Kiállítás

2019.02.04. 14:00

Hidat képező tárlat nyílt Szécsényben

Kulturális hidat jelent a Felvidék és Nógrád megye között a Gyurkovits Ferenc alkotásaiból rendezett kiállítás. A Losonc festőjének is nevezett Gyurkovits Ferenc képeit a magyar kultúra napja alkalmából tekinthetik meg az érdeklődők a Kubinyi Ferenc múzeumban.

Szenográdi Ferenc

Stayer László, Iveta Kaczarová, Németh Bozó Andrea, Skuczi Nándor és Csúsz Péter a megnyitón

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Szenográdi Ferenc

Az ünnepélyes megnyitón, melyen a losonci Serly Kamarakórus működött közre, szlovák és a magyar oldalról is az együttműködés, összetartozás fontosságát hangsúlyozták. Csúsz Péter, a Besztercebánya Megyei Önkormányzat déli járásainak megbízottja szólt arról, hogy a kiállítás a határ két oldalán lévő intézmények közös akaratából valósult meg. Örömét fejezte ki, hogy az utóbbi időben felerősödött a két megye kapcsolata, amelyet ez a kiállítás is bizonyít.

Baráti látogatás alkalmával szeretett bele Losoncba

Gyurkovits Ferenc 1876-ban született Budapesten, az iparművészeti tanulmányait is ott végezte. Párizsba költözött, ahonnan egy év után Münchenbe telepedett át. Ott 1903-ban beiratkozott az akadémiára, annak elvégzése után műtermet nyitott, megnősült. Feleségét korán elvesztette, halálát nem tudta feldolgozni, ezért otthagyta a várost, Magyarországra költözött. Egy baráti látogatásnak köszönhetően ismerte meg Losoncot, amelyet megszeretett és ott folytatta tovább művészeti pályafutását. Megnősült, családot alapított. A történelem viharai többször is megérintették. Az első világháborút követően Losonc az akkor alakult Csehszlovákiához került, ami nagy törést jelentett életében.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke a több területen is gyümölcsöző kapcsolatra hívta fel a figyelmet. Elmondta: ez a kulturális esemény az együtt élő népek akarata, hiszen Gyurkovits Ferenc történelmi korszakokon átívelő életét a festészet eszközeivel is megörökítette.

Iveta Kaczarová, a losonci Nógrádi Múzeum és Képtár igazgatója örömét fejezte ki, hogy Szécsényben is bemutathatják a múzeum tulajdonában lévő Gyurkovits-alkotások egy részét. Elmondta, hogy jó szakmai kapcsolatot ápolnak Nógrád megye múzeumaival, barátként érkeztek Szécsénybe. Stayer László, Szécsény város polgármestere többek között kifejtette Losonc és Szécsény városok jó együttműködését.

Dr. Limbacher Gábor, a Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatója felvázolta Losonchoz, a Felvidékhez fűződő régi kapcsolatát. Megköszönte, hogy kérésének eleget téve sor kerülhetett a kiállításra.

Németh Bozó Andrea, a losonci Nógrádi Múzeum és Galéria művészeti vezetője, a kiállítás kurátora, „közelebb hozta” az alkotót és munkásságát a jelenlévőkhöz. Gyurkovits többedmagával alakította meg a besztercebányai festői egyesületet. A történelmi viharok, a családi tragédiák, felesége és két gyermekének a halála ellenére is meg tudta őrizni alkotókedvét.

Stayer László, Iveta Kaczarová, Németh Bozó Andrea, Skuczi Nándor és Csúsz Péter a megnyitón
Fotó: Szenográdi Ferenc / Nógrád Megyei Hírlap

Losonc festője 1968-ban hunyt el. Munkásságára nagy hatással volt a müncheni akadémia, az impresszionizmus. A kiállítás e gazdag munkásság egy-egy részletét mutatja be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!