tábor

2019.03.22. 14:00

Játszva tanulhatnak és tanulva játszhatnak az ifjú jazz zenészek Tarjánban

Már három és fél évtizede ad otthont a megyeszékhely a Nemzetközi Dixieland Fesztiválnak, amely programra immár ötödik éve hangolódhatnak a fiatalok Salgótarjáni Ifjúsági Jazz Tábor segítségével. Az előkészületekről a tábor vezetője, Gyetvainé Szorcsik Angéla mesélt.

Veres Edina

Tavasszal folytatódik a hagyomány: ifjú ajkaknak köszönhetően ismét felcsendülhet a jazz a táborban

Forrás: N.M.H.

Idén áprilisban immár harmincötödik alkalommal lép főszerepbe a dixieland Salgótarjánban, ám a fesztivál előtt számos programmal hangolódhat a fiatalabb korosztály a nagy múltú zenei rendezvényre.

Gyetvainé Szorcsik Angéla, a Lélekpendítők Társaságának elnöke elmondta: megyénkben a kulturális, illetve a művészeti élet magas szinten zajlik és ebben a fiatalabb korosztály is képviselteti magát. A társaság elnöke továbbá azt is kifejtette, annak érdekében, hogy ezt a folyamatot támogatni tudják, hagyományosan szerveznek a fesztivál előtt a gyerekeknek egy jazztábort.

Tavasszal folytatódik a hagyomány: ifjú ajkaknak köszönhetően ismét felcsendülhet a jazz a táborban

Fotó: N.M.H.

– A társaságunk évek óta együtt dolgozik a Nógrád megyében székelő oktatási és kulturális intézményekkel, valamint a civil szervezetekkel annak érdekében, hogy a tehetséges fiatalokat hangsúlyosabban bevonjuk az itt zajló művészeti eseményekbe. Az előző évek tapasztalatai bebizonyították, hogy a megyénkben van igény egy – az évente megrendezett Nemzetközi Dixieland Fesztivál eseményeihez kapcsolódó – tábor szervezésére, amelyben a művészeti iskolákban tanuló, jazz-zenét kedvelő, valamint azt szívesen játszó növendékei vehetnek részt. Így jött létre ezelőtt öt évvel a Salgótarjáni Ifjúsági Jazz Tábor, amelynek idén Somoskőújfalu ad otthont április 23–27. között – mondta Gyetvainé Szorcsik Angéla:

– A fiatalok egy pár napos intenzív gyakorlás-tanulás után közel egyórás koncertet adhatnak a 35. Nemzetközi Dixieland Fesztivál keretében április 27-én, a Beszterce téren felállított szabadtéri színpadon. A táborozóknak ez teljes bekapcsolódási lehetőséget jelent a fesztivál eseményeibe: játszva tanulhatnak és tanulva játszhatnak. Büszkén mondhatom, a gyerekek a tábor ideje alatt olyan oktatóktól sajátíthatják el a dixieland fortélyait, akik értékes szakmai tapasztalatok mellett tanítási gyakorlattal is rendelkeznek, tehát igazi kiválóságok a magyar jazz-zenében. Bízunk benne, hogy a kiváló és ismert muzsikusokkal – Gyárfás István, Szabó Gábor-díjas művésztanár és előadóművész, Winand Gábor művésztanár és előadóművész, valamint Csík Adolf művésztanár és előadóművész – való együtt zenélés felejthetetlen élményt és tanulási lehetőséget jelent a tábor résztvevői számára – tette hozzá.

Gyetvainé Szorcsik Angéla hozzáfűzte: az ingyenes táborba azoknak a 13 és 25 év közötti fiataloknak a jelentkezését várják március 31-ig, akik érdeklődést tanúsítanak a jazz-zene iránt, hangszeren jól játszanak vagy énekelnek, illetve állami vagy alapítványi művészoktatási intézményben tanultak, vagy jelenleg is ott folytatják tanulmányaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!