kultúra

2019.07.01. 06:50

Értékőrzés és -teremtés jellemzi a 65 éves Palócföldet

1954-ben – a Hazafias Népfront megyei bizottsága és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat nógrádi szervezete égisze alatt – jelent meg először a Palócföld című, brosúra formátumú, döntő mértékben kulturális tartalmú – de a termésátlagról is értekező – kiadvány, amely a későbbiek során fokozatosan vált irodalmi, művészeti, közéleti folyóirattá. Az alapítás 65. évfordulójáról az ünnepi könyvhét keretében a minap emlékezett meg a mindmáig megjelenő lap szerkesztősége a kiadó Balassi Bálint Megyei Könyvtárban.

Csongrády Béla

Bódi Tóth Elemér költő (balra) és Erdős István (író) is visszaemlékezett a lap múltjára

A megjelenteket – köztük az egykori és mai szerkesztőket, szerzőket, intézményvezetőket és mindenekelőtt az olvasók képviselőit – Gréczi-Zsoldos Enikő főszerkesztő, egyetemi adjunktus köszöntötte, s felhívta a figyelmet a Bóna Kovács Károly Galériában az évforduló tiszteletére rendezett, koncepciózusan összeállított kiállítás látnivalóira. Ezek élére joggal kerültek a lap rangos elismerései, kitüntetései: a Madách-díj, Salgótarján Pro Urbe díja és a Nógrád Megyei Értéktár Nógrádikum címe.

Bódi Tóth Elemér költő (balra) és Erdős István (író) is visszaemlékezett a lap múltjára

A fotókon, leveleken megjelennek a korábbi főszerkesztők, feltűnnek jeles művészvendégek – mások mellett Kass János, Lezsák Sándor, Tandori Dezső, Zalán Tibor – a tárlókban megtekinthetők a különböző korszakokat reprezentáló egyes lapszámok, a Palócföld-Könyvek-sorozatban napvilágot látott kötetek, s megnézhetik az érdeklődők a 65. évfordulóra kiírt logópályázat valamennyi díjazott és győztes tervét is.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntőjében azokat az értékeket hangsúlyozta, amelyek felszínre hozatalában, megismertetésében, népszerűsítésében, új értékek életre hívásában elévülhetetlen szerepe volt és van a Palócföldnek. Mindezért köszönet jár minden eddigi szerkesztőnek, helyi és megyén kívüli szerzőnek, művésznek, tudományos szakembernek.

Gréczi-Zsoldos Enikő meghívott beszélgetőpartnerei közül elsőként Erdős István író – aki a hatvanas évektől a kulturális apparátus munkatársaként vett részt a közéletben – emlékezett vissza főként a Csukly László főszerkesztette, s például a Csikász István, Jobbágy Károly, Vihar Béla költők fémjelezte időszakra. Elmondta, hogy miért hiúsult meg Ratkó József főszerkesztő kinevezése.

Bódi Tóth Ele­mér költő fiatal újságíróként Vas megyéből érkezett az 1964-ben indult megyei napilaphoz, a Nógrádhoz és később mint kulturális rovatvezető, a hétvégi mellékletek szerkesztője kollegiális viszonyt ápolt lényegében minden akkoriban jegyzett alkotóemberrel. Ádám Tamás – aki hosszú évekig élt és dolgozott Balassagyarmaton s nemrégiben telepedett le Csesztvén, ennélfogva mint nyugat-nógrádi költő kapott meghívást – az első verseinek 1982-es megjelenését köszönheti a Palócföldnek, de legutóbbi, a tizenkettedik kötetét, az Anyám könyvét szintén a jubiláns folyóirat jelentette meg.

2019/2-es szám

A duplán ünnepi alkalomra megjelent új – idei kettes – szám is természetesen a 65. évfordulót állítja középpontba Baráthi Ottó laptörténeti áttekintése, valamint két egyéb írás kapcsán. Gazdag a szépirodalmi rovat is, míg a képzőművészeti rovatban Dávid Zsuzsanna beszélgetése olvasható a lap illusztrációit készítő Párkányi Raab Péter szobrászművésszel. Az In memoriam rovat Kerényi Ferenc Madách-kutatóra és Ady Endrére emlékezik. Ugyancsak kiemelendő Képíró Ágnes interjúja Pomogáts Bélával az 1956-os szerepvállalásáról.

 

Címkék#Palócföld

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában