Best of 2018

2018.12.30. 07:00

Egyedi alkotásokat valósít meg farönkökből a nógrádsipeki fafaragó

Megszámlálhatatlan tárgy dicséri az ügyes kezű fafaragó, Kanyó Balázs munkáját.

A nógrádsipeki fafaragó mesterről júniusban írtunk, akinek Nógrádsipeken a Dózsa György út 17. szám alatti ház műhelyeiben immár negyedszázada, szobrok formájában kelnek életre a különböző farönkök.

Balázs gyermekkorában megszállottan rajzolt. Általános Iskolai tanulmányai után mezőgazdasági gépésznek jelentkezett. Azonban hamar rádöbbent, hogy ez nem az ő „műfaja”. Egy év után áttért az épületasztalos-szakmára. Amikor az előírt gyakorlati munkákat elvégezte, az iskola műhelyében hozzáfogott kis tárgyakat kifaragni.

Szakvizsgáját követően fafaragómestereket keresett fel, hogy a különböző szakmai ismereteket elsajátítsa, szakkönyveket tanulmányozott, autodidakta módon képezte magát.

A művész belső kényszert érez arra, hogy mindazt, amit elgondol, fából kifaragva megvalósítsa. Elmondása szerint nem szeret kész alkotásokat másolni, az egyedi dolgok, amelyeket megálmodik, eltervez, az érdekel igazán. Sokat dolgozik megrendelésre, ahogy ő mondja, az embernek meg kell élnie, üres erszénnyel csak a kenguru szeret ugrálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában