Ország-világ

2021.06.19. 07:26

Brüsszel is támogatja a liberális aktivisták képzését

Több mint 23 millió forintot kapott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), hogy tüntetőknek nyújtson jogsegélyt a 2021-es és a 2022-es választási évben. A szervezet a járvány ellenére jelentős összegből, összesen 275 millió forintból gazdálkodhatott tavaly. A pénzből megkezdték vidéki hálózatuk kiépítését és aktivistáik képzését. Soros alapítványa több mint százmillióval támogatta őket.

Több mint 23 millió forintot kapott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), hogy tüntetőknek nyújtson jogsegélyt a 2021-es és a 2022-es választási évben az egyesület beszámolója szerint. A pénzt a Szabadságjogi Szervezetek Nemzetközi Hálózata (INCLO) folyósítja – írta az Adatradar.hu.

A TASZ beszámolója alapján úgy tűnik, ezek az összegek fedezték például az MTVA székházába betörő baloldali politikusok és a Hadházy Ákos Clark Ádám téri dudálós tüntetésén megbírságoltak képviseletében eljáró ügyvédek munkadíját. A liberális jogvédő szervezet aktívan támogatta a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) átszervezését övező, és erősen átpolitizált demonstrációkat is.

A TASZ 2020-ban az előző évihez képest negyvenmillió forinttal több támogatást, összesen 275 millió forintot kapott programjaira és működési költségei fedezésére.

Legbőkezűbb finanszírozójuk Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózata, amely tavaly 103 millió forintot utalt át az egyesületnek, amely mindeközben vidéki hálózata kiépítésébe kezdett.

2020 őszétől Debrecenben, Pécsett és Szegeden tartanak időszakos ügyfélfogadást, és a közhasznúsági jelentésük szerint idén megnyitják az első állandó regionális irodájukat, amit további kettő követ majd. Ezzel párhuzamosan pedig bővíteni akarják azoknak a helyszíneknek a körét, ahol alkalmanként fogadóórákat tartanak. Ugyancsak tavaly ősztől szoros kapcsolatot igyekeznek kialakítani a „független” vidéki sajtóval – számol be róla a Magyar Nemzet.

Az Adatradar.hu szerint az Európai Bizottság (EB) több mint hatmillió forinttal támogatta az egyesület egyik programját, amelynek keretében – derül ki a közhasznúságú jelentésből –

„a 2019-es választásokon aktív közéleti szerepet játszó polgárokkal készítünk felmérését a tevékenységükről. A felmérését követően a résztvevők számára képzést nyújtunk részvételi jogaikkal, illetve más aktív polgársággal kapcsolatos jogi témákban”.

A TASZ emellett egy nemzetközi programban is részt vesz, amelyet a Citizen for Europe berlini székhelyű NGO finanszíroz. Erre olyan mozgalmárok jelentkezhettek, akik „európai országokban, vagy Európával szomszédos államokban tevékenykednek és foglalkoznak azokkal a kihívásokkal, amiket a nacionalizmus Európa-szerte megfigyelhető újjáéledése […] támaszt”. Az egyesület beszámolójában az áll, hogy tizenhat aktivistát képeznek ki annak érdekében, hogy a kurzus végén még többet tehessenek „egy demokratikus, befogadóbb európai társadalomért”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában