Értékelés

2018.01.18. 12:28

Megtartotta záró ülését a reformáció emlékévét szervező bizottság

A testület az Országházban csütörtökön megtartott ülésén visszatekintett a reformáció ötszázadik évfordulójának eseményeire, értékelte az elvégzett munkát, a Kárpát-medence-szerte megszervezett mintegy 1800 programot – tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Budapest, 2018. január 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Reformáció Emlékbizottság elnöke felszólal az emlékbizottság záró ülésén az Országház Gobelin termében 2018. január 18-án. Mellette Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa, Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere, Kövér László, az Országgyûlés elnöke, Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Fabiny Tamás evangélikus püspök (szemben, b-j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Árvai Károly

A Reformáció Emlékbizottság – amelynek elnöke Orbán Viktor miniszterelnök, tagja Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint a protestáns történelmi egyházak vezetői is – közleménye szerint európai viszonylatban is egyedülálló összefogás keretében az egyházak és Magyarország kormánya 2017-ben igyekeztek számba venni az európai és a magyar reformáció értékeit, újra felfedezni elfeledett kincseket, valamint az örökséget minél szélesebb kör számára felmutatni és értékként tudatosítani.

Mint a csütörtöki záróeseményen elhangzott, az emlékév protestáns lelkülettel és a közösségépítés ökumenikus szándékával zajlott. A Reformáció Emlékbizottság köszönetet mondott minden, az emlékév programjaiban részt vett embernek – függetlenül attól, mely felekezethez tartozik – az együttműködésért, a közös munkáért, a türelemért.

Az ülésen megállapították: a nyugati világ – benne Európa – számtalan problémával néz szembe.

A reformáció egyházainak ma is vannak üzenetei a kontinens és Magyarország számára. A reformáció nem a vallási közösségek belső ügye.

A reformáció olyan megújító erő, amely létfontosságú értékeket hozott létre, illetve erősített meg a magyar családok, települések, az ország és a Kárpát-medencei magyarság életében.

A reformáció korszakalkotó civilizációs jelentősége abban rejlett, hogy meghirdette a gondolkodás szabadságát, az ember méltóságát és szabadságát. Elindította a közélet átformálását is, benne foglaltatott az önrendelkezés és önkormányzatiság gondolata.

A magyar protestantizmus a Reformáció Emlékévében láthatóvá lett sokak számára, és értékteremtő közösségként más egyházakkal és minden jóakaratú emberrel összefogva szolgálja hazánk javát és jövőjét – hangsúlyozták az emlékbizottság záró ülésén.

Borítóképünkön Orbán Viktor miniszterelnök, a Reformáció Emlékbizottság elnöke felszólal az emlékbizottság záró ülésén az Országház Gobelin termében 2018. január 18-án. Mellette Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Fabiny Tamás evangélikus püspök (szemben, b-j). MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Árvai Károly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában