Fejlesztések

2018.01.23. 11:21

Új uszodák épülnek Nógrád megyében

Nagyszabású tornaterem- és tanuszoda-fejlesztésbe kezdett tavaly a kormány. A Magyar Közlöny 2017. június 2-i számában kihirdetésre került 1281/2017. (VI. 2.) kormányhatározat értelmében 26 település kaphat uszodát a közeljövőben, melyre 10 milliárd 440 millió forintot irányzott elő a kormány.

Hegedűs Henrik

A 26 magyarországi település között két megyeit is találunk, Rétságot és Szécsényt, így belát­ható időn belül összesen öt uszoda várja majd a megye lakosait, hiszen a megyeszékhelyen és Bátonyterenyén régebb óta lehetőség van a gyermekek úszásoktatására, Balassagyarmaton pedig a végéhez közeledik az építkezés. Az Ipoly-parti városban azonban továbbra sem dőlt el, mikorra fejeződik be a kivitelezés.

Már tető alatt van a balassagyarmati építmény, ám most némi csúszásra kell számítani Fotó: Torjay Attila

A legutóbb felmerült gondokról Balla Mihály országgyűlési képviselő számolt be a közvéleménynek. A balassagyarmati tanuszoda fejlesztése során a kivitelezők folyamatosan különböző problémákkal szembesültek, például, amikor talajmechanikai okokból több száz cölöppel kellett megerősíteni az épület alapját. Ám az utóbbi néhány hónapban látványosan belendült a nyugat-nógrádi emberek által már nagyon várt szabadidős létesítmény építkezése. Ősz folyamán elkészült a medencetető távolról is impozánsan festő szerkezete, és a beltéri munkák szintén jó ütemben haladtak, várható volt tehát, hogy a több változtatás után kialakult újabb határidőt, azaz a tavaszi időpontot tartani tudják a kivitelezők.

Rétságon idén kezdődhet

A rétsági önkormányzat 2017-ben kapott értesítést, hogy a településen is épülhet tanuszoda. Az előkészítés első lépéseként a képviselő-testület némi vitát követően kijelölte a leendő létesítmény helyét: az egykori laktanya harckocsis gyakorlóterületének tőszomszédságában, a Petőfi utca végén, amit elsősorban az indokol, hogy a közelben lévő lakások miatt itt már kiépített az infrastruktúra. Hegedűs Ferenc polgármester elmondta, reményei szerint még 2018-ban megindulhat a tényleges beruházás.

 

A honatya azonban január 12-én közösségi oldalán ismertette, hogy terepszemlét tett a beruházás Ipoly-parti szín­helyén, és sajnálattal tapasztalta, hogy bár a munka határozottan felgyorsult, korántsem halad olyan mértékben, ahogyan kellene. Az építtető jelenleg a gépészeti kivitelezőre vár, ami azt jelenti, hogy hiába az igyekezet és a jó szándék, további hónapokkal tolódhat el a tényleges átadás, hiszen először próbaüzemet kell tartani, így nyár előtt aligha élvezheti bárki is a tanuszoda áldásait. Balla Mihály biztatásul közölte, mihamarabb felveszi a kapcsolatot az építést felü­gyelő Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program illetékeseivel, hogy a város a lehető legrövidebb időn belül birtokba vehesse új ékességét.

A Szécsénybe tervezett tanuszoda építéséről, terveinek részleteiről eddig nem kaptunk tájékoztatást a város önkormányzatától.

 

Pásztói első lépések

Dömsödi Gábor polgármester lapunknak elmondta: – Pásztó önkormányzata eddig közel hatvanötmillió forint saját forrással szállt be a beruházásba. Ennyibe került ugyanis a terület megvétele és a terep­rendezési munkálatok kivitelezése. A továbbiakban a kormány hatáskörébe tartozik a projekt, amelyre összesen bruttó 508 millió forintot szántak. Arról, hogy mikor kezdődnek meg az építési munkálatok és mikor kerülhet sor a létesítmény átadására, egyelőre nem kaptunk információt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában