Ostrom alatt áll Európa

2020.05.08. 09:58

Újabb karanténhajóra van szükség a Szicíliába érkező migránsok elkülönítésére

Újabb komphajót irányítanak a szicíliai Palermo kikötőjébe, hogy ezen helyezzék vesztegzár alá az érkező migránsokat, közölték az olasz hatóságok csütörtökön, miközben az északkelet-olaszországi migrációs helyzetet „nagyon aggasztónak” nevezte a határmenti Friuli Venezia Giulia tartomány biztonsági tanácsosa.

A közlések szerint két karanténhajóra van szükség a dél-olasz partokra folyamatosan érkező bevándorlócsoportok egészségügyi elszigetelésére.

Az első a Rubattino volt, a legnagyobb olaszországi komphajó, amelyet a közlekedésügyi tárca bocsátott rendelkezésre még április közepén: elsőként azt a majdnem 140 főt szállásolták el rajta, aki a Sea-Eye német és az Aita Mari spanyol civilhajóval érkezett Szicília partjaira. A Rubattinóra a kéthetes karantén idejére felkerült a két civilhajó legénysége is, és mindannyian negatívnak bizonyultak.

A Rubattino azonban nem volt elegendő, mivel Lampedusa szigetére vasárnap óta közel ötszázan érkeztek, valamint Szicíliában is egyre újabb migránscsoportok kötnek ki. Csütörtökön több mint 150 személy azonosítása folyt a szicíliai Agrigento regisztrációs központjában, majd megkezdték az ő áthelyezésüket a karanténhajóra.

A migránsok többsége már nem Líbiából, hanem Tunézia és Algéria irányából kel át a tengeren: az embercsempészek – már jól ismert gyakorlatuk szerint – gyakran az olasz partok közelében hagyják az emberekkel teli csónakot.

Az olasz hatóságok közleményei szerint az észak-afrikai embercsempészek – a járványhelyzettel visszaélve – felújították a régi migrációs útvonalat, vagyis a messzebbi Líbia helyett az olaszországi partokhoz közelebbi tunéziai, algériai partokról indítják el a csoportokat, akik Közép-Afrikából, akár Líbián keresztül jutottak el a kiindulópontokig.

A szicíliai Agrigentóhoz közeli partszakaszon kikötött csónak mintegy negyven utasából nyolc marokkói férfit az olasz hatóságok őrizetbe vettek, miután azonosításuk során kiderült, hogy közülük négyet már korábban kiutasítottak Olaszországból, további négyet pedig kábítószer-kereskedelemért el is ítéltek Olaszországban.

Nagyon aggasztónak nevezte a balkáni migrációs útvonalon érkező migránsok miatt kialakult helyzetet Trieszt térségében Pierpaolo Roberti, az olasz-szlovén határon található Friuli Venezia Giulia tartomány biztonsági tanácsosa a római parlament bizottsági meghallgatásán. Elmondta, hogy április vége és május eleje között egy hét alatt 157, a határon illegálisan átjutott migránst tartóztattak fel Trieszt város körzetében. Megjegyezte, hogy ha lezárt határszakasz, valamint a kiemelt ellenőrzések ellenére a migráció felerősödik, ez komoly egészségügyi vészhelyzetet képviselhet. Valerio Valenti trieszti prefektus hozzátette, hogy az érkező migránsokat négy lefoglalt szállodában helyezték karantén alá, valamint sátrakban a város külkerületeiben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában