húsvéti fesztivál

2019.04.22. 19:45

Hollókőn tudják, mi az a locsolás: lány nem maradt szárazon

Az elmúlt hétvége nagy egyházi szertartásai mellett hétfőn már az önfeledt ünneplésen volt a fő hangsúly.

P. B.

Hollókőn húsvét idején eltűnik a csend a település utcáiról és megtelik élettel. Ez idén sem volt másként, hiszen a hagyományos húsvéti fesztiválra több ezer látogató érkezik minden évben szerte az országból és külföldről is.

A macskaköves utáckon sétálva mindenki magával ragad a hollókői Húsvét hangulata. Mindenhol festett tojások, díszített nyulacskák és persze gyönyörű népviseletbe öltözött lányok, akik énekelve és táncolva várják a szép szál legényeket, hogy meglocsolják őket egy-egy tojásért vagy szál virágért cserébe.

Persze nem csak a hagyományőrző lányok kaptak a vízből, jutott bőven a vendégekre is. A három napos fesztivál során különböző programok várták azokat, akik úgy döntöttek a nógrádi falucskában ünnepelnek. Szombattól egészen hétfőig élvezhették a hagyományőrző műsorokat, a középkori mulatságokat a várban, de a gasztronómia szerelmesei sem unatkozhattak, hiszen különböző falusi ételeket kóstolhattak és le is kísérhették őket valamilyen itallal.

Húsvét hétfői rendezvényt tartottak több településen, például Kazáron és Bujákon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában