hazaszeretet

2019.04.13. 06:52

Járásonként egy század alkotja a megyei zászlóaljat

Folyamatos megyénkben az önkéntes területvédelmi tartalékos állomány kiképzése a Magyar Honvédség (MH) 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred Nógrád megyei illetékességű zászlóaljának irányítása alatt. A tavaly októberben létrejött alakulat jelenleg Nógrádban hat századdal rendelkezik, járásonként van egy ilyen.

Palchuber Kinga

Lövészet a sóshartyáni lőtéren. Az önkéntesek bizonyíthatják rátermettségüket

Forrás: N.M.H.

Fotó: Hüvösi Csaba

Jelenleg az érvényes szerződéssel rendelkező nógrádi tartalékosok száma országos szinten is kiemelkedő. Ez a megyében élők létszámát figyelembe véve különösen szép eredmény. Hamarosan a kétszázadik nógrádi önkéntes is aláírja szerződését, hogy a Magyar Honvédség területvédelmi tartalékos állományának elhivatott tagjává váljon.

Katonásdi kiképzéstől eskütételig

Jelenleg három településen – Salgótarjánban, Pásztón és Nagylócon – öt csoporttal zajlanak gőzerővel a tízmodulos kiképzések. Március végén pedig egy újabb csoport is megkezdi katonai felkészítését a megyeszékhelyen. A jelentkezési lehetőség állandó a salgótarjáni toborzóirodán, a járási kormányhivatalokban, az interneten. Az önkéntes szolgálati forma iránt érdeklődőknek lehetőségük van arra, hogy előzetes egyeztetést követően személyesen megtekintsenek egy kiképzési foglalkozást.

Június 1-jén a szécsényi várkertben három megye tartalékosai esküdnek fel ünnepélyesen a haza szolgálatára. Az esemény családi programnak is kiváló lehet, ugyanis több szakmai bemutató és a szolnoki helyőrségi zenekar produkciója is színesíti a napot.

Gáspár M. Levente alezredes, a Nógrád megyei illetékességi területen működő 25. területvédelmi zászlóaljának parancsnoka elmondta: a nógrádi emberek intenzíven érdeklődnek a szolgálat iránt.

– Megyeszerte sokan akarnak tenni a hazáért, szűkebb életkörnyezetük és családjaik megóvásáért. A létszám folyamatosan bővül, bár van lemorzsolódás is, de ez inkább lakóhelyváltási, munkahelyi, vagy családi okokból történik – mondta a parancsnok.

Kiemelte: a résztvevők táborát elsősorban a harmincas korosztály erősíti, de a fiatal felnőttek és az idősebb generáció tagjai között is szép számban akadnak olyan lelkes és hazaszerető jelentkezők, akik boldogan vállalják a kiképzéseket.

A tartalékosok az alapfelkészítésen túl számos egyéb feladatot is vállalhatnak: többek között újabb modulokat végezhetnek el, amelyek vegyvédelmi ismeretekkel, vagy éppen maroklőfegyver- és kézigránát-használati jártassággal gazdagítják a résztvevőket.

A szolnoki MH 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárral közös kiképzés és gyakorlat után a vélemény igen pozitív volt szűkebb hazánk önkénteseiről, derekasan helyt álltak minden téren. Szintén választható és népszerű a megyei tartalékos állomány körében a katonai közelharc- és kézitusacsoport, ahol a tartalékosok akár szabadidejükben is elsajátíthatják kiképzőjüktől a speciális fogásokat. Az önkéntesek többek között Ecsegen, Balassagyarmaton és Szurdokpüspökiben már tartottak efféle bemutatókat, legközelebb pedig a héhalmi Böllér Bajnokok Ligája rendezvény programjának keretében bizonyítják majd rátermettségüket.

Lövészet a sóshartyáni lőtéren. Az önkéntesek bizonyíthatják rátermettségüket
Fotó: Hüvösi Csaba / N.M.H.

– Ezek mind olyan lehetőségek a szolgálat alatt, amelyek nagyon sok élményt nyújtanak a résztvevőknek, s lendületet adnak a további feladatok elvégzéséhez is – mondta a zászlóaljparancsnok.

Gáspár M. Levente alezredes büszke az eddig elért nógrádi sikerekre, amelyet elsősorban az önkéntesek motiváltságában és a lelkesedésében lát. A kiképzések végére olyan bajtársias viszony alakul ki az állomány tagjai között, amely a civil életben ritkán érhető tetten, és amely még a kiképzőknek is pluszerőt ad a folytatáshoz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!