Balassagyarmat

2018.01.26. 20:01

Átadták Nógrád megye díjait a Madách-napi rendezvényen

Benkő Péter és Pindroch Csaba az idei Madách-díjasok.

Hegedűs Henrik

Két kiváló színművész, két eltérő nemzedék népszerű képviselője, Benkő Péter és Pindroch Csaba kapta meg idén a Nógrád megyei kulturális élet legmagasabb rangú kitüntetését, a Madách-díjat. A Magyar Kultúra Napjához és a nagy drámaköltő születésnapjához kapcsolódó rendezvénysorozaton a házigazda város művészeti elismerését, a Horváth Endre díjat is átadták a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban és a Madách Imre Városi Könyvtárban.

Hagyomány már, hogy a Madách-ünnepség Sidló Ferenc Civitas Fortissima téren lévő szobránál kezdődik koszorúzással, majd innen vonul át a megemlékezők serege a művelődési központba. Itt először egy érdekes könyvbemutatót láthatott-hallhatott az érdeklődő közönség: Az Ember Tragédiája 2017-től már azeri és grúz nyelven is olvasható, és e fordítások és kiadások hátterét világította meg dr. Kenessey Márta turkológus, valamint Hazai Cecília kulturális koordinátor a könyvtár kupolatermében, maga Azerbajdzsán magyarországi nagykövete, Vilajat Gulijev jelenlétében.

Koszorúzással kezdődött az ünnepség Fotó: Torjay Attila

A művelődési központ kamaratermében Balla Mihály országgyűlési képviselő köszöntötte a jelenlévőket. Ezután Skuczi Nándor, Nógrád Megye Közgyűlésének elnöke emelkedett szólásra. Beszédében a januárban világra jött Petőfit említve egy Kányádi Sándorhoz kötődő anekdotát is emlegetett. A lánglelkű költőnek szinte minden erdélyi faluban van sírja, az ugyancsak ebben a hónapban született Madách Imre pedig megérdemli, hogy a világban mindenhol legyen tiszteletére egy-egy emlékhely. Elég csak az ötven nyelven olvasható és öt földrész színházaiban bemutatott Az ember tragédiájára utalni. A mű örökké és mindenütt aktuális, a földkerekség egyik legjelentősebb „emberiségkölteménye”. Sok-sok magánéleti körülmény járult tehát hozzá, hogy ez a rendkívüli tehetség „kiszenvedje” magából a magyar drámairodalom legnagyobb teljesítményét – hangsúlyozta Skuczi Nándor.

A Madách-díjasok méltatása során előbb Benkő Péter kétszer Jászai Mari-díjas színművész pályája elevenítődött fel. Csábi István, a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója tolmácsolásában. Az intézményvezető elmondta, a több magyar történelmi filmben remek alakításokat nyújtó férfi ezer szállal kötődik a mi szűkebb pátriánkhoz, hiszen hatéves koráig Mátranovákon és Homokterenyén élt, utána pedig rendre ott töltötte a nyarakat, a falu, illetve lakói rengeteg dologra megtanították, és mai napi képes „palócosan” megszólalni.

Benkő Péter kollégái között Archív MTI fotó: Komka Péter

A Salgótarjánban született Pindroch Csaba pályafutását Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója mutatta be. Kiderült, hogy a színművészt a világot jelentő deszkák felé gimnáziumi magyartanára irányította, méghozzá egy Latinovits Zoltán szavalatait tartalmazó magnókazetta meghallgatásával. A „Valami Amerika” című filmjeivel kedvenccé vált művész kötődése Nógrádhoz mai napig megmaradt, 2014-ben részt vett a Karancs-Medves vidékének népszerűsítésében, majd 2017-ben nevét és arcát adta az Új Palócország Egyesület tevékenységéhez, amelynek célja a térség gazdasági és társadalmi fejlődésének elősegítése.

Az ünnepségen közreműködött a Dobroda zenekar.

Kiemelt fotónkon Pindroch Csaba veszi át a díjat Fotó: Torjay Attila

Festőművész kitüntetettek

Ebben az esztendőben, a korábbiaktól eltérően két nagyszerű képzőművész érdemelte ki a Horváth Endre-díjat, amit a huszadik század egyik legkiemelkedőbb rézmetsző, pénzjegytervező grafikusművészéről neveztek el. Csernák Edit Szügyben élő és oktató tanár, illetve Németh Árpád váci festőművész (ő a Balassagyarmati Tanítóképzőben végzett Farkas András tanítványaként) a könyvtár galériájában kiállított alkotásait Csach Gábor művészettörténész, az Ipoly-parti város alpolgármestere elemezte, kiemelve a két egyéniség képi megjelenítéseinek és művészi filozófiájának hasonlóságait, így a faktúra használatának azonosságait, valamint a festészeti technikák alkalmazásának különbözőségeit. Míg Csernák Edit a gyorsan száradó, nagyon kifinomult műveleteket igénylő tojástemperával dolgozik, addig Németh Árpád a kollázs-technikát részesíti előnyben, de mindkettőjük jellemzője a markáns képi világ. A két kitüntetett munkásságát a Madách-ünnepség keretében Orosz Gábor és Zolnyánszki Zsolt méltatta.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!