Nógrád megye

2018.03.04. 15:24

Nyolc önkormányzat örülhet újabb forrásoknak

Balassagyarmaton környezetbarát szemléletű városrehabilitációs projekt valósulhat meg 238,5 millió forintból, további két nógrádi település is százmillió feletti támogatást kapott fejlesztései megvalósítására. Az örömhír a minap érkezett a nyolc érintett önkormányzathoz – közölte portálunkkal Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke.

Faragó Zoltán

A regionális Operatív Programok Irá­nyító Hatósága nyolc nógrádi pályázat esetében döntött újabb 606 millió forint vissza nem térítendő támogatásról – tudtuk meg Skuczi Nándortól.

A nagyobb nyertesek fejlesztései

Balassagyarmat alpolgármestere, Csach Gábor a nool.hu kérdésére elmondta, hogy a támogatásból a város délnyugati szélén a Honti, az Algőver, a Vak Bottyán és a Perczel Mór utcák határolta, jelenleg elhanyagolt területet rekultiválják. Parkosítanak majd, hogy pihenő­helyül szolgáljon elsősorban a környéken élő idősebb nemzedékeknek. Ugyanakkor a tervek szerint a felújítással érintett területen építik fel Nógrád megye legnagyobb extrémsport-központját is.

Mátraterenye polgármestere, Gecse László portálunknak elmondta, hogy Nádúj­faluban új szolgáltatásként csaknem százmillió forintos ráfordítással alakítják ki a tizenkét férő­helyes bölcsődét. Hozzátette: nagy örömmel fogadták a döntést, hiszen sok idő után újra gazdagíthatja majd a települést bölcsőde is. Nagy előnyt jelent ez a falunak, hiszen a dolgozó környék­beliek egyszerűbben elhelyezhetik így a gyermekeiket. A kicsik négyéves korukig is a bölcsődében maradhatnak, így a helyi óvodáskorúak nagy számából adódóan is további segítséget jelent az új szolgáltatás megvalósítása. A polgármester végül azt is elmondta, hogy a régi óvoda épületét bővítik, valamint eszközöket és játékokat is vásárolnak az elnyert összegből.

Karancsalja polgármestere, Sulyok Oszkár Jánosné telefonos megkeresésünkre elmondta: a Napfény Óvodát torna­szobával bővíthetik, illetve a meglévő épület csoportszobáinak átalakítására fordíthatják a pályázaton elnyert összeget.

– Ezzel a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) Nógrád megye számára rendelkezésre álló 41,13 milliárd forint forráskeretből már több mint 38 milliárd forint összköltségű projekt támogatásra került – közölte a közgyűlés elnöke. – A mostani támogatói döntéseknek köszönhetően Mátraterenye Nádújfalu településrészén új szolgáltatásként tizenkét gyermek fogadására alkalmas bölcsődét alakítanak ki csaknem 100 millió forintos ráfordítással. Karancsalján a Napfény Óvodát fejlesztik 103 millió forintból. Balassagyarmaton egy „zöld” szemléletű komplex városrehabilitációs projekt valósulhat meg, 238,5 millió forint támogatási keret felhasználásával.

Előbbi támogatások mellett Nógrádkövesden önkormányzati épületek – óvoda és orvosi rendelő – energetikai korszerűsítését végzik el 33,7 millió forint értékben, míg a határmenti Ipolyszög községben a Balassagyarmati Központi Óvoda Ipoly-parti „Csipcsirip” Tagóvodája és a Községháza épületeinek energetikai korszerűsítése valósul meg mintegy 35 millió forintból.

Mihálygergén az önkormányzat tulajdonában lévő Csicsergő Óvoda épületének energiatudatos korszerűsítése történik meg megújuló energia felhasználásával, 21,8 millió forint keretből. Nógrádsipek önkormányzata a pályázat keretében a polgármesteri hivatal épületének energetikai korszerűsítését kívánja megoldani, 43,5 millió forintos ráfordítással, Csécse önkormányzata pedig a csaknem 30,5 millió forintos támogatás segítségével a falu nemzetiségi irodájának energetikai korszerűsítését végezheti el – közölte Skuczi Nándor.

A nyertesek a hivatalos értesítést tegnap kapták meg.

Ezzel a megyénk fejlődése érdekében végzett munka nem áll meg, hiszen a projekteknél rövidesen megtörténik a támogatási szerződések megkötése, majd ezt követően kezdődhet a fejlesztések megvalósítása.

Kiemelt fotónkon: Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke jó híreket közölhetett – Beküldött fotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában