Járvány

2020.03.05. 10:26

Veszélybe kerülhet a római Raffaello-kiállítás a járvány miatt

A művész halálának 500. évfordulója alkalmából csütörtökön megnyíló tárlatra már elővételben 70 ezer jegyet adtak el online, de a betegség terjedésével kérdéses, hogy kinyithatnak-e egyáltalán.

Fotós: AFP

A reneszánsz mester kiállításának otthont adó Scuderie del Quirinale galéria rekordszámú látogatót vár a június 2-ig tartó rendezvényre. Az érdeklődés hatalmas, ám

a szervezők egyelőre nem tudják, hogyan befolyásolja a kiállítás nyitvatartását az új koronavírus-járvány,

amelynek feltartóztatására az olasz kormány már számos drasztikus intézkedést hozott, többek között bejelentették az iskolák átmeneti bezárását.

A kormány egy olyan rendelkezést is fontolóra vett, amely szerint

betiltanák a nyilvános rendezvényeket és elrendelnék, hogy az emberek tartsanak egymástól egyméteres távolságot a közösségi terekben.

Ez pedig a kiállításokat is érintené.

„Szorítunk és imádkozunk, hogy a tervek szerint megtarthassunk a kiállítást” – mondta el a Scuderie galéria egyik vezetője a csütörtöki megnyitó előtt.

A szervezők közölték, hogy korlátozni fogják a látogatók számát a termekben, csökkentendő az új koronavírus terjedésének kockázatát.

Hozzátették,

ha kénytelenek lesznek ideiglenesen bezárni a kiállítást, nem valószínű, hogy meghosszabbíthatják a tárlatot,

amelyhez a világ vezető múzeumai, köztük a párizsi Louvre, a madridi Prado, a londoni National Gallery és a washingtoni Nemzeti Művészeti Galéria adott kölcsön műalkotásokat.

Olaszországban már több mint 2500 koronavírusos beteget tartanak számon, és legalább 79 halálos áldozata volt az elmúlt két hétben a járványnak.

Raffaello 1483-ban született és egy hirtelen betegség következtében 37 évesen hunyt el Rómában. A reneszánsz egyik legnagyobb mestereként tartja számon a művészettörténet.

A római kiállításon nemcsak híres festményei láthatók, hanem nyomatai, szobrai és falikárpitjai is. Emellett archeológia és építészeti munkáit és költészetét is megismerhetik a látogatók. A kiállítás rendezői 204 műalkotást gyűjtöttek össze, amelyből 120 Raffaello műve, a többi pedig olyan korabeli munka, amely a mester korát, a reneszánsz világát segít megérteni.

A firenzei Uffizi képtár igazgatója a kiállítás jelentőségének érzékeltetésére elmondta: nem valószínű, hogy valaha még egyszer ilyen teljes módon lehet bemutatni Raffaello életművét.

Az Uffizi 9 festményt és 40 grafikát adott kölcsön a tárlathoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!