Állam

2023.10.29. 20:07

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli Törökország

A köztáraságot több mint egy évvel az Oszmán Birodalom összeomlása után, 1923. október 29-én kiáltották ki.

MW

Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a török köztársaság kikiáltásának 100. évfordulója alkalmából Musztafa Kemal Atatürknek, a modern Törökországot megalapító államférfinak mauzóleumában 2023. október 29-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Necati Savas

Kikiáltásának 100. évfordulóját ünnepli Törökország vasárnap, az évforduló alkalmából országszerte ünnepségeket tartottak, Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig a modern török állam alapítójának, Mustafa Kemal Atatürknek ankarai mauzóleumában helyezett el koszorút.

A köztáraságot több mint egy évvel az Oszmán Birodalom összeomlása után, 1923. október 29-én kiáltották ki.

Jóllehet Atatürk még mindig nagy népszerűségnek örvend, egyre többen bírálják személyét, elsősorban a kisebbségekkel kapcsolatos bánásmód miatt, és az iszlamisták is több alkalommal fogalmaztak meg bírálatot személyéről.

ERDOGAN, Recep Tayyip; KEMAL ATATÜRK
Recep Tayyip Erdogan török elnök koszorút helyez el a török köztársaság kikiáltásának 100. évfordulója alkalmából Musztafa Kemal Atatürknek, a modern Törökországot megalapító államférfinak mauzóleumában 2023. október 29-én
Fotó: Necati Savas / Forrás: MTI/EPA

Hivatali ideje alatt Atatürk szekuláris irányba mozdította el hazáját, ügyelt az iszlám intézmények és az állam szétválasztására, szavazati jogot adott a nőknek, a muszlim világban elsőként vezetett be világi alkotmányt, jelképes aktusként az arab írást pedig latin betűs ábécé váltotta fel.

Bevezette a családnevek kötelező használatát is, ő maga ekkor vette föl az Atatürk ("törökök atyja") nevet.

Erdogan bírálói ezzel szemben azt vetik a jelenlegi elnök szemére, hogy szakítana Atatürk szekuláris politikájával. Erdogant tartják Atatürk óta a legkarizmatikusabb török vezetőnek, aki többször nyilatkozott pozitívan az Oszmán Birodalomról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában