Ország-világ

2021.01.14. 12:10

Több száz magyar katona vett részt külföldi kiképzésen

Az elmúlt években közel 200 magyar katonatiszt vett részt iskolarendszerű nemzetközi képzésen.

A tisztek jellemzően Európában, illetve az Egyesült Államokban és Kanadában tanulhattak – értesült az Origo.

A Magyar Honvédség (MH) évtizedek óta, folyamatosan biztosít részvételi lehetőséget a katonatiszteknek nemzetközi tanfolyamokon, képzéseken, ezzel is segítve a képességeik fejlesztését.

Komoly lehetőségek

A katonák kiképzése, át- és továbbképzése mindig is kiemelten fontos volt a honvédség számára, amit jól mutat, hogy jelenleg is zajlik a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program. A projekt keretében

az elmúlt években közel 200 magyar tiszt vett részt iskolarendszerű képzésen a világ nagymúltú oktatási intézményeiben.

Egyébként a NATO szövetségi rendszerében a képzéseken való részvétel egyben elvárás is. A magyar katonák jellemzően kétoldalú megállapodások alapján Európában és a tengerentúlon képzik tovább magukat. A külföldi képzések

 • kétharmada a tengerentúlon, az Egyesült Államokban és Kanadában,
 • egyharmada pedig Európában, főként Németországban, Olaszországban, Svédországban, Lengyelországban, valamint Nagy Britanniában és Portugáliában zajlik.
 • Kompetencia-fejlesztés a cél

  A képzések célja nem titkoltan az, hogy a tisztjelöltek vezetői képességeit és szakmai kompetenciáit olyan szintre fejlesszék, ami egy tiszttől a beosztásában elvárható. Ezek egyébként a külső partnerországok fiatal tisztjei számára is nyitottak, a korábbi években például volt olyan résztvevő is, aki még nem végzett tisztként, hanem magyar katonai főiskolai hallgatóként tanulhatott.

  A képzésekre való bejutásnak vannak feltételei, amikre a magyar katonák közül bárki jelentkezhet. A felvételhez az állományilletékes parancsnok javaslatán túlmenően az szükséges, hogy az iskola által előírt „bemeneti követelményeknek” a jelentkező megfeleljen. Az elbírálásnál a rendfokozatot, az idegen nyelvismeret szintjét, a fizikai, egészégügyi és pszichikai alkalmasságot is figyelembe veszik. A tisztek közül a legjobbakat választják ki, amit

 • az addig elvégzett szakmai munka,
 • a kiképzési eredmény,
 • az állományilletékes parancsnokok által megítélt vezetői képesség, és
 • a tiszti attitűd összesített értékelése alapján határoznak meg.
 • A felvett hallgatókkal az MH tanulmányi szerződést köt, amiek értelmében általában 5 év szolgálati viszony letöltése szükséges a Magyar Honvédség állományában a képzés befejezését követően.

  Ennyi katona tanult fél évnél tovább külföldön

  Az Origo megtudta azt is, hogy hat hónapnál tovább tartó külföldön megtartott, harcászati szintű képzésen (hadnagy-százados) 84 tiszt, hadműveleti szintű képzésen (őrnagy-alezredes) 25 tiszt, és stratégiai szintű képzésen (ezredes-tábornok) 54 tiszt vett részt.

  Borítókép: hallgatók reggeli tornája a MH Altiszti Akadémia udvarán Szentendrén

  Ezek is érdekelhetik