fakanálforgatók

2019.05.04. 15:15

Nyúlhúsból varázsoltak ételcsodákat Nemtiben

Méltatlanul háttérbe szorult a magyar konyhában a nyúlhús, holott egészséges, tápláló és változatos ételek készíthetők belőle, egyszerűen. Ezt bizonyították a fakanálforgatók Nemtiben, a nyúlból készült étkek hagyományos főzőversenyén.

S.K.

Fontos lenne, hogy legalább hetente egyszer a magyar családok asztalára kerülhessen az egészséges, koleszterinszegény húsból készült étel

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hüvösi Csaba

Egykor igen jelentős volt a nyúltenyésztés itt, idővel azonban felszámolták a legtöbb tenyészetet. Régen minden család tartott nyulat, cserélgették egymással a szomszédok, rokonok. Manapság azonban már kevesen tartják e jószágot.

Méltatlanul mellőzük

Országos kampányt indított a nyúlhúsfogyasztás népszerűsítésére még 2017 nyarán a Földművelésügyi Minisztérium. Nagy István parlamenti államtitkár – a kampány fővédnöke – akkor elmondta: Európa legnagyobb nyúlhúsexportőre Magyarország, ennek ellenére, a belföldi nyúlhúsfogyasztásban a rangsor végén kullogunk. Hazánkban mindössze fejenként 2–3 dekagrammot fogyasztunk ebből az egészséges húsfajtából évente, míg a mediterrán országokban ez a mennyiség meghaladja a 2 kilogrammot.

Bozsik László, a Palóc Grillszövetség elnöke, a Szabadtűzi Lovagrend tagja – aki maga is nemti lakos – elmondta, hogy a kezdetek kezdetén azzal a nem titkolt céllal rendezték meg – elsősorban a gasztronómia jegyében – az első nyúlfesztivált, hogy segítsen ismét felfejleszteni a házi kisállattenyésztést. Nem kevésbé fontos szempont volt az otthon megtermelt, „vegyszermentes” alapanyagokból készített magyaros, falusias ételek népszerűsítése, a község jó hírnevének öregbítése és a közösségépítés.

Hozzátette, hogy csapatuk több mint egy évtizede jár különféle főzőversenyekre és végzi misszióját: a hagyományos palóc ételek bemutatását és népszerűsítését.

– Mindenhol nagy sikere van az ételeinknek, amelyeket mi úgy készítünk el, ahogy azt a szüleinktől, nagyszüleinktől tanultuk. Szeretnénk, ha nem csupán hagyományként, hanem mindennapi valóságként élne tovább ez az örökség – hangsúlyozta Bozsik László:

A grillszövetség elnöke rámutatott: nyúlból készült eledelek versenyét sokáig sehol nem tartottak hazánkban. És magát a nyúlhúst is méltatlanul mellőzte, mellőzi a magyar konyha, holott egészséges, koleszterin- és zsírszegény, s könnyen emészthető. Fontos lenne, ha legalább hetente egyszer a magyar családok asztalára kerülne.

Fontos lenne, hogy legalább hetente egyszer a magyar családok asztalára kerülhessen az egészséges, koleszterinszegény húsból készült étel
Fotó: Hüvösi Csaba / N.M.H.

2013-ban a Palóc Grillszövetség kitalálta hát, hogy Nemtiben életre hív egy rendezvényt a nyúlfogyasztás népszerűsítésére. Azóta nem volt megállás: mára tekintélyes gasztronómiai versennyé nőtte ki magát a fesztivál. A múlt hétvégén is tucatnyi csapat ragadott fakanalat a Mátra lábánál, bizonyítva, hogy a nyúlhúsból számos ízletes étel elkészíthető, a levestől kezdve a sültön át a pástétomig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!