vastaps

2019.11.27. 13:50

Nagy sikerrel szerepelt Erdélyben is a Zenthe Ferenc Színház

Értelemszerűen elsősorban a helyi közönség igényeit igyekszik kiszolgálni a 2012-ben alakult salgótarjáni társulat, de gyakran színpadra lép az ország más városaiban, településein is. Sőt, alkalmanként szerepelnek a Felvidéken, Vajdaságban és a közelmúltban újra ellátogattak Erdélybe is, ahol nagy szeretettel fogadta és vastapssal honorálta produkciójukat a magyar anyanyelvű közönség.

Csongrády Béla

P. Kerner Edit (balra) és a többiek (balról a negyedik Koltai Róbert) itt is megnyerték a közönséget

A történeti hűséghez tartozik, hogy tavaly ilyenkor mintegy beugróként, az egri kollégák – akik nem tudtak élni az először nekik felkínált lehetőséggel – ajánlására kaptak meghívást Brassóba, a magyar színházi fesztiválra. Akkor a zenthések Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker? című abszurd színművét vitték színre, s éppen az elmúlt évi teljesítmény alapján az idén már úgymond saját jogon érkezett címükre az invitáció.

P. Kerner Edit (balra) és a többiek (balról a negyedik Koltai Róbert) itt is megnyerték a közönséget

A salgótarjániak örömmel tettek eleget a felkérésnek, s újból elutaztak a székhelyüktől legtávolabb eső városba. Abban volt különbség a tavalyi utazáshoz képest, hogy ezúttal megálltak Hunyad megye székhelyén, Déván – ahol a mintegy 60 ezer lakosból szűk tízezer a magyarok létszáma – s ott is bemutatták Hunyady Sándor Lovagias ügy című zenés vígjátékát, főszerepben Koltai Gáborral. Mondani sem kell, hogy szintén nagy siker kísérte a kellemesen szórakoztató hangulatú előadást, amelynek zenei vezetője Darvas Ferenc. Vándor Éva helyett Kökényessy Ágnes alakította Virágnét.

A brassói szereplés jelentőségét és a fellépés felelősségét fémjelzi, hogy a Zenthe társulatán kívül három – a beregszászi, a budapesti és a marosvásárhelyi – nemzeti színház vett részt a négynapos programban. Az idén harmadik alkalommal megrendezett brassói színházi szemle, találkozó, fesztivál – kinek, hogy tetszik – azért is nagyon fontos, mert a nem kevesebb mint 600 ezres lakosú – Bukarest után a második – nagyvárosban, az erdélyi szászok egykori központjában mintegy tíz százaléknyi a magyar lakosság aránya, de nem működik anyanyelvű színház. E hiány pótlására jött létre e rendezvénysorozat, amelynek a helyi önkormányzat részéről Toró Tamás képviselő a fő szervezője.

A fesztivál gerincét a három nemzeti és a Zenthe Ferenc Színház nagyszínpadi előadásai alkották, de volt sok úgymond kísérőprogram is. Ilyen volt például a fesztiválkezdő produkció, amelyet az Áprily Lajos Főgimnázium diákszínjátszóinak csoportjából, a Grimaszból egy tag adott elő József Attila műveiből. Ezt követte egy Kovács András Ferenc verseiből összeállított koncert-előadás, a Jack Cole dalai. A szemle vendége volt a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagjai alkotta Loose Neckties Society zenekar, a következő napon pedig Sebestyén Csaba színész, rendező mutatta be Székely Csaba drámaíró egyszerű történetét, a Szeretik a banánt, elvtársak? címűt.

Az előadás után Simon Lajos, a Zenthe Ferenc Színház igazgatója és Susán Ferenc produkciós vezető beszélgetett Kelemen Hunorral, az RMDSZ ügyvezető elnökével is. A politikus – csakúgy mint Toró Tamás – elsősorban arra volt kíváncsi, hogy az elmúlt években hogyan építkezett a tarjáni társulat, hiszen e tapasztalatok segíthetik egy brassói magyar színház megalakítását.

Torokszorító érzés

P. Kerner Edit előadóművész, színésznő a korábbiakban főként a felvidéki magyar közönség előtt lépett fel, s mindig azt a szeretetet érezte, amely az elmúlt napokban a két erdélyi városban még fokozódott. Kitörő lelkesedéssel fogadták a társulatot és nagyon hálásak voltak, hogy kedvükért az anyaországbéliek vállalták a hosszú buszos utazást. Torokszorító élmény volt átélni a szűnni nem akaró vastapsot, a családok szíves vendéglátását. Ezért felelősség is képviselni a magyar nyelvű kultúrát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában