Krimi

2024.02.23. 08:39

Borzalmas társasháztűz Spanyolországban – megszólalt a magyar szemtanú (videó)

14 szintes lakóházat nyeltek el a lángok Valenciában, legalább 4 ember meghalt.

MW

Negyedóra alatt az egész épületet beterítették a lángok

Forrás: MTI/AP/Alberto Saiz

Példa nélkül álló lakástűz pusztított csütörtökön a spanyolországi Valenciában. Egyelőre ismeretlen okból terjedtek el a lángok egy 14 szintes épület ötödik emeletének egyik lakásában, a Campanar negyedben. Egy, a közelben élő magyar állampolgár a Magyar Nemzetnek elmondta: a lángok két perc alatt beterítették az épület oldalát, majd gyorsan terjedtek.

Egy közelben élő magyar állampolgár a saját otthonából nézte végig az eseményeket, és arról számolt be a Magyar Nemzetnek, hogy a 17:30-kor keletkezett tűz két perc alatt beterítette az épület oldalát, majd a lángok a homlokzaton végighaladva negyed óra alatt a tetejéig elnyelték az épületet.

A tűzoltók az erős szél, az óriási füst és a lakásokban történt robbanások miatt nem tudták a tüzet megfékezni. Végül evakuálták az összes környékbeli ház lakóit, mert a lángok továbbterjedésétől tartottak. Késő este még Madridból is elindult egy tűzoltócsapat Valenciába, hogy segítsen az oltásban – írja cikkében a Magyar Nemzet.

A bent rekedt lakók eközben az erkélyeken keresztül próbáltak kiszabadulni a tűzből. Az alsóbb emeletekről többen ki tudtak ugrani a tűzoltók által kihelyezett ugrópárnára. Egy édesapát és lányát majdnem két órával a tűz kialakulása után sikerült csak kimenteni, de egy fiatal pár is hosszú időre csapdába esett az egyik emeleti lakás balkonján.

Nem szólt a riasztó

A hetedik szint egyik lakója az Antena3 televíziónak azt nyilatkozta, hogy az épületben nem szólalt meg a tűzriasztó, ő is csak az egyik szomszéd kiabálására figyelt fel, ezután rohant ki az épületből. Szakértők szerint a lángok extrém sebességgel terjedtek szét az ingatlanon, aminek a szigeteléshez használt gyúlékony poliuretán nevű anyag lehetett az oka, de ennek megerősítéséhez le kell folytatni a megfelelő vizsgálatokat.

A hatalmas tűzvészben a BBC brit hírügynökség szerint legalább négy ember meghalt, tizennégy ember, köztük hat tűzoltó és egy kisgyermek pedig megsérült.

Pedro Sánchez, Spanyolország miniszterelnöke az X-en azt írta, hogy „elborzadt a szörnyű tűz miatt”, és szolidaritását fejezte ki az érintettekkel és a lángokkal küzdő tűzoltókkal.

Mindenüket elvesztették

Az MTI közlése szerint a lángokat egész éjjel oltották a 138 lakásos komplexumban. Az épületet továbbra is hűtik, de egyelőre nem tudtak bejutni az épület belsejébe. A két épületből álló tömb péntek reggelre teljesen kiégett.

A társasház lakóit éjszakára buszokkal szállították a város különböző szállodáiba, és gyűjtést indítottak számukra, mert a tűzben mindenüket elveszítették. A tragédia miatt Valencia városa háromnapos hivatalos gyászt rendelt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!