Tömegközlekedés

2018.12.11. 17:30

Elektromos busszal érkezett a jövő Nógrád megyébe

Másfélmilliárd forintos rendkívüli fejlesztési támogatásnak köszönhetően új elektromos busszal gazdagodott a megyeszékhely. A járművet kedden adták át.

Tóth-Nagy Orsolya

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hüvösi Csaba

A BYD által az országban elsőként gyártott elektromos buszt kapott a város a Közösségi e-mobilitás elindítása Salgótarjánban című projekt keretében. Az ünnepélyes eseményen Pomázi Gyula, az ipari stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott, hogy az életszínvonal növeléséhez hozzájárulnak a gyors, biztonságos és kényelmes közlekedési rendszerek.

Jól szerepelt a teszten

A gyár által leszállított busz alacsonypadlós, 12,05 méter hosszú, kéttengelyes, háromajtós, elektromos meghajtású és egy feltöltéssel akár 250 kilométert képes megtenni.

Ugyanezen autóbusztípus egy korábbi (kétajtós) verzióját hat évvel ezelőtt tesztelte a BKV. A kéthetes próbaüzem tapasztalatai akkor összességében pozitívak voltak. A BYD honlapján található típusbemutató szerint a buszban lévő rendszer fékezéskor képes a fellépő energia egy részének visszatáplálására, ennek mértékéről azonban nem közöltek információkat. A BYD első európai üzemcsarnokát egyébként tavaly áprilisban, Komáromban adták át, szeptemberben pedig már le is gördült az első elektromos busz a gyártószalagról. A teljes kapacitás elérésekor a gyárban évente 400 elektromos busz készülhet, amelyek európai nagyvárosok útjain futnak majd.

– A kormány egyik fő célja a közösségi közlekedésben, hogy az eddigi utasok megtartása mellett tovább növekedjen az utasszám olyan jellegű szolgáltatások biztosításával, amelyek a kényelmet, a biztonságot és a környezeti kibocsátást helyezik előtérbe. Ennek eléréséhez szükség van többek között szinkronizált és összehangolt menetrendekre, egységes jegyrendszerre, valamint az utazásszervezés rendszerére, amelynek kiépítésével sokkal hatékonyabban lehet a hazai közlekedést szervezni – mondta Pomázi Gyula.

A helyettes államtitkár hozzátette: ezek az elektromos buszok jelentős mértékben hozzájárulnak a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez.

– Az új busz átadásával nagy lépést teszünk abba az irányba, hogy Salgótarján és hazánk is csatlakozni tudjon a nulla károsanyag kibocsátású közösségi közlekedést üzemeltető városokhoz, országokhoz – hangsúlyozta Pomázi Gyula.

A helyi önkormányzat célja, hogy javítsanak a jelenlegi helyzeten és megreformálják a város tömegközlekedését.

– A városvezetés eltökélt a környezetkímélő megoldásokban, a környezettudatos magatartásban és nevelésben, hiszen gazdag és ritka természeti kincs vesz minket körül. Ezt pedig óvni és védeni kell. Úgy ítéljük meg, hogy ez a jövő az autógyártásban és a környezettudatosságban is – hangsúlyozta Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, aki elmondta, hogy az autóbuszt a helyi tömegközlekedők számára kívánják használatba adni.

A városatyák bíznak abban, hogy már ez az egy jármű is segítség lesz az itt élőknek és remélik, hogy idővel tovább haladhatnak a megkezdetett úton és segíthetik a helyi tömegközlekedés korszerűsítését.

Fotó: Hüvösi Csaba / Nógrád Megyei Hírlap

Patrick Oosterveld, a BYD európai értékesítési igazgatója elárulta, hogy az elektromos busz tizenkét méteres, több mint kétszázötven kilométer megtételére képes és mintegy nyolcvan utas befogadására alkalmas. Ráadásul minden olyan modern megoldást tartalmaz, amely ma az iparágon belül elérhető.

– Bízunk benne, hogy megtapasztalják az emberek, mennyire megbízható modellek ezek a buszok. Örülünk, hogy részt vehetünk az első fázisban egy tisztább közlekedés felé tartó úton és hozzájárulhatunk ahhoz, hogy csökkentsük a károsanyag-kibocsátást. Ez is egy lépés afelé, hogy a városok utcáinak levegője tisztább legyen, hiszen nemcsak a ma emberei fognak ebből profitálni, hanem a gyerekeink és unokáink is – közölte az igazgató.

Uti Csaba Mihály, a KMKK Zrt. vezérigazgatója szerint az elektromos busz nagyon fontos mérföldkő a cég számára, hiszen egy új, világszínvonalú technológia érkezett vele Nógrádba. Dr. Simonyi Sándor, a BME ipari professzora, a Trigon Electronica Kft. ügyvezetője pedig a természet és az élővilág fontosságára és megóvására hívta fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!