orgonák éjszakája

2019.07.20. 20:17

Salgótarjánban is életre keltették a hangszerek királynőjét

Szombat este a Filharmónia Magyarország újszerű kezdeményezésének nyomán a zenebarátok országszerte – köztük a salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában is – életre keltették a hangszerek királynőjét.

Palchuber Kinga

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

A Nógrád megyei művésztanárok örömmel csatlakoztak az eseményhez, amelynek célja azt volt, hogy felhívják a figyelmet az orgonához kapcsolódó zenei élmények kimagasló és kultúraformáló erejére, valamint a varázslatos dallamokat árasztó hangszer történetére.

A zeneiskola emellett csatlakozott az országos rekordkísérlet felállításához is, amely arról szólt, hogy az eseményre komponált mű – Kovács Szilárd: Intrada – hazánkban a lehető legtöbb orgonán egyszerre szólaljon meg.

A koncerten az orgona mellé vonós és fúvós hangszerek, valamint énekhang is társult Barabásné Morvai Tímea, Beeri Szilvia, Kövesdi Krisztián, Makainé Simon Katalin, Tóth Tibor és a Salgótarjáni Szimfonikus Zenekar vonósnégyesének közreműködésével.

A művésztanárok mások mellett Bach, Händel, Albinoni, Boellmann, Marcello, Mozart és Gershwin szerzeményeit is előcsalogatták az éjszakába. Az orgona hangja pedig nem csupán portálunkat, de a közönséget is a fúvókák köré csavarta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában