Kreatív tér

2019.01.02. 14:00

Gyerekeknek segítenek a Szécsény környéki önkéntesek

A 31 éves ukrán származású Kalashnik Maria önkéntesként érkezett a hollókői Kreatív Térbe 2014-ben. Hét hónapot töltött el a faluban, s közben szerelmes lett egy magyar fiúba, akivel később összeházasodtak és Nagylócra költöztek. Maria jelenleg az Egyesek Ifjúsági Egyesület alelnöke és az önkéntes projekt koordinátora. Munkájáról és az itteni életéről pedig blogot vezet.

Lászlók Judit

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hüvösi Csaba

Maria számára nem ismeretlen munka az írás, hiszen Ukrajnában újságszerkesztőként is dolgozott. Ezenkívül egy önkéntesek által közösen szerkesztett, angol nyelvű webnaplóba is szokott írni, és saját blogot is vezet.

– Ukrajnában falun élő emberekkel dolgoztunk, és azt láttam, hogy valójában ők azok, akik tesznek valamit a fejlődés érdekében. Ezért döntöttem úgy, hogy én is egy kis faluban leszek önkéntes és gyerekekkel szeretnék foglalkozni. A saját blogomat pár hónapja vezetem. Itt a munkakörömön kívül a saját tapasztalataimat is megosztom az olvasókkal – nyilatkozta Kalashnik Maria .

Maria és az önkéntesek jelenleg Szécsény környékén dolgoznak. Az egyesület pedig az ott működő Jelenléti Házak munkáját is segíti.

Fotó: Hüvösi Csaba / N.M.H.

– A korábbiakhoz képest sokkal több lehetőségünk van most. Óvodákba és iskolákba is eljárunk, sőt a szülőkkel is tartjuk a kapcsolatot. A foglalkozásokon a külföldi tapasztalatainkat is át tudjuk adni a gyerekeknek. Lényegében minden önkéntes a saját kultúráját ismerteti meg velük – mondta Maria.

Az egyesület székhelye Budapesten található, de több országban is jelen vannak és többféle tevékenységet is folytatnak. Hosszú távú nemzetközi együttműködés részeként jött létre a projekt. A küldetésre 17 és 30 éves kor közötti fiatalokat várnak. A szécsényi szervezetnél most kilenc, főként európai, önkéntes dolgozik, akik közül a legidősebb 26, a legfiatalabb 18 éves. Ők tíz hónapot tölthetnek el a városban. Néha azonban előfordul, hogy nem tudják kitölteni a teljes időt, mert közben állást kapnak vagy felveszik őket az egyetemre, ezért haza kell utazniuk. Ebben valaki tovább maradhat mint tíz hónap.

– A világ minden tájáról érkeznek hozzánk önkéntesek, például az Egyesült Államokból, Dél-Koreából, Kolumbiából és még sorolhatnám. A legtöbbször azonban olyanok jönnek hozzánk, akik elvégezték az egyetemet és szeretnének megismerkedni egy másik kultúrával. Ennél az egyesületnél csak egyszer lehet valaki önkéntes. A résztvevők támogatást is kapnak munkájukért, amiből fedezniük kell az itteni költségeiket, viszont a szállást mi biztosítjuk számukra – tette hozzá az egyesület alelnöke.

Az önkéntesek főleg gyerekekkel foglalkoznak, de nem zárkóznak el attól, hogy idősekkel is tartsák a kapcsolatot.

– Idén hárman szándékoztak idősek otthonában dolgozni. Hazájukban is ezzel foglalkoztak, ezért tudni szerették volna, hogy itt hogyan működik a rendszer. Felvettük a kapcsolatot a szécsényi idősek otthonával, így négy hónapja már oda is járhatnak önkénteseink. Az idősek nagyon örülnek a jelenlétünknek, akárcsak a gondozók – árulta el a projektvezető.

Az egyesület munkáját a környékbeli fiatalok is segíthetik, mivel Szécsényben ingyenes angol klubot vezetnek, amelyhez bárki csatlakozhat. Ezen kívül egy új programot is indítottak.

– Idei új projektünk lényege, hogy személyesen tudjunk értekezni az önkormányzati képviselőkkel, iskolavezetőkkel és a Jelenléti Házak vezetőivel, hogy segíthessük egymás munkáját. Továbbá különböző helyi rendezvényekhez is próbálunk csatlakozni az önkéntesekkel. Fontos, hogy a helyi fiatalok és a gyerekek is megismerjék más országok kultúráit. Tapasztalataim szerint ritkán utaznak külföldre, vagy ha igen, akkor nem azért, hogy tanuljanak, vagy tapasztalatot szerezzenek. Egy nap alatt egyébként sem lehet egy kultúrát megismerni – mondta Maria.

Jövőre újabb tíz önkéntes érkezését tervezik, azonban a számukra fenntartott jelenlegi szállás a jövő évtől már nem lesz elérhető. Próbáltak új házat találni, de eddig nem jártak sikerrel. – Bízunk abban, hogy januárig – ekkor érkeznének az új önkéntesek – találunk számukra megfelelő szállást. Fontos lenne, hogy legyen egy állandó helyünk, mert úgy több önkéntest fogadhatnánk. Ha Szécsény környékén valaki szeretne angolt tanulni, jó lehetőség, hogy szállást adjon egy-két hónapra egy önkéntesnek, s vele gyakorolja a nyelvet – nyilatkozta a projektkoordinátor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!