Ukrán válság

2023.04.28. 06:12

Civilek haltak meg egy kisbuszt érő ukrán tüzérségi csapásban Donyeckben

Már 429. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk

Megrongálódott lakóépületet bontanak Irpin városában 2023. április 21-én

Forrás: AFP

Fotó: Genya Savilov

Újabb fegyvereket kapott Ukrajna 

A Dánia által Ukrajnának felajánlott Caesar önjáró tarackokat már az ukrán hadsereg használja

 - közölte Oleksii Reznikov védelmi miniszter április 28-án a Suspilne hírügynökség szerint.

Korábban Dánia ígéretet tett arra, hogy 19 francia gyártmányú Caesar 155 mm-es önjáró tarack tüzérségi rendszert adományoz Ukrajnának.

Orosz rakéták mértek csapást Bahmutban 

Orosz rakéták csapást mértek a Donyecki Népköztársaság (DPR) területén lévő Kosztyantyinivka falu közelében lévő Bahmut ukrán egyesített védelmi parancsnokságra, valamint az idegenlégió egységeire. Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője április 28-án közölte.

Megjegyezte azt is, hogy 

a rohamosztagok folytatták az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) és a külföldi zsoldosok különítményeinek megsemmisítését Bahmut nyugati részén.

Ezenkívül az orosz légideszant csapatok (Airborne Troops) és a Déli Erőcsoport egyik egységének erőfeszítéseinek köszönhetően meghiúsultak az ellenség azon kísérletei, hogy további tartalékokat vezessenek Bahmut felől.

Oroszország titkos fegyvert vet be Ukrajnában 

Az Orosz Fegyveres Erők megkezdték a T-14 Armata harckocsik használatát a különleges katonai műveleti zónában. A járműveket egy speciális oldalvédelemmel látták el a páncéltörő lőszerek ellen.

"Az oroszok kifejlesztettek egy speciális védelmet a T-14-esek számára, amely elnyeli a radarhullámokat " 

- írja a The Sun.

Emellett a lap írja, hogy a tankok rácspáncélzatot is kaptak, hogy védelmet nyújtsanak a páncéltörő fegyverek és a közelharci fegyverek ellen.

Noel Sharkey, a Sheffieldi Egyetem mesterséges intelligencia és robotika professzora a kiadványnak elmondta, hogy a harckocsi percek alatt el tud pusztítani több várost is.

Oroszország megerősítette védelmét az ukrán erők várva várt ellentámadása előtt 

Az Agence France-Presse (AFP) jelentése szerint a megszállt Ukrajnát védő 500 mérföldes (800 kilométeres) orosz védelmi vonalakat háromszorosan megerősítették, és "embertömegeket" kaptak. 

Az időzítésre akkor kerül sor, amikor a szokásos téli fagyos időjárás elkezdett olvadni és kiszáradni, ami valószínűbbé teszi a mozgósítást.

Denys Shmyhal ukrán miniszterelnök meghívta Ferenc pápát Ukrajnába 

Vatikáni látogatása során segítséget kért a pápától, hogy visszahozzák azokat a gyerekeket Kelet-Ukrajnából, akiket a Kreml erői erőszakkal vittek Oroszországba.

Civilek haltak meg egy kisbuszt érő ukrán tüzérségi csapásban Donyeckben

Legkevesebb heten életüket vesztették, tízen pedig megsebesültek, amikor ukrán tüzérségi csapás ért egy kisbuszt Donyeckben - közölte Alekszej Kulemzin polgármester pénteken a város Telegram-csatornáján.

Az első információk szerint hét ember vesztette életét az egykori Ukrajna áruház közelében, egy iránytaxit érő találat következtében 

- írta Kulemzin.

Gyenisz Pusilin, a donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője szerint a halottak között egy gyerek is van, a sebesülteket pedig egy donyecki kórház baleseti sebészetén látják el.

A donyecki hatóságok szerint az ukrán erők egyperces különbséggel tíz-tíz lövedéket lőttek ki sorozatvetőkből a város Kijevi nevű kerületére. A város más kerületeit is érték belövések a nap folyamán.

Ukrainian tank crews on the frontline in Donetsk Oblast
Ukrán harckocsi és legénysége a frontvonalon Donyeck megyében 2023. április 26-án 
Fotó: Muhammed Enes Yildirim / Forrás: Anadolu Agency / AFP)

Az orosz ellenőrzés alá került területek más településeiről is jelentettek ukrán tüzérségi támadást.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve azt mondta: az orosz légierő éjjel nagyhatótávolságú, precíziós rakétákkal egyidejű rakétatámadást hajtott végre az ukrán tartalékos egységek ideiglenes telepítési helyei ellen. Mint mondta, a rakéták minden kijelölt létesítményt eltaláltak, és megakadályozták az ukrán tartalékosoknak a hadszíntérre szállítását.

Közölte, hogy az orosz rakétacsapatok csapást mértek Bahmut ukrán egyesített védelmi főhadiszállására, valamint az úgynevezett "idegenlégió" egységeire a donyecki régióban lévő Kosztyantyinivka település közelében. Magában Bahmutban, a város nyugati részén a beszámoló szerint az orosz rohamegységek "folytatták az ukrán fegyveres erők egységeinek és a külföldi zsoldosoknak a megsemmisítését".

Konasenkov az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett harctéri emberveszteségét 565 főben adta meg, akik közül eléri a háromszázat azoknak a katonáknak és "zsoldosoknak" a száma, akik a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el. A tábornok három ukrán diverzáns- és felderítőcsoport felszámolásáról számolt be. A megsemmisített ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között sorolt fel még egy lőszerraktárt és egy Mi-8-as helikoptert.

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod megye kormányzója a Telegram-csatornáján közölte, hogy 

életét vesztette két civil, amikor az ukrán határ közelében lévő Zsuravljovka községnél "tiltott övezetbe" hajtott.

A kormányzó szerint Sebekino város környékét "súlyos ukrán dróntámadás" érte, amelynek következtében egy villanyvezeték és Murom községben egy lakóház megrongálódott. Krasznoje falut tüzérségi csapás érte. Utóbbi helyszíneken személyi sérülés nem történt.

Az orosz híradásokban Artyomovszk néven emlegetett, több mint 80 százalékban orosz ellenőrzés alá került Bahmutot pénteki közlés szerint felkereste Marat Husznullin, az orosz "új régiók" helyreállításáért felelős miniszterelnök-helyettes, aki kijelentette, hogy az elszenvedett súlyos károk ellenére a várost helyre fogják állítani. Közölte, hogy a munkálatok azonnal megkezdődnek majd, amint ezt az operatív helyzet megengedi.

Az orosz RBK gazdasági lap pénteken arról számolt be, hogy leváltották Mihail Mizincev védelmi miniszterhelyettest. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni az értesülést. Ugyanakkor elmondta, hogy a "különleges hadművelet" során bevetett alegységek is részt vesznek majd a május 9-én a moszkvai Vörös téren megtartandó győzelemnapi katonai parádén.

Oroszország kijelentette, hogy ne tegyék próbára türelmét a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő kijelentette, hogy Oroszország mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a legrosszabb forgatókönyv szerinti események alakulását, de nem a létfontosságú érdekeinek megsértése árán.

Kuleba szerint a békéhez vezető út, ha Ukrajnát F-16-osokkal fegyverzik fel

Dmitro Kuleba külügyminiszter szerint Oroszország április 28-i rakétacsapásai Ukrajnára újabb bizonyítéka annak, hogy az országot F-16-os vadászgépekkel kell ellátni.

„Út a békéhez, ha felfegyverezzük Ukrajnát F-16-osokkal” – mondta.

Ukrajna készen áll az ellentámadásra

Az ukrán erők befejezik a régóta várt tavaszi ellentámadás előkészületeit a megszálló orosz csapatok ellen – mondta az ország védelmi minisztere –, és nagyjából készen állnak, tette hozzá.

A Reuters jelentése szerint Olekszij Reznyikov pénteken egy online tájékoztatón nyilatkozott.

Kijev több hónapja készül ellentámadásra, amelynek célja a keletről és délről érkező orosz erők visszaverése.

A Nato csütörtökön közölte, hogy szövetségesei és partnerországai az Ukrajnának ígért harcjárművek több mint 98 százalékát leszállították.

Több mint 1550 páncélozott jármű, 230 harckocsi és más felszerelés mellett a nyugati szövetségesek „hatalmas mennyiségű lőszert” küldtek, és több mint kilenc új ukrán dandárt képeztek ki és szereltek fel – közölte Jens Stoltenberg, a Nato főtitkára.

Kijev a legprofibb erőket gyűjti össze az ellentámadáshoz

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) a Kijev által meghirdetett ellentámadáshoz a legprofibb egységeket és alakulatokat gyűjtik össze. Erről Jan Gagin, a DNR megbízott vezetőjének, Denisz Puskin tanácsadója számolt be pénteken a TASZSZ-nek.

Elmondása szerint az AFU emellett fokozta a szabotázs- és felderítőcsapatok tevékenységét, a harci és drónok általi felderítést a teljes érintkezési vonal mentén.

A mostani tevékenység is azt mutatja, hogy az Ukrán Fegyveres Erők felkészülnek arra az offenzívára, amelyet a NATO követel tőlük

– mondta Gagin.

A nyugati fegyverek nem jelentenek garanciát a kijevi ellentámadás sikerére

A Kijevbe irányuló nyugati fegyverszállítások nem jelentenek garanciát az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) ellentámadásának sikerére. Erről a The New York Times című lap számolt be csütörtökön.

Szerinte az ukrán hadsereg elismeri, hogy a nyugati fegyverek „nem jelentenek garanciát a sikerre”, mert Oroszország még mindig előnyben van a nehézfegyverek, a repülés és a páncélozott járművek terén.

Korábban a Donyecki Népköztársaság megbízott vezetője, Denis Pushylin azt mondta, hogy a Nyugat arra kényszeríti Kijevet, hogy ellentámadást indítson, hogy ledolgozza a kapott finanszírozást.

Az ukrán fegyveres erők esetleges ellentámadását már hónapok óta tagalalják a médiában, különböző időpontokat emlegetve. Az orosz külügyminisztérium korábban úgy nyilatkozott, hogy a nyugati országok nyílt spekulációi egy közelgő ukrán ellentámadásról megerősítik a konfliktusban való közvetlen részvételüket.

Kedden a The New York Times az interneten felbukkant titkos Pentagon- és amerikai hírszerzési dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők a jövő hónapban ellentámadást terveznek indítani délen. A lap szerint április végéig Ukrajnának 12 harci dandárt kell felkészítenie egyenként 4000 fős személyzettel.

A lengyel hatóságok szigorítják az ukrán gabona importjának tilalmát

A lengyel Nemzeti Vagyonügyi Bizottság (NPC) megteszi a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy megakadályozza az ukrán gabona újbóli behozatalát az országba. Erről a PAP hírügynökség számolt be április 28-án Bartosz Zbaraszczuk pénzügyminiszter-helyettesre hivatkozva.

Az importált termékek nagyszabású ellenőrzését fogják bevezetni az utakon. Továbbá, ha szükségessé válik, a gabonaimportőrök ellenőrzését is el fogják végezni.

Április 27-én Robert Telyus lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter kijelentette, hogy az ország feloldhatja az Ukrajnából származó élelmiszer-behozatal tilalmát, ha az EU megfelelő intézkedéseket hoz.

A cseh és a szlovák elnök Kijevbe látogat

Petr Pavel cseh és Zuzana Csaputova szlovák elnök pénteken látogatásra érkezett Kijevbe. Erről a blesk.cz hírportál számolt be.

A két államfő megbeszélést folytat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és találkozik az ukrán kormány vezetőivel.

Csehország és Szlovákia átfogó segítséget nyújt Ukrajnának. Elnökeik a látogatás során meg kívánják ismételni Kijevnek nyújtott támogatásukat.

Tűzoltók és mentőalakulatok tagjai egy orosz légicsapásban megsemmisült lakóház romjainál a Cserkaszi megyében fekvő Umanban 2023. április 28-án. A támadásban legkevesebb hat ember életét vesztette, kilencen megsebesültek
Fotó: Oleh Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

A német védelmi miniszter újabb 80 Leopard 1 harckocsi átadását jelentette be Ukrajnának

Boris Pistorius német védelmi miniszter biztosította, hogy az év közepén megkezdődik további 80 Leopard 1 harckocsi átadása Ukrajnának. Erről a La Vanguardia című spanyol napilapnak adott, pénteken megjelent interjújában nyilatkozott.

Vlagyimir Putyin a különleges katonai műveletet bemutató múzeumok létrehozását rendelte el

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította az orosz kormányt, hogy kezdje meg a Moszkva ukrajnai háborújának szentelt múzeumok létrehozását.

Az új regionális és önkormányzati múzeumoknak „a különleges katonai művelet eseményeit és a műveletekben részt vevők hőstetteit” kell bemutatniuk a Kreml csütörtöki közleménye szerint.

Az orosz elnök rendeletére az illetékes hatóságok kötelesek a múzeumok rendelkezésére bocsátani „a különleges katonai művelethez kapcsolódó műtárgyakat”.

Putyin a kabinet feladatául tűzte ki azt is, hogy kidolgozza, hogyan lehet az oktatási rendszerbe beilleszteni a különleges katonai művelet tanulmányozását.

Oroszországban számos múzeum, kiállítás és emlékmű idézi fel az ország múltjának, különösen a második világháború alatti időszaknak a katonai hőstetteit.

Sojgu szerint az USA célja, hogy más országokat is katonai konfrontációra provokáljon Oroszországgal és Kínával

Az ukrajnai konfliktus megerősíti Washington és szövetségesei célját, hogy más országokat is katonai konfrontációra provokáljanak Moszkvával és Pekinggel. Jelntette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken.

Ma Washington és cinkosai végrehajtják stratégiai tervüket, hogy más országokat katonai konfrontációra provokáljanak a nemkívánatos államokkal, elsősorban Oroszországgal és Kínával. Az ukrajnai konfliktus ennek a bűnös politikának az egyértelmű bizonyítéka. Ennek valódi célja, hogy stratégiai vereséget okozzon Oroszországnak, fenyegesse Kínát és fenntartsa monopolhelyzetét a világban

– mondta Sojgu az SCO-tagállamok védelmi minisztereinek Újdelhiben tartott találkozóján.

Szerinte „több mint 5 milliárd dollárt költöttek erre a célra a 2014-es Majdan-ellenes alkotmányos puccsra, ami egy ellenséges nacionalista, oroszgyűlölő rezsim kialakulásához vezetett, amely buzgón igyekezett megoldani az 'orosz kérdést' Ukrajnában”.

„Tekintettel arra, hogy Kijev nem hajlandó végrehajtani a minszki megállapodásokat és a Donbassz lakóit fenyegető valós veszélyre, úgy döntöttünk, hogy különleges katonai műveletet hajtunk végre” – emlékeztetett Szoigu.

Sojgu szerint a NATO-országok szinte minden katonai kapacitást bevetnek Oroszország ellen a légvédelem megkezdésekor

Az észak-atlanti szövetség szinte valamennyi országának harci képességeit és kapacitását bevetették Oroszország ellen az ukrajnai különleges katonai művelet (SSO) megkezdésével – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken.

A Nyugat bebizonyította, hogy előre felkészült az Oroszországi Föderációval való konfrontációra. Azonnal nagyszabású szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben, fegyvereket szállítottak Ukrajnának, hírszerzést, katonai tanácsadókat és zsoldosokat küldtek a háborús övezetbe

– mondta Sojgu az SCO-tagállamok védelmi minisztereinek Újdelhiben tartott találkozóján.

Ukrán rakétatámadás végzett 20 ukrán és külföldi főtisztviselővel Mikolajevben

Április 27-én éjjel egy mikolajivi hajógyár területére mért rakétacsapás következtében meghalt mintegy 20 magas rangú ukrán és külföldi tiszt, akika helyszínen tárgyalásokat tartottak – közölte a RIA Novosztyival Szergej Lebegyev, a város egyik földalatti koordinátora.

Ukrajna first ladyje szerint „a megtorlás biztosan eljön”

Ukrajna first ladyje tweetelt néhány fotót egy umani lakóépületben keletkezett károkról.

Az oroszok célzott támadással leromboltak egy lakóépületet. Emberek vannak a romok alatt. Ez annyira ijesztő, olyan, mintha egy párhuzamos valóság lenne. Mert az emberek nem tehetnek ilyet másokkal. Az oroszok viszont igen. Részvétem az áldozatok családjainak. A megtorlás biztosan eljön

– írta.

Az ukrán védelmi minisztérium is most közölte, hogy a rakétákat orosz Tu-95-ös bombázókról lőtték ki, mondván, hogy a 23 rakétából 21-et lőttek le, két drónnal együtt.

Összefoglaló az ukrán városok ellen indított orosz rakétatámadásokról

Oroszország rakétatámadási hullámot indított Ukrajna számos legnagyobb városában, egy anya és egy kisgyermek életét vesztette Dnyipro kikötővárosában, valamint három ember egy sokemeletes lakóházban Umán központi városában.

Péntek hajnalban országszerte aktívak voltak a légiriadók. Kijevben is robbanások hallatszottak, Mikolajiv déli része pedig ismét célponttá vált.

A támadás alig 24 órával történt azután, hogy négy, látszólag a tengerből indított cirkálórakéta polgári épületeket talált el a városban, legalább egy ember életét vesztette, és hirtelen véget vetett a közel négy hónapos viszonylagos nyugalomnak.

Oroszország ma délelőtti támadási hulláma egy nappal azután történt, hogy a Kreml azt követően, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán telefonbeszélgetést folytatott, örömmel üdvözölt minden lépést, ami közelebb hozhatja a konfliktus végét.

A Kreml azonban azt is közölte, hogy továbbra is célja az, hogy elérje a „különleges katonai műveletnek” nevezett művelet céljait.

Öt áldozata van az Ukrajnát ért ma reggeli rakétacsapásoknak

Oroszország több mint egy tucat cirkálórakétát lőtt ki Kijevre és Ukrajna más részeire péntek kora reggel, a támadásokban legalább öt ember meghalt.

A főváros környékén megszólaltak a légvédelmi szirénák, az ukrán légierő 11 cirkálórakétát és két drónt lőtt le Kijev felett – közölte a kijevi városi közigazgatás.

Kijevben és Herszonban vége a légiriadónak

Kijevben és Herszonban vége a légiriadónak, Kijevben nem voltak áldozatai a ma reggeli, több ukrajnai régiót ért rakétatámadásnak - írta a The Guardian. A kijevi városi közigazgatás arról számolt be, hogy az ukrán légierő 11 cirkálórakétát és két drónt lőtt le Kijev felett.

Több mint 12 ezren érkeztek csütörtökön Magyarországra

Magyarország területére 2023. április 27-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5484 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6689 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 86 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2023. április 27-én 117 ember, köztük 59 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

Egy fiatal nő és egy kisgyerek halt meg Dnyipróban

A közép-ukrajnai Dnyipro városát ért ma reggeli támadásban meghalt egy nő és egy hároméves gyermek - közölte a város polgármestere.

Borisz Filatov további részleteket nem közölt a támadásról, illetve egyéb károkról, áldozatokról.

Az orosz támadások éjfél után a fővárostól, Kijevtől Közép-Ukrajnán és a déli Mikolajiv régióján át széles ívben több ukrán várost ért - jelentette a Reuters.

Rakétalálat érte a közép-ukrajnai Umant

Az Ukraine Front Lines jelentése szerint nyolc cirkálórakétát lőttek ki Ukrajnára a Kaszpi-tengerről. Egy, vagy több rakéta a közép-ukrajnai Umanban csapódott be, egy emeletes házat találat ért. A jelenlegi információk szerint három ember meghalt és nyolcan megsebesültek - írta a The Guardian Ihor Taburets kormányzó jelentése alapján.

Légiriadó, majd robbanások voltak Kijevben és környékén

Pénteken kora reggel robbanások hallatszottak Kijevben és a főváros környéki régióban - jelentette az Interfax-Ukrajna. Károkról, áldozatokról nem írtak, a közlés szerint a légvédelem működött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában