Balassagyarmat

2017.10.27. 12:45

Hatala Csenge könyvbemutatója Balassagyarmaton

Hegedűs Henrik

 

– Balassagyarmati származású alkotóként miért választotta témájául az 1981-es székesfehérvári Karthago-koncerten tragikus körülmények között elhunyt fiú történetét, amiről a Reqiuem című kötete szól?

 

– Tudatosan kerestem tabutémát, amiről bár számtalan legenda terjed, mégsem ismerjük a valódi eseményeket. Személyes kötődés is van, hiszen a Karthago zenekar koncertjeit közel két évtizede rajongóként látogatom. Már az elején érdeklődtem a Reqiuem ihletője iránt, de csak most érett meg igazán a gondolat, ki volt ez a fiú, mi történt vele az 1981. február 18-i székesfehérvári koncerten.

 

– Nem ütközött falakba?

– Nehéz olyan esetet boncolgatni, aminek dokumentumait nagyrészt már nem lehet megtalálni. A könyvemben, a még fellelhető iratok elemzésén kívül különböző interjúkat készítettem. Megszólaltattam a fiú testvérét, néhány rokonát, és a barátait is. Ez sem volt egyszerű, hiszen a nővérét már többször megkeresték újságírók, de nem nyilatkozott senkinek, végül nekem igen. A kutatásom a tengerentúlra is kiterjedt, hiszen az egyik barát, aki ugyancsak részt vett azon az ominózus koncerten, már évtizedek óta ott él. Őt a legnagyobb közösségi oldalon találtam meg. Szakértőket is megkérdeztem, dr. Zacher Gábor klinikai toxikológust és dr. Szegeczky Dezső nyugalmazott főorvost is. A Karthago tagjai a feldolgozás során folyamatos segítséget nyújtottak.

 

Hatala Csenge, író, újságíró: Tudatosan kerestem tabutémát.

 

– Első könyvében az 1973-as balassagyarmati túszdrámát dolgozta fel. Melyik művét tartja sikeresebbnek?

– Korai lenne erről bármit mondani, nagy részt pozitív kritikákat kaptam a szakmától és az olvasóktól is. Mindkét könyvet nagy érdeklődés övezi, amit leginkább a bemutatókon mérek le. Nagyon örülök minden élménynek, amit ilyen eseményeken kapok az emberektől. Külön boldogság számomra, amikor mindkét kötetet egyszerre teszik elém dedikálásra!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!