Kevesebb termés

2019.02.03. 07:00

Kevés a burgonya és a hagyma: megyei megoldást keresnek

Országszerte kevesebb burgonya és hagyma termett tavaly, így megyénkben is. Emiatt magasabbak az árak.

Tóth-Nagy Orsolya

Ősz óta folyamatosan emelkedik a burgonya ára a boltokban, mostanra több mint a duplájára nőtt

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hüvösi Csaba

A burgonya kezdeti fejlődése az aszályos időszakra tevődött, ezért a tőszám-beállottság sok helyen alacsonyabb volt az optimálisnál – mondta el lapunknak Szandai József, a Nemzeti Agrárkamara Nógrád Megyei elnöke.

– Aki aszályban nem öntözött, az gyenge, legfeljebb közepes termést kapott. A csapadékosra fordult időjárás már kedvezett, de azokon a helyeken, ahol több csapadék hullott, belvíz is kialakult, és az állomány víz alá került.

Hozzátette: a burgonyabogárral is sok probléma volt, a kedvezőtlen időjárásnak a hatása a termésmennyiségben is megmutatkozik.

 

Az idei termésátlag országosan 24 tonna volt, szemben az optimális 40 tonnával.

 

– Fél évszázad alatt a tizedére csökkent a burgonya termőterülete hazánkban – közölte az elnök. A termés javát Csongrád, Bács-Kiskun, Pest, Szabolcs megye adja.

Nemcsak a burgonyaterméssel van gond, hanem a hagymával is.

– A vöröshagyma termelői átlagára az elmúlt években erősen ingadozott. A termelők beszámolói szerint 2018 alacsony árakkal indult, majd az európai 30 százalékos terméskiesés miatt jelentősen emelkedett, a magas ár jellemző volt később is. Tavaly az elmúlt kilenc év legmagasabb termelői átlagára alakult ki. Ezt a hazai hozamkiesések miatt sajnos a termelők nem tudták kihasználni – árulta el az elnök. A burgonya éves drágulása átlagosan 41, a hagyma 69 százalékot ért el.

Ősz óta folyamatosan emelkedik a burgonya ára a boltokban, mostanra több mint a duplájára nőtt
Fotó: Hüvösi Csaba / Nógrád Megyei Hírlap

A termelői versenyképesség növelésére a hagyma munkacsoport rendszeresen szervez fajtabemutatókat és szakmai konzultációkat. Terveik között szerepel olyan, a vörös- és a fokhagymára vonatkozó szakmai és marketingprogram kidolgozása, ami a hozamnövelésre, a nemesítésre, a tárolókapacitásra és a prémium minőségű termék fogyasztókhoz való eljuttatására fókuszál.

Azzal kapcsolatban, hogy mi lenne a megoldás a problémára, az elnök elmondta: örvendetes lenne a félkész termékek jelenlegi 3–5 százalékos arányát növelni. A fogyasztás élénkítéséhez a burgonyaágazatban is szükség van a marketingre, elengedhetetlenek a termelői együttműködések, a közös értékesítés. Ez nem csak az árak ingadozását mérsékelné, hanem a feldolgozást is előnyösebb helyzetbe hozná.

– Az erős feldolgozóipar hiányát megszenvedi az ágazat, amit némileg ellensúlyoz, hogy 2017-től a burgonya is részesülhet a zöldségnövények termeléshez kötött támogatásából – mondta Szandai József.

– Nekem 20 százalékkal lett csak kevesebb a termés a korábbiakhoz képest – mesélte a pásztói Nagy István, aki évek óta termel burgonyát. Hozzátette: sok ismerősének 40 százalékkal is csökkent a mennyiség, a minőség is gyengébb volt. A visszaesést a vöröshagymánál is tapasztalta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!