Béremelés és fejlesztés

2018.01.31. 07:34

Rétvári: a nemzetközi átlag kétszeresével nőnek az egészségügyi ráfordítások

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2017-es átfogó egészségügyi felmérése szerint Magyarországon jóval a fejlett országok átlaga felett nőttek az egészségügyi ráfordítások, amiben döntő szerepe van az egészségügyi béremeléseknek – mondta Rétvári Bence az MTI-nek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ismertette: az OECD fejlett országokra kiterjedő felmérése (Health at a Glance 2017) szerint a 2010 előtti hétéves időszakban – tehát Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és a szocialisták kormányzása alatt – csak Magyarországon csökkentek az egészségügyi ráfordítások, minden más országban valamilyen mértékben nőttek. Az OECD adataiból is látható – tette hozzá –, hogy sehol nem került olyan mértékű „lejtőre” az egészségügy pár év alatt, mint Magyarországon a balliberális kormányzás alatt, amikor a forráskivonások „a nemzetközi egészségügyi mérések legvégére taszították hazánkat”.

Az államtitkár kiemelte: a polgári kormány 2010 pótolja az egészségügytől elvett pénzeket és ez már látszik a nemzetközi felmérésekben is. Míg az egészségügyi ráfordítások növekedésének az OECD-átlaga 1,4 százalék volt az elmúlt években, addig Magyarországon 2,7 százalék, azaz csaknem a duplája. A 34-ből mindössze 5 olyan OECD-ország van, amelyben nagyobb mértékű volt az egészségügyi ráfordítások növekedése, mint Magyarországon – fűzte hozzá.

Rétvári Bence közölte: az egészségügy forrásbővülésének egyik legfontosabb és legjelentősebb eleme a béremelés. A 2012-2013-ban megvalósított 27 százalékos béremelések mellett az utóbbi két évben az orvosok alapbére 207 ezer forinttal emelkedett, az ápolók alapbére pedig 65 százalékkal emelkedik négy év alatt. Ezt a többéves béremelési programot gyorsítja fel a kormány januári döntése, amellyel előrehozzák az idei, eredetileg novemberre tervezett 8 százalékos ápolói béremelést, és az már januártól visszamenőleg jár.

Hangsúlyozta: az elmúlt 16 hónapban összesen 53 százalékkal emelkedtek a szakdolgozói bérek az egészségügyben. A kormány összességében 546 milliárd forinttal költ többet 2018-ban egészségügyre, mint amennyi a baloldal által utoljára benyújtott 2010-es költségvetésben szerepelt – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Hozzátette: a kormány folytatja az egészségügyi ellátás javítását, az eddigi, 500 milliárdos egészségügyi fejlesztések után – teljesen saját erőforrásból – elindították „Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztését”, amelyre a következő években 700 milliárdot fordítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában