Elemzés

2023.08.02. 19:01

A jogállamisági jelentés célja Magyarország lejáratása lehet

Az Európai Bizottság a magyarországi elemzőintézetek vezetőinek többszöri tiltakozása ellenére sem hajlandó elfogulatlan szakmai csapatot felállítani a jogállamiság jelentés alapjául szolgáló vizsgálat elvégzésére – írja a Magyar Nemzet. Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője a Europe Right Now elnevezésű brüsszeli online lapnak úgy fogalmazott, hogy a liberális értékeket egyoldalúan képviselő bizottság hozzáállásában nyoma sincs az objektivitásnak.

MW

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézõpont Intézet vezetője

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Az Európai Bizottság olyan eszköznek tekinti az erősen elfogult, éves jogállamisági jelentéseket, amelyekkel hátrányosan megkülönböztetheti a konzervatív vezetésű államokat, mint például hazánk vagy Lengyelország, s e dokumentumokra hivatkozva akár az uniós forrásokat is visszatarthatják 

– jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel a Magyar Nemzet cikke szerint a Europe Right Now elnevezésű brüsszeli online lapnak. Amint a Nézőpont Intézet igazgatója kifejtette, 

a magyarországi helyzetet górcső alá vevő vizsgálat egyáltalán nem volt fairnek nevezhető,

ugyanis Magyar Gábor, a jelentés előkészítő delegációjának kapcsolattartója közismerten elfogult a kormánnyal szemben, s nyilvános szerepléseiben és nyilatkozataiban rendszeresen hangot is ad a bírálatainak. 

Ennek eredményeképpen csak olyanokat kérdeztek meg, akik szintén kritikusan szemlélik a magyar kormány tevékenységét. Az elkészült jelentés nem is lehet objektív, hiszen azzal kifejezetten Magyarország lejáratására törekedtek

 – fogalmazott Mráz. 

Az intézetvezető felidézte: februárban és júniusban több intézetvezető társával közösen egy-egy indulatos levélben jelezték az aggályaikat és kifogásaikat az Európai Bizottságnál és új, objektív testület felállítását követelték a vizsgálódás elvégzésére.

Ám a bizottság hat hónap késéssel érkező válaszában csalódnunk kellett, mivel semmilyen hajlandóságot nem mutatnak arra, hogy lecseréljék a jelentés előkészítőit. Láthatóan szemernyire sem zavarja őket, hogy egy olyan figura vezeti a vizsgálatot, aki a kormánnyal szembeni szubjektív ellenérzéseit helyezi előtérbe.

– fejtette ki Mráz, aki hozzátette azt is, hogy 

A bizottság mindössze annyit üzent, hogy minden az előírásoknak megfelelően zajlott, mivel számos forrással és kutatóval is egyeztetett a delegációjuk.

Ám ez az elemző szerint mit sem ér, ha egyoldalúan a nekik tetsző nézeteket képviselő szereplőket válogatták ki. 

Márpedig hogy ez így történt, az is alátámasztja, hogy a jobboldali, konzervatív szemléletű szervezetekkel épp csak annyit egyeztettek, hogy kipipálhassák a konzultáció megtörténtét és a diverzitás látszatát keltsék.

A teljes cikket a Magyar Nemzet felületén olvashatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában