Krimi

2024.01.10. 12:01

Élő adásban törtek be csuklyás fegyveresek egy ecuadori televízió stúdiójába

Csuklyás fegyveresek rontottak be kedden az ecuadori TC televízió stúdióiba adás közben, lövöldözést és sikolyokat is lehetett hallani, néhány dolgozót túszul ejtettek, akiket később a rendőrség kiszabadított, a fegyvereseket pedig elfogták.

MW

Fotó: Jose Orlando Sanchez Lindao / ANADOLU / Anadolu via AFP

Előző nap Daniel Noboa elnök szükségállapotot hirdetett ki.

Az élő adásban látni lehetett, amint a stáb tagjai a TC quayaquili stúdióinak padlóján kuporogtak, miközben fegyveresek a kamera előtt gesztikuláltak. Azt is lehetett hallani, amint valaki felkiáltott: „A rendőrséget ne!”

Az országos rendőrség a közösségi médiában közölte, hogy a különleges egységeit a helyszínre vezényelték.

Később Roberto Izurieta Cánova, az elnök hivatal vezetője közölte, a televízió túszul ejtett munkatársait a rendvédelmi erők kiszabadították. Az országos rendőrparancsnok pedig bejelentette, hogy a televízió épületébe behatoló valamennyi fegyverest elfogták.

Noboa, az ország egyik leggazdagabb embere, aki novemberben lépett hivatalba, a kábítószer-kereskedelem, valamint az utcai és a börtönökben dúló erőszak visszaszorítását ígérte.

Noboa hatvannapos szükségállapotot hirdetett ki hétfőn, felhatalmazva a katonaságot, hogy járőrözzön, egyebek mellett a börtönökben, valamint országos éjszakai kijárási tilalmat rendelt el.

Az intézkedés válasz volt a Choneros bűnszövetkezet vezetőjének, Adolfo Macíasnak a börtönből történt szökésére, ahol 34 éves büntetését töltötte, valamint más börtönökben történt incidensekre, amelyek során a fogvatartottak őröket ejtettek túszul.

A keddi eseményeket követően Alberto Otarola perui kormányfő még aznap bejelentette, hogy az Ecuadorban elharapódzó erőszak miatt biztonsági okokból különleges rendőri egységet vezényeltek az északi határhoz, amelynek mentén rendkívüli állapotot is bevezettek. Az intézkedés a perui hadsereg nem meghatározott számú katonájának bevetését vonja maga után – közölte a kormányfő.

A helyi média jelentése szerint a határ menti Tumbes régióban a rendőrök számát négyszázra emelték, míg a különleges műveleti egység mintegy 50 tagja már úton van az 1500 kilométeres határszakasz felé.

Borítókép: Az ecuadori rendőrség letartóztatja a fegyvereseket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!