirat. Ma a drónok főleg a Kínai Népköztársaságból származnak" - mondta.

15 támadást vertek vissza az ukránok

Az orosz erők napok óta tartó kísérlete egy stratégiailag fontos kelet-ukrajnai város megrohanására a jelek szerint hanyatlóban van – közölték kijevi tisztviselők. Az ukrán erők az elmúlt 24 órában 15 orosz támadást vertek vissza négy irányból Avdijivka ellen – közölte az ukrán vezérkar.

Bosszúra készülnek az oroszok

Oroszország azt reméli, hogy áttöri az ukrán védelmet az északkelet-ukrajnai frontvonal Kupjanszk-Lyman szektorában – közölte az ukrán szárazföldi erők parancsnoka hétfőn a Reuters szerint. Olekszandr Szirszkij ezredes videófelvételeken mutatta be a katonáknak, hogy a helyzet az északkeleti frontvonalon „jelentősen eszkalálódott”, az orosz hadsereg pedig „bosszút” akart állni az általa egykor elfoglalt területek visszafoglalásával.

Putyin Pekingbe ékezett

Megérkezett Pekingbe Vlagyim

ir Putyin orosz elnök helyi idő szerint kedd reggel, hogy részt vegyen az Egy övezet, egy út kezdeményezés harmadik fórumán.

Ez az orosz elnök első útja a volt Szovjetunió területén kívülre (a hónap elején Kirgizisztánba utazott) azóta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság márciusban elfogatóparancsot adott ki ellene gyermekek Ukrajnából való kitoloncolása miatt. Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere már hétfőn megérkezett Pekingbe.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) a pekingi nemzetközi repülőtérre érkezik 2023. október 17-én
Fotó: Parker Song / Forrás: MTI/EPA/Kyodo News pool

Putyin kedden részt vesz a fórum hivatalos nyitófogadásán, ahol Hszi Csin-ping kínai elnök lesz a házigazda, és itt megbeszélést folytat majd Vietnam, Thaiföld, Mongólia és Laosz vezetőivel.

A fórum fő meghívottjaként Putyin szerdán Hszi után tart beszédet, és még aznap találkozik a kínai elnökkel egy kétoldalú megbeszélés keretében.

12 év börtönt kapott egy ukrán kollaboráns

Tizenkét év börtönbüntetésre ítélték azt az ukrán férfit, aki együttműködött Oroszországgal, és civileket kínzott a Herszon régióban. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat közölte, hogy a férfi „embereket bántalmazott, és a megölésükkel fenyegetőzött”, megpróbált beismerő vallomásokat kicsikarni belőlük az ellenállási mozgalomban való részvételükről.

Az elítélt a kelet-donyecki régióban lévő megszállt Zsdanyivka egykori lakosa, aki 2014-ben csatlakozott az orosz megszállókhoz. Mivel korábban hazaárulásért is elítélték, összesen 15 évet fog rács mögött tölteni.

Tel-Aviv visszautasította Zelenszkij látogatását

Az izraeli média szerint elutasították Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérését, hogy szolidaritásból Tel-Avivba látogasson. Az ukrán elnök abban reménykedett, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter mellett jelenhet meg.

A tisztviselők szerint nem ez a megfelelő időpont, de Zelenszkij látogatására később még sor kerülhet – közölték források a Ynet izraeli hírszolgáltatóval.

Az izraeli és a gázai konfliktus felkeltette a világ figyelmét – ami azt jelenti, hogy az elmúlt napokban kevesebb figyelem jutott Ukrajnára.

Több mint 40 orosz katonát öltek meg ukrán partizánok Mariupolban

A Kyiv Post jelentése szerint ukrán partizánok az elmúlt hónapokban támadásokat hajtottak végre orosz katonák ellen Mariupolban. Több mint 40 orosz katona meghalt, többségüket megmérgezték. A legutóbbi incidensben 26 katona halt meg, 15-öt pedig kórházba kellett vinni.

Egy korábbi, tavaly nyári incidensben öt orosz katona fulladt meg a városban, miután mérgezett alkoholt fogyasztottak.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. október 16-án az ukrán–magyar határszakaszon 4479 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 3853 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 38 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Fontos amerikai küldött járt Kijevben

Ukrajnába érkezett Penny Pritzker, az Egyesült Államok Ukrajna helyreállításáért felelős különleges képviselője – számolt be róla az ukrán elnök.

A megbeszélésekről azt mondta, hogy sikerült megvitatni minden olyan kérdést, amely közvetlenül érinti az ukrajnai életet. Ilyen az energiaszektor védelme, a pénzügyi támogatás, az újjáépítés, a befektetések védelme a háborús kockázatokkal szemben és a magánvállalkozások vonzása.

„Amennyire csak lehet, azon dolgozunk, hogy harcosainknak nagyobb légvédelmet biztosítsunk. Nagyobb védelmet kell biztosítanunk a városainknak, hogy fenntartsák az életet, beleértve a gazdasági életet is” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Zelenszkij: ez egy maraton

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében egy maratoni futóversenyhez hasonlította a háborút.

„Ez egy maraton, és a maratonon folyamatosan kell tartani a megfelelő tempót, számolni kell az energiáit és tisztán látni, hogy a versenynek győzelemmel kell végződnie” – fogalmazott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában