Konferencia Liga

2023.07.27. 15:52

Kiütéssel győzött a Fradi!

Megkezdődtek a labdarúgó Konferencia Liga selejtezői. A Debrecennek egy gól is elég volt idegenben a győzelemhez, a Ferencváros kiütötte ír ellenfelét és a Kecskemét is előnnyel utazhat Rigába. A Zalaegerszeg ugyan kikapott Eszéken, de maradt esélye a visszavágóra.

MW

Ferencvárosi játékosok ünnepelnek a csapat negyedik gólja után a labdarúgó Konferencia liga selejtezőjének második fordulójában játszott Ferencvárosi – Shamrock Rovers mérkőzésen

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az UEFA Európa Konferencia Liga küzdelmei is megkezdődtek csütörtök este. A harmadik számú európai kupasorozatban a bajnokság második helyén végző Kecskemét, a harmadik Debrecen és a Magyar Kupa-győztes Zalaegerszeg mellett 

a Bajnokok Ligája selejtezőben feröeri ellenfelével szemben meglepően simán búcsúzó Ferencváros volt érdekelt.

A Debrecen győzelemmel kezdett 

A Haon.hu számolt be róla, hogy a Debreceni VSC labdarúgói már kedden délután megérkeztek Jerevánba, amelynek az észak-keleti határában lévő Abovyan városában léptek pályára az Alashkert ellen csütörtökön 17 órakor. A találkozó előtt Szrdjan Blagojevics, a DVSC vezetőedzője azt mondta: 

Mindenképpen tiszteletre méltó, ha egy csapat 6 gólt szerez idegenben és mind a két összecsapáson dominál. Az Alashkertnek erős védelme, jó szélsői és támadói vannak. Dicséret illeti az edzőt is, hiszen egy remekül szervezett együttest rakott össze.

A nem éppen közeli helyszínen játszott találkozóra tucatnyi Loki-drukker is útra kelt, így nem maradnak biztatás nélkül a cívisvárosi labdarúgók sem.

Az első félidő elején a Debrecen játszott aktívabban, több helyzetet is sikerült kialakítaniuk Dzsudzsák révén. A félidő második felére aztán a hazaiak is megmutatták, hogy képesek veszélyt okozni a vendég kapu előtt. 

A 41. percben kényszerű cserét kellett végrehajtania a Debrecennek, Ferenczi Jánost rugdosták addig, amíg végül nem tudta folytatni a játékot, a helyére Romancsuk állt be.

Az első félidőben végül nem esett gól, 0-0-ás eredménnyel vonultak az öltözőbe a csapatok a négy perces hosszabbítást követően.

A második félidő 50. percében szerezte meg a vezetést a Debrecen Loncar révén, aki laposan lőtte ki a hosszú sarkot! Alashkert – Debrecen 0-1!

Több gól már nem esett, így a jövő heti visszavágót előnyből várhatja majd a DVSC!

Konferencia liga, második forduló, első mérkőzés
Alashkert (örmény) – Debrecen 0-1
Gól: Loncar
Játékvezető: Vasszilisz Fotiasz (görög)
Alashkert: Cancarevic – Muzek, Ustinov, Voskanyan, Carillo – Racines, Khurtsidze, Wbeymar, Mimito Flores Barrios – Agdon
Debrecen: Megyeri – Kusnyír, Dreskovic, Lagator, Ferenczi – Kyziridisz, Loncar – Szécsi, Marinique, Dzsudzsák – Do. Babunszki

Kecskeméti siker 

A Kecskeméti TE mindössze egy évvel ezelőtt jutott fel ismét az első osztályba, ahol aztán a bajnokság legnagyobb meglepetését okozva, végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva szerezte meg az ezüstérmet, ami a klubtörténet legjobb szereplése is egyben. 

A dobogó pedig Konferencia Liga-indulást ért, a lett FC Riga együttesét fogadják 19 órakor a Széktói stadionban.

A Baon.hu beszámolója szerint is nagy várakozás előzte meg a találkozót, előzetesen telt házat vártak, és ez be is jött. 

Egy nagyon kemény, összesen hathetes felkészülésen vagyunk túl. Úgy gondolom, hogy ennek köszönhetően is a csapat maximálisan felkészült az ellenfélből, rengeteg videózás és elemzés jellemezte a heti munkánkat. Készen áll mindenki arra, hogy megmutassa, hogy mit tud

 – mondta Nagy Krisztián, a KTE labdarúgója még a mérkőzés előtt.
Az első félidőben lehetőségek adódtak mindkét kapu előtt, de gól nem esett Kecskeméten.

A második félidő elején sikerült megszereznie a Kecskemétnek a vezetést, Szuhodovszky büntető után talált be a Riga kapujába az 52. percben.

Később úgy nézett ki, hogy Pálinkás eldönti a mérkőzést, azonban a Riga Ngonda révén szépíteni tudott, így egy gólos előnnyel utazhat a KTE Lettországba.

Konferencia liga, második forduló, első mérkőzés
Kecsekmét – Riga (lett) 2-1
Gól: Szuhodovszky, Pálinkás, ill. Ngonda
Játékvezető: Irakli Kvirikashvili (georgiai)
Kecskemét: Varga – Szűcs, Belényesi, Szalai – Májer, Kiss, Vágó, Szuhodovszki, Leoni – Banó-Szabó – Pálinkás
Riga: Purins – Jurakovskis, Cernomordijs, Bosancic, Muzinga – Babec, Aurelio, Musah – Soisalo, Jojic, Regza

Felállt a padlóról a Ferencváros 

Érthetően hatalmas volt a csalódás Budapest IX. kerületében. A Fradi szurkolói és vezetői, játékosai is egyértelműen továbbjutást vártak a feröeri Kí Klaksvík elleni párharc végére, 

ám a főképpen amatőrökből álló kiscsapat simán, három nullára nyert az Üllői úton és ment tovább a legrangosabb európai kupasorozatban.

Ennek köszönhetően a Fradira a svéd bajnok helyett az ír Shamrock Rovers várt csütörtök este 19 órától. A két csapat tavaly nyáron is találkozott egymással, akkor az Üllői úton a Fradi 4–0 arányban nyert, így a visszavágón hiába született egyetlen ír gól, a Ferencváros simán továbbjutott. 

Meg kell nyerni ezt a párharcot, mert ez a legfontosabb a klub számára. Kikerült alólunk a védőháló, nem tudunk lejjebb esni, ha nem nyerjük meg a következő selejtezős párharcokat. Nagyon fontos tehát, hogy folytassuk a nemzetközi szereplésünket

– mondta az FTC megbízott edzője, Máté Csaba a mérkőzés előtt, akinek sokak szerint van esélye arra, hogy véglegesen átvehesse a csapat irányítását. A mérkőzés előtt azonban a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy az esti találkozón már jelen volt Sztanyiszlav Csercseszov lehetséges utódja,

az amerikai Jessie Marsch, aki korábban az RB Leipzig gárdáját is irányította.

Nem túl nagy tempóban kezdődött a mérkőzés, de viszonylag jó hangulatban. Valamivel több, mint tízezer néző látogatott ki az Üllői útra.

A félidőre aztán két gólós ferencvárosi vezetéssel vonultak a csapatok. Először a 16. percben egy szöglet után a tizenhatosról Sigér lőtt kapura, a megpattanó labdát pedig beügyetlenkedte Mannus! Később a 32. percben Ramirez lövése pattant meg egy védőn és vágódott a kapuba.

A második félidő elején növelte előnyét a Ferencváros: a 47. percben Traoré fejelt az ír kapuba, ezzel már 3-0 az állás. A félidő közepén Varga is betalált, így megnyugtató előnnyel utazhat a jövő héten esedékes visszavágóra a Ferencváros.

Konferencia liga, második forduló, első mérkőzés
Ferencváros – Shamrock Rovers (ír) 4-0
Gól: Sigér, Ramirez, Traoré, Varga 
Játékvezető: Ashot Ghaltakhchyan (örmény)
Ferencváros: Dibusz – Makreckis, S. Mmaee, Cissé, Ramírez – Abu Fani, Sigér – Marquinhos, Zachariassen, Traoré – Varga B.
Shamrock Rovers: Mannus – Grace, Lopes, Cleary – Hoare, Burt, O’Neill, Poom, Kavanagh – Kenny, Towell

A hosszabbításban kapott ki a Zalaegerszeg 

A Magyar Kupa megnyerésével szerzett jogot az EKL-indulásra a ZTE, amely több mint egy évtized után tért vissza a nemzetközi porondra. Az egerszegieknek messzire sem kellett utazniuk, hiszen a horvát NK Osijek, vagyis Eszék csapatával találkoztak csütörtökön este 20 órától. A Zaol.hu emlékeztetett rá, hogy különleges találkozó várt a két csapatra, 

ugyanis szombaton adták át Eszék új stadionját, az Opus Arénát, amelyben telt ház előtt játszhattak a csapatok. 

Zalaegerszegről is rengetegen indultak útnak, hogy biztassák a ZTE-t a kék-fehér klubok mérkőzésén, ez a szurkolás pedig nagyon fontos volt a vendégek játékosainak is.

Azt gondolom, hogy taktikailag és motiváció terén sem állunk rosszul. Viszont a nemzetközi rutin tekintetében most az Eszék jobban áll. Nekünk ugyanazt az alázatos futballt kell mutatnunk, mint korábban

– mondta előzetesen a ZTE vezetőedzője, Boér Gábor.
Aktívabban kezdett a házigazda Eszék, két kapufát is lőttek a horvátok. Gól azonban nem esett, így 0-0 volt a félidőben a mérkőzés állása. A második játékrészben is az Eszék volt veszélyesebb, a mérkőzés végén pedig a vezetést is megszerezték, így egy gólos előnnyel várhatják a jövő heti zalaegerszegi visszavágót.

Konferencia liga második forduló, első mérkőzés
NK Osijek (horvát) – Zalaegerszeg 1–0
Gól: Mierez
Játékvezető: Bastian Dankert (német)
NK Osijek: Malenica – Grzan, Mkrtchyan, Brlek, Drambayev – Caktas, Jugovic, Nejasmic – Fucak, Mierez, Lovric
Zalaegerszeg: Senkó – Huszti, Mocsi, Safronov, Gergényi – Szalay, Szendrei, Sankovic, Meschack, Tajti – Sajbán

Szófiában lépett pályára a Sepsi OSK

A határon túli magyar csapatok közül a Dunaszerdahely már az első fordulóban búcsúzott grúz ellenfelével szemben, a Sepsiszentgyörgy pedig most kapcsolódott be a Konferencia Liga küzdelmeibe a bolgár CSKA Szófia ellen. Helyi idő szerint 20 órakor, magyar idő szerint 19 órakor kezdődött a CSKA-Sepsi találkozó,

amelyet magabiztosan nyertek a székelyföldiek.

Konferencia liga, második forduló, első mérkőzés
CSKA Szófia (bolgá) – Sepsi OSK 0-2
Játékvezető: Kamphuis (holland)
Gól: Paun (68.), Varga R. (80.)
CSZKA Szófia: Busatto – Mahmutovic, Koch, Cordoba – Turicov, Carreazo, Lindseth, Vion – Heintz – Phaëton, Nazon 
Sepsi OSK: Niczuly – Aganovic, Ciobotariu, Balasa, Dumitrescu – Alimi, Paun – Stefanescu , Matei , Gheorghe – Safranko 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában