Demográfiai kihívások

2023.09.08. 12:25

A kormány gőzerővel készül az EU-elnökségre

A program meghatározó eleme az európai gazdaság fejlesztése, a versenyképesség erősítése, és ebbe illeszkedik a demográfiai kihívások kezelése - mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter.

MW

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a budapesti "Next Generation is Female" konferenciáról tartott sajtótájékoztatón az Országházban 2023. szeptember 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormány gőzerővel készül arra, hogy a jövő év második felében az ország tölti be az Európai Unió soros elnöki pozícióját - mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter pénteken az Országházban.

Budapesten tartják a "Next Generation is Female" kétnapos tanácskozást, amelynek témája a globális demográfiai kihívásokra adható válaszok Európában.

A kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón a tárcavezető kiemelte: a jövő évi elnökségre történő felkészülés része az elnökségi program előkészítése, egyeztetése. A program meghatározó eleme az európai gazdaság fejlesztése, a versenyképesség erősítése, és ebbe illeszkedik a demográfiai kihívások kezelése - fejtette ki.

Bóka János azt mondta, a konferencia egy újabb lépést jelent a program előkészítésének folyamatában. A tanácskozásra érkező női vezetők olyan országokból jöttek, amelyek gondjai Magyarország előtt sem ismeretlenek - közölte.

Hozzátette: a közép-európai régió a saját válaszait keresi a demográfiai kihívásokra, hiszen az ezzel kapcsolatos politikák tagállami kompetenciában vannak.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország megpróbálja azonosítani a közös kihívásokat, és megvizsgálja, hogy az európai politikák hogyan állíthatók e kihívások kezelésének szolgálatába.

 

Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke is arról beszélt, hogy 2024 európai év lesz Magyarország számára, hiszen július 1-jével Magyarország veszi át az uniós soros elnökséget. Kiemelten fontos, hogy minden olyan aktuális európai kérdést, kihívást napirenden tartsanak, amely hatással van a magyarok életére - mondta.

Megjegyezte: Európa nemcsak Brüsszelből, az uniós intézményekből áll, hanem a tagállamokból is, ezért lényeges közöttük a párbeszéd, az álláspontok egyeztetése.

Emlékeztetett: a tanácskozás 2022-ben Salzburgban indult útjára, célja, hogy rendszeresen találkozzanak női vezetők, hogy női aspektusból vitassák meg az aktuális kérdéseket. A mostani téma a demográfia, ami a magyar uniós elnökség kiemelt prioritása is lesz - közölte. Hozzáfűzte: Magyarország a családok támogatásával adott választ a demográfiai kihívásokra.

A tanácskozáson részt vesz Karoline Edtstadler osztrák európai és alkotmányos ügyekért felelős miniszter, Andreja Metelko-Zgombic horvát Európáért felelős államtitkár, Daniela Anda Grigore Gitman román EU-ügyekért felelős államtitkár, valamint Karolina Rudzinska lengyel EU-ügyekért felelős helyettes államtitkár.

A politikusokat Novák Katalin köztársasági elnök is fogadta a Sándor-palotában: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában