fejlesztések

2019.04.10. 06:40

Egy nap alatt öt beruházást is átadtak Sóshartyánban

Számos fejlesztést adtak át kedden Sóshartyánban, amelyek célja a jövő építése. A település polgármesterét, Tóth Gabriellát idézve: a múlt megbecsülése nélkül nincs jelen, és nem építhető jövő. E gondolatot az első világháború hőseinek tiszteletére állított emlékmű avatása ihlette.

Veres Edina

Fotó: Bakos László

Nem mindennapi eset egy település életében, hogy egy nap leforgása alatt öt jelentős beruházást is átadnak, de Sóshartyánban ez történt kedden.

Tóth Gabriella úgy fogalmazott: az elmúlt egy-két év sikeres fejlesztéseit csokorba gyűjtve avathattuk fel megmutatva ezzel, hogy sok munkával és kitartással egy múltat tisztelő, jelent fejlesztő és jövőbe mutató fejlődési pályát teremthetünk.

A fejlesztések keretein belül több mint 4 millió forintból megvalósult a Szivárvány Óvoda és Egységes Óvoda-Bölcsőde eszközfejlesztése, 9 millió forintot meghaladó összegű támogatással új burkolatot kapott a Petőfi út, 46 millió feletti összegből a Gárdonyi Géza Általános Iskola Sóshartyáni Tagintézménye energetikai korszerűsítésen esett át. Emellett mintegy 91 millió forint összegből fejlesztették a település több utcát érintő vízvédelmi rendszerét is.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő beszédében kifejezte örömét amiatt, hogy vannak települések, amelyek fontosnak tartják a jövő építését és módot találnak az európai körülmények biztosítására a felnövekvő generáció számára. Az országgyűlési képviselő felvetette az óvoda udvarának és eszközparkjának korszerűsítési lehetőségét is, egy új pályázati kiírásnak köszönhetően.

 

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke szintén méltatta a települést, mondván: terveztek, pályáztak és most megvan az eredménye. A közgyűlés elnöke kifejtette azt is, hogy a fejlesztések mellett nagyon fontos olyan közösségek létrehozása, amelyek építik és szépítik a települést, valamint a szeretet és az összetartozás erejével képesek lehetnek megyénkbe visszacsábítani és helyben tartani a fiatalokat.

Dr. Becsó Károly országgyűlési képviselő elmondta: az orvosi rendelőt, bölcsődét, óvodát vagy iskolát építő vagy felújító települések bíznak a jövőben.

A korszerűsítések mellett átadtak egy olyan beruházást is, amellyel a múltnak kívánt emléket állítani a település önkormányzata.

– A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány XX. Század Intézetének pályázatán 3 millió forint összegű támogatást nyert településünk, amelynek köszönhetően felavathatjuk Tóth Dávid szobrászművész „Főhajtási hely az I. világháború sóshartyáni áldozatai, hősei előtt” című alkotását – mondta Tóth Gabriella polgármester. – A közelmúltban egy 1956-os emlékhelyet adtunk át, ezzel is hangsúlyozva azt a meggyőződést, amely szerint a múlt megbecsülése nélkül nincs jelen, és nem építhetünk jövőt. A kollektív emlékezetnek kell átvennie és megőriznie azon hősöknek az emlékét, akik a legtöbbet – az életüket – áldozták a hazájukért, az otthonukért és a családjukért. Az, hogy tiszteletünket fejezhessük ki, azért is fontos számunkra, mert az első világháborúban sok sóshartyáni férfi vesztette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!