Programajánló

2018.05.16. 16:51

Pünkösd: nagyszerű kikapcsolódási lehetőség Hollókőn

Pünkösd vasárnapján a népszokásokat idézik fel a világörökségi Hollókőn, így az áldásosztást vagy a pünkösdi királyválasztást, hétfőn pedig várjátékkal várják a Nógrád megyei faluba látogató­kat – tájékoztatta az MTI-t a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Nool

Kelecsényi Péter elmondta: a húsvét mellett a pünkösdre készülnek legjobban a hollókőiek, ezen az ünnepen emlékeznek meg arról, hogy a húsvét utáni ötvenedik napon a Szentlélek kiáradt az apostolokra. Ezt az ünnepet nagy becsben tartják a mélyen katolikus palócok is.

Hollókő ófalujában vasárnap egész napos programmal várják a látogatókat. Lesz pünkösdi áldásosztás, néptáncoktatás, kézműves- és gasztronómiai vásár. Tartanak népzenei koncerteket, és lehet nevezni a Hollókő Pünkösdi Királya cím elnyerésére is, a versenyben népi ügyességi feladatokat kell teljesíteni.

Az ófalu udvaraiba betérők részt vehetnek népviselet-bemutatón, de be is öltözhetnek, és megtanulhatják a jellegzetes viseletek elkészítésének rejtelmeit: a lajbi pitykézését vagy a rakott és vasalt szoknya készítését. Lesz olyan udvar, ahol a keresztszemes hímzést, máshol a palóc népdalgyűjtéseket mutatják be az érdeklődőknek.

Kiemelt fotó: holloko.hu

Címkék#Hollókő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában