emlékezni szükséges

2017.11.30. 18:27

Az auschwitzi koncentrációs tábort bemutató nemzetközi vándorkiállítás nyílik

Az auschwitzi koncentrációs tábort bemutató nemzetközi vándorkiállítás nyílik Madridban pénteken.

Az Auschwitz. Nem régen, nem túl messze című tárlat több mint 600 darabból álló anyaga nagyrészt az auschwitzi múzeumból származik, emellett találhatók közöttük magánygyűjteményből és túlélőktől kölcsönkapott tárgyak is.

A belvárosi Centro de Exposiciones Arte Canal de Madrid nevű kiállítási központban helyet kapott egy vasúti vagon, amelyben az embereket szállították a koncentrációs táborba, és felépítettek egy barakkot is, épp olyat, mint amilyenben fogva tartották őket, mielőtt a gázkamrákba kerültek.

Az áldozatok személyes tárgyai, ruhák, cipők, fényképek is részei a kiállított anyagoknak, amelyek 25 teremben, 2500 négyzetméternyi területen láthatók.

A kiállítás a következő hat évben a tervek szerint bejárja a világot, 14 országban lesz megtekinthető. Ezek közül az első állomás Madrid, ahol június közepéig tart nyitva.

„Megérteni lehetetlen, emlékezni szükséges” – mondta Luis Ferreiro a kiállítás igazgatója a sajtóbemutatón, idézve egy túlélőt.

Épp ezért a madridi autonóm közösség úgy döntött, hogy diákjainak ingyenes lesz a kiállítás, és arról minden iskolának levelet küldött a helyi kormányzat.

Az egykori náci haláltáborban legkevesebb 1,1 millió ember halt meg az előtt, hogy 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg katonái felszabadították, akik mintegy 7500 végsőkig legyengült foglyot, többségükben nőket és gyerekeket találtak ott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!